Apple razvija svojo tehnologijo obogatene resničnosti

Direktor Appla Tim Cook je že lansko leto za medije večkrat povedal, da bo obogatena resničnost (angl. augmented reality, AR) postala v naših življenjih bolj pomembna kot virtualna resničnost, čeprav se o slednji vsaj zaenkrat več govori. Pa vendar je Cook prepričan, da bo AR zaradi manjše vsiljivosti ljudem dosti bolj všeč in se je bodo lahko navadili, za razliko od VR, ki uporabnika popolnoma zapre v svoj svet, ki nima fizične povezave z našim.

Obogatena realnost je lahko zelo uporabna v različnih aplikacijah. Vir: PatentYogi

Obogatena resničnost je lahko zelo uporabna v različnih aplikacijah. Vir: PatentYogi

Bo Apple izdelal nova AR očala?

V zadnjem času se dosti govori o Applovih poskusih z obogateno resničnostjo, novejša poročila pa k temu dodajajo tudi morebitne izdelke in sposobnosti tehnologije. Apple naj bi tako razvijal AR očala, ki sicer še nekaj časa ne bodo končana, tehnologijo obogatene resničnosti pa naj bi želeli spraviti celo v novi iPhone. Podjetje iz Cupertina naj bi imelo več sto inženirjev, ki razvijajo to tehnologijo, med njimi kar nekaj takih, ki so jih “ukradli” Microsoftu, iz ekipe HoloLens in iz Facebookovega Oculusa.

Bo Applu uspelo, kjer Googlu z Google Glass očali ni? Vir: Apple Gazette

Bo Applu uspelo, kjer Googlu z Google Glass očali ni? Vir: Apple Gazette

Prva orodja za AR na novem iPhonu naj bi vključevala različne modifikacije fotografij po tem, ko so bile že posnete, na primer spreminjanje globine slike ali posameznega predmeta. Druga zmožnost pa naj bi prinesla sposobnost izoliranja predmeta na fotografiji, recimo človeške glave, ki bi jo nato lahko obračali okoli. Seveda po uspehu Snapchata z različnimi AR filtri želi tudi Apple razviti tehnologijo, s katero bi dodajali virtualne efekte oziroma predmete na osebo.

AR je lahko bolj praktična, dodaja informacije našemu pogledu

Pred mesecem dni smo izvedeli tudi, da naj bi Apple razvijal revolucionarno kamero za letošnji iPhone, ki naj bi imela projektor in sprejemnik infrardeče svetlobe. Z njuno pomočjo bi lahko iPhone zaznaval globino prostora in bil sposoben celo 3D mapiranja, podobno kot Kinect, izdelek ki igralni konzoli Xbox omogoča zaznavanje gibanja igralcev. Ali je kaj resnice v teh govoricah, bomo ugotovili kasneje v tem letu, zagotovo pa nas z upanjem navdaja dejstvo, da je Apple lastnik podjetja, ki je prvo razvilo izdelek Kinect.

Kamere na iPhonih naj bi postale sposobne za AR. Bomo to videli že v letošnjih modelih? Vir: CNET

Kamere na iPhonih naj bi postale sposobne za AR. Bomo to videli že v letošnjih modelih? Vir: CNET

Kot omenjeno, naj bi bil Tim Cook navdušen nad obogateno resničnostjo, saj je bolj praktična. Uporabnika ne potopi v virtualni svet, temveč doda uporabne informacije našemu vidnemu polju. Zelo zanimivo bi bilo na primer videti napotke navigacijskega sistema kar pred našimi očmi. Možnosti uporabe je izredno veliko, vprašanje je le, kdaj bomo takšno tehnologijo lahko uporabljali v našem vsakdanjem življenju. Apple se očitno trudi, zagotovo pa bodo začetni izdelki zelo enostavni.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On