DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov E-svet E-družba

E-družbaEU: Google naj spoštuje zasebnost ljudi!

googleNihče ne želi biti fotografiran v nerodnem položaju. Zato evropski informacijski pooblaščenci od Googla zahtevajo, da pred snemanjem ulic za Google Street View ljudi o tem opozori.

Google sicer na svoji spletni strani objavlja lokacije, kjer se bodo gibala vozila s kamerami, toda evropski uradniki menijo, da je to premalo. Od Googla zahtevajo, da začne obvestila objavljati tudi v državnih in lokalnih medijih.

Poleg tega bo smel Google posneti le tisto, kar je tudi sicer vidno vsakomur s prostimi očmi. Tako na primer kamere ne bodo smele biti nameščene previsoko, da bi snemale preko ograj, v stavbe in podobno.

Add a comment
Več ...
 

Podravnatelj priznal, da preko spletnih kamer gleda učenke

webcam_schoolAfera "spletne kamere" na ameriških šolah dobiva nove razsežnosti. Na spletu se je pojavil videoposnetek televizijske oddaje, v kateri je podravnatelj ene od osnovnih šol v Bronxu (New York) z navdušenjem pripovedoval, kako šola nadzoruje učence, tudi ko so ti doma.

V videoposnetku (zanimiv del se začne pri 04:36) Dan Ackerman pokaže, kako se lahko poveže na računalnik kateregakoli od njihovih učencev, vklopi spletno kamero ter opazuje dogajanje. A to še ni vse. V valu navdušenja je Ackerman novinarki dejal: "Veliko otrok uporablja računalnik s spletno kamero namesto ogledala ... punce si na ta način popravljajo make-up ... in niti zavedajo se ne, da jih opazujemo. Vedno se rad pozabavam na takšen način in napravim posnetke."

Add a comment
Več ...
 

Bo Italija uničila svoboden internet?

sodisce_milanoLeta 2006 je skupina učencev iz Torina na Google video naložila videoposnetek, ki prikazuje maltretiranje avtističnega sošolca. Posnetek je bil resnično grozljiv, zato so ga pri Googlu umaknili že po nekaj urah oziroma takoj, ko jih je o tem obvestila italijanska policija. V preiskavi je nato Google sodeloval s policijo ter ji pomagal priti do mladostnikov, ki so grozljiv posnetek objavili na spletu. Te je sodišče obsodilo na opravljanje družbenokoristnega dela, a zgodba se s tem še ni zaključila.

Pred sodišče so morali stopiti tudi štirje Googlovi uslužbenci: David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan. Tožilec iz Milana jih je obtožil razžalitve in kršitve zasebnosti, čeprav niso imeli nič opraviti s spornim videoposnetkom. Milansko sodišče je tri od njih (Desikana je oprostilo) obsodilo zaradi kršitve zakona o varstvu zasebnosti, glede razžalitve pa jih je spoznalo za nedolžne.

Add a comment
Več ...
 

Elvis Presley pokazal varnostno luknjo biometričnih potnih listov

potni_listZagovorniki biometričnih potnih listov so se spet znašli v nerodnem položaju, ko je dvojici hekerjev uspelo priti skozi mejno kontrolo na amsterdamskem letališču s potnim listom Elvisa Presleya, v katerem je bila celo fotografija slavnega pevca. To jima je uspelo s ponarejenim biometričnim čipom, ki ni tako varen, kot želijo prikazati zagovorniki biometrije.

Adam Laurie in Jeroen Van Beek sta želela s tem opozoriti na varnostne luknje v sistemu biometričnega preverjanja identitete preden bi jih začeli izkoriščati kriminalci.

Van Beek je novinarju CNN zaupal, da je bila izdelava ponarejenega biometričnega čipa zelo enostavna, pa tudi poceni. Vse  je bilo možno opraviti z opremo cenejšo od 100 dolarjev, ki jo lahko kupi vsakdo.

Add a comment
Več ...
 

Letne pnevmatike - katere so najboljše?

letne_pnevmatikeDobra dva tedna nas še ločita od 15. marca, ko bomo jeklene konjičke lahko ponovno obuli v udobnejše letne pnevmatike. Ob tem pa se kot vedno postavlja vprašanje, katere so najboljše ter katere se najbolj splača kupiti.

Nemški avtoklub ADAC je tudi letos objavil test letnih pnevmatik, na podlagi katerega se tudi vse več Slovencev odloča za nakup nove avtomobilske obutve.

