DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov E-svet E-družba

E-družbaUDBA.net spet na internetu, ste na seznamu tudi vi?

udba_netSpletna stran UDBA.net, ki se je na spletu pojavila leta 2003 in s seznamom več kot milijon domnevnih sodelavcev te tajne službe močno razburkala domačo politično sceno, je spet oživela. Tokrat na spletnem naslovu http://cae-udba.net .

Leta 2003 je takratni inšpektorat za varstvo osebnih podatkov internetnim ponudnikom naložil blokado dostopa do spletne strani UDBA.net, a je bil ukrep neučinkovit, saj se je do strani še vedno dalo priti prek posredniških (proxy) strežnikov v tujini.

Add a comment
Več ...
 

Igral FarmVille in zapravil 1.000 evrov

farmvilleDvanajstletnik iz Velike Britanije bo moral dolgo pospravljati stanovanje in čistiti avto, če se bo želel mami odkupiti za zapravljenih 1.000 evrov. Toliko denarja je porabil za igranje priljubljene spletne igre FarmVille.

Ko je porabil svoje prihranke, je svoji mami izmaknil kreditno kartico in nadaljeval z igranjem FarmVilla, ki je v osnovi sicer brezplačen, za nekatere dodatne možnosti pa je treba doplačati. Add a comment

Več ...
 

Prijava na Zavod za zaposlovanje sedaj tudi prek spleta

zzrsZavod za zaposlovanje že nekaj tednov omogoča elektronsko prijavo v evidenco brezposlenih oseb ter elektronsko oddajo zahtevka za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Obe storitvi sta dostopni v okviru spletnega portala eStoritve Zavoda za zaposlovanje.

Brezposelnim tako ne bo treba več čakati na uradih za delo, poleg tega bodo lahko prijavo ter zahtevek oddali 24 ur na dan vse dni v tednu. Po elektronski prijavi v evidenco brezposelnih bo uporabnik po elektronski pošti prejel termin za obisk pri zaposlitvenem svetovalcu in termin za informativno-motivacijski seminar. Add a comment

Več ...
 

Vdrli v elektronsko pošto Dalajlame

dalajlamaOrganizaciji Information Warfare Monitor in Shadowserver Foundation sta razkrili kitajsko hekersko skupino, ki je s pomočjo spletnega omrežja Shadow vohunila za tibetanskim duhovnim vodjo Dalajlamo, zbirala pa je celo podatke o indijski vladi in vojski.

Napadalci so vdirali v račune spletnih storitev Twitter, Google Groups, Yahoo! Mail ter v več blogov. Vdore so opravljali preko okuženih računalnikov.

Kitajski hekerji, ki naj bi domnevno delali po naročilu vlade, naj bi samo lani pridobili številne pomembne in zaupne dokumente, vpogled pa naj bi imeli tudi v več kot 1.500 elektronskih sporočil, poslanih iz pisarne tibetanskega duhovnega vodje.

Raziskovalcem hekerjev sicer ni uspelo povezati s kitajsko vlado, saj so bili na delu očitno profesionalci, ki so za seboj zakrili vse sledi.


Add a comment
 

Razrešitev direktorja APEK-a Tomaža Simoniča je bila nezakonita

apekUpravno sodišče Republike Slovenije v Novi Gorici je odločilo, da razrešitev mag. Tomaža Simoniča z mesta direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK) ni bila v skladu z veljavno zakonodajo.

Vlada Republike Slovenije bi namreč Tomažu Simoniču pred razrešitvijo morala omogočiti zagovor, ne pa da je samo razrešitev izpeljala mimo vseh ustaljenih postopkov, praks in zakonov. Tako je kršila Zakon o javnih agencijah, Zakon o javnih uslužbencih in Zakon o delavnih razmerjih pa tudi pogodbo o zaposlitvi, nenazadnje pa tudi 29. člen Ustave Republike Slovenije, 6. člen Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter 14. člen Mednarodnega pakta o državljanjskih in političnih pravicah. Sodišče je razrešitev vladi vrnilo v ponovni postopek, tako da bo moral ministrski zbor o razrešitvi še enkrat odločati.

Add a comment
Več ...
 
Stran 357 od 465
Grožnja zasebnosti?

article thumbnail

V New Yorku zagonsko podjetje razvija projekt, ki naj bi izboljšal kakovost bivanja v velemestu, hkrati pa odpira veliko vprašanj o varstvu zasebnosti.


