Apple predstavil rekordne rezultate prazničnega četrtletja

Direktor Appla Tim Cook je javnosti sporočil, da je zadnje četrtletje podrlo kar nekaj rekordov, med njimi največje število prodanih iPhonov in največ prihodkov s strani pametnih telefonov, storitev, računalnikov Mac in pametnih ur Apple Watch. Prav tako naj bi bila aktivnost uporabnikov v trgovini App Store največja do sedaj.

Skupno kar 78,4 milijard dolarjev dobička, prodanih pa 78 milijonov iPhonov

Zadnje četrtletje lanskega leta je bilo za Apple sicer en teden daljše kot običajno, kar je lahko razlog za večje številke, vseeno pa se podjetje dobro zaveda, kateri izdelki in storitve so zanje najbolj dobičkonosni.

Po neimpresivnih številkah prodanih iPhonov in iPadov v prejšnjih četrtletjih je zadnje četrtletje prineslo večjo uspešnost pri prodaji telefonov, saj so jih prodali kar 78 milijonov. Očitno so bili kljub manjšim izboljšavam ljudje zelo zagreti za iPhone 7. Poleg iPhonov pa so prodali tudi največ pametnih ur do zdaj.

Apple gibanje delnic

Cena Applovih delnic z nekaj nihanji raste že vse leto.

Ljudje kupujejo dražje modele iPhonov

Apple je zabeležil 17,8 milijarde dolarjev dobička, k čemur je pripomoglo dejstvo, da vse več ljudi izbere večjega od dveh modelov iPhonov, ki je tudi dražji, Apple pa ima pri tem modelu večjo maržo.

Najbolj uspešen segment za podjetje predstavljajo storitve, med njimi Apple Pay, shramba v oblaku iCloud, Apple Music in prodaja v trgovini App Store. V zadnjem četrtletju je bil to najhitreje rastoči segment, saj je zrasel za kar 18 odstotkov v roku enega leta, prinesel pa 7,17 milijarde prihodkov. Cook želi prihodke storitvenega segmenta v roku štirih letih podvojiti. Finančni direktor Maestri pa je zatrdil, da naj bi njihova trgovina aplikacij v letu 2016 prinesla dvakrat več prihodkov od Googlove trgovine Google Play.

Na zeleni strani številk so pristali tudi računalniki Mac, prodali so jih 5,37 milijona, kar predstavlja majhno (1,4 odstotka) rast v primerjavi s prazničnim četrtletjem pred enim letom. Applu je to uspelu s predstavitvijo novih prenosnikov MacBook Pro. Tablice iPad pa niso tako uspešne, saj so jih prodali 19 odstotkov manj kot lansko sezono, kar zdaj predstavlja že tri leta padajoče prodaje iPadov. Kako se bo Apple spopadel s tem, pa zaenkrat vedo le oni.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On