Google si želi zagotoviti linijo OLED zaslonov pri LG-ju za skoraj milijardo dolarjev

Google je v zadnjem letu konkretno spremenil svoj pristop k pametnim telefonom, ki izidejo v okviru njihovega podjetja. Prejšnja leta smo namreč videvali telefone linije Nexus, pri katerih Google ni imel dosti stika s strojno opremo same naprave, temveč je to prepustil proizvajalcem, kot so Samsung, LG in HTC. Napravam je le dodal najnovejšo verzijo Androida v najbolj čisti različici.

Lani pa je Google predstavil telefona Pixel in Pixel XL, ki sta obeležila Googlov prvi resnejši poseg v izdelavo same naprave. Oba telefona spadata na seznam najboljših v lanskem letu, letos pa naj bi Google to čast poskusil ohraniti z naslednikoma.

Google Pixel in Pixel XL sta po mnenju mnogih na vrhu seznama najboljših pametnih telefonov v lanskem letu. Na žalost pa je imel Google velike probleme s ustvarjanjem zasdostne zaloge. Vir: TheVerge

Google Pixel in Pixel XL sta po mnenju mnogih na vrhu seznama najboljših pametnih telefonov v lanskem letu. Na žalost pa je imel Google velike probleme s ustvarjanjem zasdostne zaloge. Vir: TheVerge

S produkcijsko linijo pri LG Display Google ne bi imel problemov z dobavo

Kot se je to pogosto zgodilo v prejšnjih letih z napravami Nexus, je imel tudi lani Google veliko težavo zagotoviti zadostno zalogo telefonov. Letos tega ne želijo ponoviti (vsaj ne v enaki meri), zato si želijo pri podjetju LG Display zagotoviti lastno linijo za zaslone novih Pixel 2 naprav. Številka, ki jo južnokorejskemu proizvajalcu nudijo, je 875 milijonov dolarjev, pri LG-ju pa o ponudbi investicije še razmišljajo. Seveda ne gre za navadno delovno naročilo, temveč za ogromno in strateško pomembno naložbo.

Zasloni na naslednikih Pixel telefonov naj bi bili po prvih govoricah ukrivljeni, podobno kot smo to videli pri Samsung Galaxy S8. Sprašujemo pa se, ali bo Google prenovil tudi ohišje, ki je lani marsikoga pustilo ravnodušno. Zagotovo si vsi tehnološki navdušenci zelo želimo, da nas letos Google preseneti tudi s samo strojno opremo. Google pa naj bi morebitno produkcijsko linijo pri LG-ju uporabil tudi za zaslone svojih pametnih ur Pixel, o katerih kroži nekaj govoric.

Eden izmed treh predstavljenih iPhonov letos naj bi imel ukrivljen OLED zaslon. Vir: Hypebeast

Eden izmed treh predstavljenih iPhonov letos naj bi imel ukrivljen OLED zaslon. Vir: Hypebeast

Poleg LG-ja se tudi Samsung ukvarja s proizvodnjo OLED zaslonov. Ta tehnologija je vse bolj popularna predvsem na trgu televizorjev, saj nudi živahne barve, odličen kontrast in odlično energijsko učinkovitost. Pa vendar Samsunga Googlova izbira konkurenta verjetno ne bo preveč prizadela, saj imajo zadosti dela z novim Galaxy S8, ki naj bi se po prvih poročilih prednaročil prodajal še bolje kot lanski Galaxy S7.

Poleg tega pa naj bi Samsung letos proizvajal OLED zaslone tudi za Apple, ki naj bi kasneje v letošnjem letu predstavil poseben jubilejni model ob deseti obletnici prvega iPhona.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On