Kindle Unlimited

article thumbnail

Amazon je za tiste knjižne molje, ki knjižnega gradiva nimajo nikoli dovolj, pripravil poseben naročniški paket, ki se imenuje Kindle Unlimited in ki omogoča  skoraj neomejeno branje.


Tudi Bing bo 'pozabljal'

article thumbnail

Sodbo Evropskega sodišča, ki pravi, da mora Google iz rezultatov iskanja na uporabnikovo zahtevo izbrisati rezultate iskanja, ki posegajo v zasebnost in ki niso javnega značaja, mora upoštevati tudi Microsoftov Bing.


Samsung pretrgal poslovne vezi z dobaviteljem zaradi izkoriščanja otrok

article thumbnail

Po tem, ko je organizacija za zaščito pravic kitajskih delavcev opozorila na to, da eden izmed Samsungovih dobaviteljev (Dongguan Shinyang Electronics) kot delovno silo nelegalno zaposluje otroke, je južnokorejski proizvajalec elektronike v izogib [ ... ]


Twitter dosegel rekord po finalni tekmi na SP v nogometu

article thumbnail

Po mesecu dni se je v nedeljo zaključilo svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji, ki je postreglo z mnogimi nepozabnimi boji in velikim finalom med Argentino in Nemčijo. Mnoge televizijske postaje so v času zadnje tekme zabeležile rekordno štev [ ... ]


Edwin Aldrin: Na poti do Lune sem videl NLP

article thumbnail

Drugi človek (po Neilu Armstrongu), ki je stopil na Luno, Edwin Buzz Aldrin, ki danes šteje 84 let, je na spletni strani Reddit razrkil, da je med poletom na Luno davnega leta 1969 videl nekaj, kar je opisal kot neznani leteči predmet. Nikakor pa  [ ... ]


Ali bo čebela izumrla?

article thumbnail

Zadnja leta z vznemirjenjem spremljamo opozorila slovenskih čebelarjev, pristojnih služb in strokovnjakov, ki raziskujejo ogroženost medonosne čebele, saj ima izginjanje opraševalcev lahko resne posledice za ravnovesje v naravi, da ne govorimo o [ ... ]


Strokovnjaki našli 'točko duše'

article thumbnail

O obstoju duše že dolgo potekajo različne debate in krešejo nasprotujoča se mnenja in teorije. A v skladu s pisanjem zannstvene revije 'New scientist' naj bi v najnovejših raziskavah strokovnjaki z Univerze George Washington odkrili 'točko du [ ... ]


Slovensko znanje omogoča neinvazivni način zgodnjega odkrivanja tumorjev

article thumbnail

Če se bo trend odliva sposobnih raziskovalcev iz Slovenije nadaljeval, bomo vedno bolj izgubljali kritično maso ljudi, ki so sposobni ustvarjati dosežke, ki imajo na dolgi rok še kako veliko dodano vrednost.


Zlato, srebro in bron slovenskim dijakom na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENUIS 2014

article thumbnail

Slovenski dijaki, ki so v letošnjem letu opravljali raziskovalne naloge na Kemijskem inštitutu, so se na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENUIS 2014, ki je potekalo v zvezni državi New York, uvrstili v svetovni vrh. Osvojili so zlato, srebrno in b [ ... ]


Znotraj Zemlje še ena, prazgodovinska Zemlja

article thumbnail

Ekipa strokovnjakov s Harvarda je menda odkrila znamenja, da pod plaščem našega planeta Zemlja obstaja še ena, starodavna Zemlja, poroča themindunleashed.org. Študija, ki so jo predstavili na Goldsmith konferenci v Sacramentu v Kaliforniji, trd [ ... ]


Zgolj kava na teden za raziskave

article thumbnail

Spoznanje, da se je 'vedenje o vlogi znanosti, raziskovanja, ustvarjalnosti in znanja v širšem smislu, izgubilo, ali vsaj popačilo v vseh družbenih podsistemih, celo v znanosti sami,' bi moralo ostro zarezati v razmislek vseh, ki se kakorkoli ukv [ ... ]


E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Zadnja leta z vznemirjenjem spremljamo opozorila slovenskih čebelarjev, pristojnih služb in strokovnjakov, k [ ... ]