ADAC-ovi testni vozniki so preizkusili pnevmatike v dveh najpogostejših velikostnih razredih - 185/65 R 15 H ter 225/45 R 17 W, Y. Pogled na primerjalni tabeli kaže, da je v obeh razredih razporeditev proizvajalcev podobna. V obeh primerih so si prvo mesto prislužile pnevmatike Pirelli, visoko na podobnih mestih pa so tudi izdelki znamk Continental in Dunlop. Malce presenetljivo je le, da so v preteklih letih visoko uvrščene pnevmatike Bridgestone letos zdrsnile po lestvici navzdol. Še bolj pa je - žal v negativnem smislu - presenetila slovenska Sava. Ta se je uvrstila povsem na rep lestvice, kjer je v družbi s cenenimi kitajskimi izdelki. Add a comment

Več ...
 
Stran 357 od 452
Slovenska policija in Microsoft razvila mobilno informacijsko storitev ePolicist

article thumbnail

Slovenski policisti bodo kamlu opremljeni tako sodobno kot njihovi evropski kolegi, nemare še bolje. Slovenska policija je namerč v sodelovanju s slovensko podružnico programskega giganta Microsoft in partnerji razvila mobilno informacijsko storit [ ... ]


Google priskočil Samsungu na pomoč

article thumbnail

Google si po najboljših močeh prizadeva, da bi se izognil sodnemu sporu, v katerega sta se zapletla Samsung in Apple, kljub temu pa bo v drugem patentnem procesu svojemu južnokorejskemu poslovnemu partnerju priskočil na pomoč.


Konzolo PlayStation 4 uporabili za snemanje vročih videoposnetkov

article thumbnail

Igralna konzola PlayStation 4 igralcem omogoča, da svojo igralsko izkušnjo, v obliki fotografije, videoposnetka ali prenosa v živo, na spletu delijo s prijatelji ali širšo javnostjo. To možnost so sedaj mnogi izkoristili v manj »igričarske«  [ ... ]


Assassin's Creed v filmski obliki

article thumbnail

Na področju uspešne zgodovinsko-fantastične franšize Assassin's Creed je v zadnjem času zaznati kar nekaj aktivnosti. Pred kratkim je založnik Ubisoft objavil napovednik za igrico Assassin's Creed 5, pa tudi film Assassin's Creed bo doživel ne [ ... ]


HBO-jevi strežniki komaj preživeli Igro prestolov

article thumbnail

V nedeljo zvečer se je ponovno začela norija po imenu Igra prestolov, ki navdušuje množice gledalcev po celem svetu, 4. sezona je tukaj!


Kako do uspešne oglaševalske akcije?

article thumbnail

Koliko plačujete za oglaševanje? Če oglašujete, plačujete preveč. Če oglasni prostor prodajate, zanj dobite premalo. Se potem sploh splača trošiti čas, denar in kreativni potencial za oglaševanje? Dejstvo je, da brez oglaševanja ni prodaj [ ... ]


Inštitut Jožef Stefan povezuje znanost z umetnostjo

article thumbnail

Tudi letos so ob dnevu rojstva velikega slovenskega fizika Jožefa Stefana (24. marec) na našem največjem znanstveno- raziskovalnem institutu v okviru 22. Dnevov Jožefa Stefana pripravili številna zanimiva predavanja in dogodke, med drugim o celi [ ... ]


Kako do uspešne oglaševalske akcije?

article thumbnail

Koliko plačujete za oglaševanje? Če oglašujete, plačujete preveč. Če oglasni prostor prodajate, zanj dobite premalo. Se potem sploh splača trošiti čas, denar in kreativni potencial za oglaševanje? Dejstvo je, da brez oglaševanja ni prodaj [ ... ]


Računalniške igre so dobre za duševno zdravje

article thumbnail

Tistim, ki pravijo, da računalniške igre kvarno vplivajo na duševno zdravje in kognitivne sposobnosti, Dr. Adam Gazzaley, vodja Neuroscience Imaging Center, univerze University of California v San Franciscu, neumorno oporeka. Trdi, da 12 ur igranj [ ... ]


Kako bi bil videti polet skozi vesolje?

article thumbnail

Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da ne bomo imeli priložnosti doživeti poleta skozi znano vesolje. Je pa zato tukaj simulacija, ki prikazuje, kako bi bil takšen prelet videti.


Leta 2040 bomo končno stopili v stik z Nezemljani?

article thumbnail

Seth Shostak, eden vodilnih raziskovalcev pri Nasi, je v intervjuju za portal space.com dejal da bo leto 2040 prelomno, saj o takrat prvič teoretično mogoče, da bi se Nezemljani odzvali na radijske signale, ki jih že desetletja z našega planeta  [ ... ]


Slovenija se segreva dvakrat hitreje kot drugi deli Evrope

article thumbnail

Načrt EU je do leta 2030 zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 40 odstotkov glede na raven iz leta 1990 in povečati delež obnovljivih virov energije za 27 odstotkov. Okoljevarstveniki trdijo, da je plan neambiciozen in da bi bilo treba emisije [ ... ]


E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Tudi letos so ob dnevu rojstva velikega slovenskega fizika Jožefa Stefana (24. marec) na našem največjem zn [ ... ]