Apple želi naprave izdelovati zgolj iz recikliranih materialov

Apple se v zadnjih letih zelo trudi biti inovativen glede ponovne uporabe rabljenih materialov. V lanskem letu so na primer zaradi zbiranja starih telefonov in ponovne uporabe zlata iz njih privarčevali kar 40 milijonov dolarjev. Letos pa želijo ta proces razširiti na vse uporabljene materiale in tako postati eno vodilnih podjetij, ki se trudijo proizvajati naprave zgolj iz recikliranih materialov.

Niso še tam, a so na pravi poti

Apple trenutno še ni sposoben proizvesti iPhonov le iz zelenih materialov, a od tega niso dosti oddaljeni. Ena glavnih skrbi zanje bo, da stari iPhoni pridejo nazaj k njim, namesto da bi jih odvrgli na smetišče. Apple pa ima “super” enkratne robote Liam, ki lahko telefone jemljejo narazen in pridejo do najboljših materialov. V prejšnjih letih jim je na ta način uspelo rešiti kar 1900 kilogramov aluminija na 100 000 razstavljenih telefonov.

Apple je eden redkih, če ne edini, ki svoje podatkovne centre poganjajo s popolnoma čisto energijo. Vir: gigaom.com

Apple je eden redkih, če ne edini, ki svoje podatkovne centre poganjajo s popolnoma čisto energijo. Vir: gigaom.com

Podjetje iz Cupertina je znano po tem, da želi nadzorovati vse dele za svoje naprave, poleg tega pa želi bolje izkoriščati tudi energijo in jo celo sam ustvarjati, saj bodo imeli tako boljši nadzor. Prav tako je Apple začel postavljati, nekje pa že ima postavljene sončne celice na strehah. Glede načrta za prihodnost si želijo do leta 2020 povečati proizvodnjo elektrike, ki bi jo lahko v primeru presežka tudi prodajali.

Zanimivo je, da je bil Apple še do pred nekaj leti na dnu seznama Greenpeacea zaradi okolju neprijaznih praks, a se je po prihodu Applove podpredsednice za okolje, socialno politiko in pobude Lise Jackson to spremenilo. Apple se je pohvalil, da bo poleg posameznih naprav tudi svoje podatkovne centre poganjal z obnovljivo energijo. Greenpeace je namreč obtožil podjetja, kot so Nike, Amazon, HBO in Asus, zaradi uporabe premoga in goriva. Apple pa je v tem videl iztočnico, da se je potrebno prilagoditi zaskrbljujočem stanju okolja. Trenutno Apple kar nekaj storitev (iMessage, FaceTime, Siri) poganja iz 100 % obnovljive energije.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On