Boste lahko v prihodnosti za polnjenje svojega telefona kradli energijo iz prijateljevega?

Vsi vemo, kako duhamorno je lahko polnjenje naših mobilnih naprav. Pametni telefoni zdržijo dan, največ dva, prenosniki le nekaj ur, zato smo obsojeni na konstantno priklapljanje kablov v naprave. V nasprotnem primeru se lahko poslovimo od njihove uporabe. A to se utegne spremeniti, saj je Sony vložil prijavo za patent, ki bi te težave lahko rešil na uporabniku enostaven način.

Ali si tudi vi želite prihodnost brez kablov? Vir: SAE Alert

Ali si tudi vi želite prihodnost brez kablov? Vir: SAE Alert

Brezžično polnjenje med telefoni, pa tudi drugimi napravami

Vsi smo se že srečali s situacijo, ko smo nekje zdoma, telefon je v svojih zadnjih izdihljajih, mi pa ga nimamo možnosti napolniti, saj s seboj nimamo polnilca ali prenosne baterije. Sony si je s patentom zamislil prihodnost, kjer bi v takšni situaciji telefon brezžično napolnili kar s pomočjo telefona prijatelja, ki svoje naprave ni pozabil napolniti. Pa bi nam on sploh želel odkrhniti nekaj energije svojega telefona? Saj veste, prijatelja spoznaš v nesreči.

Ali si bomo lahko energijo sposojali kar s prijateljevega telefona? Vir: digitaltrends.com

Ali si bomo lahko energijo sposojali kar s prijateljevega telefona? Vir: digitaltrends.com

Patent pa se ne omejuje zgolj na telefone, temveč želi Sony svojo tehnologijo vključiti v najrazličnejše elektronske naprave, ki nas obdajajo vsak dan: hladilniki, mikrovalovne pečice, televizorji, računalniki … Ideja za tem je, da bi lahko vse vaše domače naprave postale vir brezžične energije, vaš telefon pa bi se tako polnil skoraj vedno, ko ste doma. Naprave bi bile tako povezane v nekakšno nevidno mrežo, podobno kot internet stvari, le da gre tu zgolj za prenašanje energije.

Seveda pa to ni prvič, da smo videli patente in prijave za patente, povezane s tehnologijami brezžičnega polnjenja. Tudi Apple je lani vložil prijavo za patent za induktivno brezžično polnjenje, zdaj pa naj bi po govoricah sodeloval s podjetjem Energous, ki je ustvarilo tehnologijo za brežično polnjenje na daljavo. Tako se lahko vaša naprava polni ne glede na to, kje v stanovanju se nahajate.

Koliko let bomo še čakali, dokler ne bodo naši domovi brezžično polnili naše naprave? Vir: ExtremeTech

Koliko let bomo še čakali, dokler ne bodo naši domovi brezžično polnili naših naprav? Vir: ExtremeTech

Z inovativnostjo podjetij na tem področju je lahko prihodnost polnjenja zelo drugačna, predvsem pa dosti bolj enostavna. Zdaj lahko le upamo, da jim bo uspelo v nekaj letih omenjene tehnologije tudi zares spraviti na trg.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On