5 zanimivih SEM statistik z začetka leta 2016

Za vse, ki se ukvarjamo s spletnim marketingom, je januar minil, kot bi trenil. Praznična nakupovalna mrzlica se je prevesila v popraznično razprodajno mrzlico, trgovci pa so nas z vseh strani bombardirali s popusti in akcijami.

Veliko število akcij pomeni tudi veliko število podatkov in statistik. V Dominatusu smo za vas zbrali 5 statistik, ki nam lahko dajo vsaj malo občutka o pričakovanjih v letu 2016. Ste pripravljeni?

 1. Na spletu je skoraj polovica sveta

Da se število uporabnikov spleta po svetu iz dneva v dan povečuje, čivkajo že vrabci na drevesih. Poleg tega glede na poročilo podjetja We Are Social že skoraj tretjina uporabnikov spleta uporablja tudi družbena omrežja.

Glavne statistike, ki so nam padle v oči, so:

 • Splet uporablja že 3,42 milijarde ljudi, 46 % svetovne populacije,
 • družbena omrežja uporablja že 2,31 milijarde ljudi, 31 % svetovne populacije,
 • unikatnih mobilnih uporabnikov je že 3,79 milijarde ljudi, tj. 51 % svetovne populacije,
 • mobilnih uporabnikov družbenih omrežij je že kar 1,97 milijarde, 27 % svetovne populacije.

Če do sedaj niste vedeli, zakaj Google “teži” s prilagodljivimi (RWD ali responsive) spletnimi stranmi, vam je sedaj verjetno zadeva povsem jasna.

 1. V ZDA bo proračun za display oglase prvič večji od proračuna za search oglase

Glede na raziskavo eMarketerja bo v letu 2016 v ZDA proračun za display oglase prvič v zgodovini večji od proračuna za search oglase. V raziskavi so ugotovili, da bo proračun za video oglase in oglasne pasice (bannerje) znašal kar 32,17 milijarde dolarjev oz. 47,9 % celotnega proračuna namenjenega oglaševanju.

Znotraj same display kategorije pa nameravajo oglaševalci 20 % sredstev nameniti pasicam oz. pasičnemu oglaševanju.

 1. Za podporo in skrbi za stranke so najbolj priljubljene aplikacije

Glede na poročilo in raziskavo Digital Disconnect, ki jo je pripravilo podjetje Contact Solutions, je kar 75 % vprašanih (intervjuvali so 1004 ljudi) dejalo, da bi za podporo in skrb strankam najraje uporabili mobilno aplikacijo.

Razlog? Udobna in enostavna izvedba! Raziskava pa je tudi pokazala, da kar 95 % aplikacij uporabnike prisili, da v primeru težav zapustijo aplikacijo in se poslužijo neposredne komunikacije s službo za pomoč uporabnikom preko telefona ali live-chata (npr. Skypa).

 1. Veliko tržnikov premalo izkorišča podatke

V poročilu, ki ga je pripravilo podjetje CMO Council, navajajo, da kljub ogromnemu obsegu podatkov, ki jih imajo tržniki na razpolago, veliko organizacij teh podatkov še vedno ne izkorišča dovolj. Posledica tega je precej manj osebna izkušnja, ki jo doživijo uporabniki.

Med anketiranci je:

 • samo 5 % vprašanih znalo odločno pokazati pot njihovih strank (customer journey) in kaj morajo storiti, da bodo njihova prizadevanja dosegla najvišjo vrednost,
 • 23 % vprašanih znalo iz podatkov razbrati splošne trende njihovih strank,
 • 20 % vprašanih menilo, da znajo napovedati le naslednjo najboljšo akcijo ter da bodo imeli težave preseči prvi korak,
 • 48 % vprašanih navedlo, da se podatki sicer zbirajo in analizirajo, toda ostajajo v bazah podatkov ločeni in nepovezani,
 • samo 3 % vprašanih povedalo, da so njihovi trenutni podatkovni viri integrirani in povezani tako, kot je treba.

Iz poročila je torej jasno razvidno, da vam podatki sami po sebi ne bodo v pomoč, če jih ne boste uporabili oz. jih ne boste znali razbrati. Če še niste, vam svetujemo, da se poglobite v številke in iz njih razberete, kaj pri vaših strankah deluje in kaj ne deluje.

 1. Število blokiranih oglasov se povečuje

Podatki raziskave, ki jo je pripravil GlobalWebIndex (GWI), kažejo, da se je odstotek blokiranih oglasov v zadnji četrtini leta 2015 dvignil za kar 10 %, in sicer z 28 % na 38 %. Ali se bo odstotek v letu 2016 še povzpel?

Glede na veliko dogajanja v januarja 2016 smo pri Dominatusu mnenja, da nam vsem, ki se tako ali drugače ukvarjamo s spletnim marketingom, v letu 2016 ne bo dolgčas. Ste pripravljeni na nove izzive? Mi smo!

Viri:

 • http://wearesocial.com/uk/special-reports/digital-in-2016
 • http://www.emarketer.com/article.aspx?R=1013442&RewroteTitle=1#sthash.whMB7QDq.dpuf
 • http://info.contactsolutions.com/digital-disconnect-white-paper-download
 • https://cmocouncil.org/download-center.php?id=307
 • http://www.globalwebindex.net/blog/ad-blocking-jumps-by-10

Author: Uredništvo

Share This Post On