DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov E-svet E-družba

E-družbaKnjižnica ameriškega kongresa bo shranjevala vse zapise na Twitterju

twitterKnjižnica ameriškega kongresa bo vzpostavila digitalni arhiv, v katerega bodo shranjevali vse javno objavljene kratke zapise na Twitterju, vse od njegove ustanovitve marca 2006 dalje.

Glede na to, da uporabniki Twitterja vsak dan napišejo preko 50 milijonov kratkih sporočil, bo ameriška kongresna knjižnica imela opravka z enormnimi količinami podatkov.

Postavlja se vprašanje, zakaj so se odločili za takšen korak. Kot pojasnjujejo, želijo napraviti ogromno bazo podatkov, ki bo omogočala izvajanje zanimivih raziskav in znanstvenih projektov. Hkrati bodo naši zanamci imeli natančen vpogled v duh nekega časa, raziskovati pa bo možno tudi razvoj jezikov, kulture, socialnih navad in podobno.

Add a comment
Več ...
 

Starejše agente MI5 bodo upokojili, ker ne poznajo Facebooka in Twitterja

MI5_140410Starejši obveščevalci britanske obveščevalne službe MI5 so se znašli pred neprijetnim izzivom. Njihovi glavni sovražniki so postali internet, Twitter in Facebook. Zaradi težav s sodobnimi tehnologijami, jih mlajši kolegi z drugih oddelkov zbadajo z 'James Bond generacijo', delodajalci pa razmišljajo o njihovi predčasni upokojitvi.

Načrt modernizacije osebja je razkril Jonathan Evans, glavni direktor MI5, ki je pred parlamentarnim odborom izrazil zaskrbljenost zaradi nerazvitih veščin s področja informacijske tehnologije med svojimi zaposlenimi. Vse tiste, ki jim internet, Facebook in Twitter niso domači, naj bi čim hitreje upokojili.

Add a comment
Več ...
 

Notranji minister priznal, da piratizira glasbo

roberto_maroniItalijanski minister za notranje zadeve Roberto Maroni je kritičen do razvpitega francoskega zakona HADOPI, ki predvideva odklop internetne povezave večkratnim kršiteljem avtorskih pravic na internetu. Kot da s tem še ne bi dovolj razburil glasbenih založnikov, je nedavno priznal, da tudi sam posluša glasbo, ki jo nelegalno prenese prek interneta.

Maroni, ki je sicer tudi sam glasbenik, nasprotuje odklapljanju piratov, ker naj bi bil takšen ukrep neučinkovit. Namesto tega se zavzema za ustanovitev spletne strani, prek katere bi bila brezplačno dostopna italijanska glasba. Spletna stran naj bi se financirala z oglaševanjem.

 


Add a comment
 

Pahor govori, Rusi pa so tiho in delajo

putinSlovenski premier Borut Pahor je pred časom izrazil naklonjenost ideji, da bi na sončni strani Alp dobili slovensko Silicijevo dolino. Priznati je treba, da se lepo sliši, a tisti ki bolje poznajo razmere v slovenskem IT sektorju in znanosti pravijo, da gre za še eno Pahorjevo puhlico.

Medtem ko je slovenski predsednik vlade poln visokoletečih besed, pa v Rusiji že gradijo rusko Silicijevo dolino. Ruska vlada želi z izgradnjo prvega "znanstvenega mesta" po razpadu Sovjetske zveze pospešiti razvoj visokotehnološkega gospodarstva ter zmanjšati odvisnost države od izvoza nafte in zemeljskega plina.

Add a comment
Več ...
 

Policijska ura za igranje spletnih iger

travianZasvojenost z igrami je lahko hud problem. Še posebej, če raziskave kažejo, da je zasvojenih 40 odstotkov moških šolarjev. Takšno je stanje v Južni Koreji.

Tamkajšnje ministrstvo  za šolstvo in šport se je zato odločilo uvesti policijsko uro za igranje spletnih iger. Šolarji bodo sicer lahko izbirali med tremi različnimi termini - od polnoči do 6h zjutraj, od 1h do 7h ter od 2h do 8h. V izbranem terminu bo ponudnik interneta nato samodejno onemogočil dostop do spletnih strani, ki ponujajo spletne igre.

Južna Koreja sicer velja za državo z največjim problemom odvisnosti od iger.


