Facebook prejel globo v višini 110 milijonov evrov zaradi zavajanja

Včeraj je Evropska komisija v svoji izjavi za javnost zapisala, da je kaznovala Facebook zaradi posredovanja napačnih ali zavajajočih informacij glede prevzema WhatsAppa v letu 2014. Facebook je namreč komisiji zatrdil, da ne bodo posredovali podatkov iz računov na WhatsAppu na svoje družbeno omrežje, a so to vseeno storili.

Facebook je ob prevzemu popularne pogovorne aplikacije WhatsApp v letu 2014, vrednem 22 milijard dolarjev, dejal, da ne bodo zmožni povezati računov uporabnikov na WhatsAppu z njihovimi računi na Facebooku. V lanskem letu pa je WhatsApp oznanil, da bodo začeli deliti nekatere uporabniške podatke s Facebookom, vključno s telefonskimi številkami. Komisija je ob svoji odločitvi zapisala, da je že v letu 2014 obstajala tehnična zmožnost samodejnega povezovanja ujemajočih računov omenjenih omrežij in da so se zaposleni pri Facebooku tega zavedali.

WhatsApp je delil podatke uporabnikov z njihovimi računi na Facebooku. Vir: Blomberg.com

WhatsApp je delil podatke uporabnikov z njihovimi računi na Facebooku. Vir: Blomberg.com

Facebook sicer glede svojega poslovanja prejema kritike tudi na nivoju posameznih držav. Nemčija mu je na primer odredila prepoved zbiranja podatkov od uporabnikov WhatsAppa, Facebook pa je moral to početje prekiniti tudi v Združenem kraljestvu. V tem tednu pa je Facebook že dobil globo s strani italijanskih protimonopolnih organov v višini treh milijonov evrov, saj so ga obtožili, da uporabnike izziva k deljenju svojih podatkov z njihovim družbenim omrežjem.

Komisarka Margrethe Vestager je dejala, da njihova odločitev daje jasno sporočilo vsem podjetjem, da morajo izpolnjevati vsa pravila o združevanju podjetij v Evropski uniji, prav tako pa so primorani poročati prave informacije. Komisija mora biti namreč sposobna sprejeti odločitve o vplivu združitev na konkurenco na podlagi točnih podatkov. Globa, ki so jo naložili Facebooku, je sorazmerna in naj bi odvračala podjetja v prihodnosti, da poskusijo prikrivati svoje informacije.

Pri Facebooku so se branili, da so že od začetka komisiji poskušali podajati točne informacije in da napake, ki so jih storili pri vlogah v letu 2014, niso bile namerne, prav tako pa niso vplivale na izid pregleda združitve, zato je ta zadeva zdaj zaključena.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On