Apple bo proizvajal iPhone tudi v Indiji

Minister informacijske tehnologije indijske zvezne države Karnataka Priyank Kharge in predstavniki podjetja Apple so na januarskem sestanku potrdili časovnico, da naj bi Apple do konca aprila začel sestavljati iPhone tudi v Indiji, in sicer v Bangaloru, ki je glavno mesto omenjene zvezne države.

Rast drugje se upočasnjuje, vse oči uprte v Indijo

V letu 2016 je Apple v Indijo poslal 2,5 milijona iPhonov, največ do sedaj, vseeno pa se je uvrstil šele na 10. mesto med proizvajalci v zadnjem četrtletju. V Indiji naj bi bilo do leta 2020 prodanih 750 milijonov pametnih telefonov, Apple pa zaenkrat predstavlja le dva odstotka vseh pošiljk. Trenutno Indijci namreč več kupujejo cenejše Samsungove naprave ali telefone kitajskih znamk, kot je Oppo. Vseeno pa Apple verjame, da se bo z dvigom osebnih dohodkov Indijcev popularnost dražjih iPhonov povečala.

Glede na slabšo prisotnost v Indiji je poteza, da proizvodnjo postavi v tej državi, logična. Vsi proizvajalci se zavedajo, da se je na drugih trgih rast upočasnila (npr. Kitajska), v Indiji pa potrebe po pametnih napravah naraščajo.

Indijec

Indijci kupujejo cenejše Samsungove telefone ali naprave kitajskih znamk.

iPhoni, narejeni v Indiji, bodo ostali na njihovem trgu

Apple je poleg ostalih zahtev med pogajanjem z indijsko zvezno vlado zahteval tudi 15 let davčnih počitnic, dokler ne uvozijo potrebnih komponent in opreme. Kakor pravi minister Kharge, pa naj bi iPhoni, ki bodo proizvedeni v Indiji, tam tudi ostali, saj bodo prodani na domačem trgu.

Izvršni direktor Appla Tim Cook je maja lani prvič obiskal Indijo, kjer se je dogovarjal za odobritev postavitve Applovih trgovin po državi, po njegovem mnenju nujen korak, da si Apple v Indiji nabere zadostno bazo uporabnikov. Na daljši rok pa morajo izpolniti zahtevo, da 30 odstotkov komponent izvira iz Indije. Zato je zanje proizvodnja v Indiji ključnega pomena.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On