Add a comment
 
Stran 357 od 467
Na startupjob.si zbrana prosta delovna mesta v mladih podjetjih iz IT-panoge

article thumbnail

Internet Week Slovenija, ki pokriva sceno mladih tehnoloških podjetij, je predstavil zaposlitveni spletni portal startupjob.si, kjer so zbrana prosta delovna mesta v mladih podjetjih iz IT-panoge. ''Portal je nastal kot odziv na perečo problematiko [ ... ]


Kaj je Navdy?

article thumbnail

Projekt Navdy je nastal v iskanju rešitev, ki bi pripomogle k zmanjšanju prometnih nesreč zaradi uporabe pametnih telefonov.


Samsung bo septembra predstavil Galaxy Gear Solo

article thumbnail

Novi izdelek Samsunga z imenom Galaxy Gear Solo bo septembra predstavljen skupaj z novo 'phablet' Galaxy Note 4 na tehnološkem sejmu v Berlinu.


Yahoo z novim sistemom šifriranja

article thumbnail

Yahoo, eden izmed največjih spletnih brskalnikov in ponudnik storitev elektronskih predalov, je napovedal, da bo sledil korakom konkurenčnega Googla in dovolil svojim uporabnikom šifriranje sporočil, ki jih pošiljajo, tako da bosta lahko le po [ ... ]


Zakaj prodaja tabličnih računalnikov upada?

article thumbnail

Prodaja tabličnih računalnikov, še posebej priljubljenega iPada, naj bi strmo upadala. Je to začetek konca tabličnikov?


Kaj se bo zgodilo z e-knjigami?

article thumbnail

Če ste ljubitelj knjig in jih raje kot v klasični obliki izbirate v elektronski, potem vas zagotovo zanima, če bodo e-knjige ostale, kot jih poznamo oz kakšne spremembe lahko pričakujemo na tem področju. Se bo e-knjižni trg poenotil in standar [ ... ]


Na planetu Zemlja smo že porabili vse naravne vire, ki so nam bili na voljo za letos

article thumbnail

Zemljani smo dobre štiri mesece pred koncem leta že porabili vse naravne vire, ki so nam bili na voljo za letos, opozarjajo strokovnjaki.  Da bi zemlja lahko nadomestila vse vire, ki jih porabimo v eneme letu, bi morala biti za 1,5-krat večja [ ... ]


Zakaj Nikola Tesla ni postal najbogatejši človek na svetu?

article thumbnail

Ameriški izumitelj srbskega rodu Nikola Tesla bi lahko postal najbogatejši človek na svetu, a se je menda odrekel delu pravic za njegove najdonosnejše in najbolj uporabne patente. Skupaj je Nikola Tesla patentiral okoli 300 izumov, brez katerih b [ ... ]


Ali bo čebela izumrla?

article thumbnail

Zadnja leta z vznemirjenjem spremljamo opozorila slovenskih čebelarjev, pristojnih služb in strokovnjakov, ki raziskujejo ogroženost medonosne čebele, saj ima izginjanje opraševalcev lahko resne posledice za ravnovesje v naravi, da ne govorimo o [ ... ]


Strokovnjaki našli 'točko duše'

article thumbnail

O obstoju duše že dolgo potekajo različne debate in krešejo nasprotujoča se mnenja in teorije. A v skladu s pisanjem zannstvene revije 'New scientist' naj bi v najnovejših raziskavah strokovnjaki z Univerze George Washington odkrili 'točko du [ ... ]


Slovensko znanje omogoča neinvazivni način zgodnjega odkrivanja tumorjev

article thumbnail

Če se bo trend odliva sposobnih raziskovalcev iz Slovenije nadaljeval, bomo vedno bolj izgubljali kritično maso ljudi, ki so sposobni ustvarjati dosežke, ki imajo na dolgi rok še kako veliko dodano vrednost.


Zlato, srebro in bron slovenskim dijakom na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENUIS 2014

article thumbnail

Slovenski dijaki, ki so v letošnjem letu opravljali raziskovalne naloge na Kemijskem inštitutu, so se na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENUIS 2014, ki je potekalo v zvezni državi New York, uvrstili v svetovni vrh. Osvojili so zlato, srebrno in b [ ... ]


E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Zemljani smo dobre štiri mesece pred koncem leta že porabili vse naravne vire, ki so nam bili na voljo za le [ ... ]