DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov E-svet

E-svetOzonski plašč okoli Zemlje se je začel obnavljati

ozon 120914Prvič po 35 letih se je začel ozonski plašč okoli Zemlje obnavljati, kar naj bi bilo posledica prepovedi uporabe škodljivih kloroflorogljikov (CFC), ki so se uporabljali v hladilnikih in pršilih, ugotavljajo znanstveniki. V poročilu, ki ga vsake štiri leta pripravi okoli 300 znanstvenikov na pobudo OZN je navedeno, da se je ozonski plašč 50 kilometrov nad morsko gladino v obdobju med letoma 2000 in 2013 obnovil za štiri odstotke. A dobra novica je hkrati tudi slaba, saj ozonski plašč, paradoksalno, obnavljajo tudi toplogredni plini, ki segrevajo ozračje, predvsem ogljikov dioksid.

Add a comment
Več ...
 

Bitcoin Institut iz Slovenije postal pridruženi član Bitcoin Foundation ZDA

bitcoin slovenija 110914Bitcoin Foundation ZDA je v svoje vrste prejel prvega pridruženega člana iz južnega dela Srednje Evrope, Bitcoin Institut iz Slovenije, ki bo skrbel za celostno podobo svetovne Bitcoin Foundation v Sloveniji. S pomočjo nove spletne strani (http://si.bitcoinfoundation.org) bodo skrbeli bodo za blagovno znamko Bitcoin Foundation in aktivno promovirali svetovno digitalno valuto Bitcoin. To pomeni dodaten resen korak k popularizaciji uporabe digitalne valute Bitcoin v Sloveniji.

Add a comment
Več ...
 

Naša galaksija je zamenjala naslov: Zemlja ima novo lokacijo

galaksija vesolje 100914Astronomi že več let preučujejo položaj naše galaksije, ki ji radi rečemo Mlečna cesta, glede na ostale galaksije. A 3D zemljevid vesolja jim je ponudil posvem drugačen pogled na naše vesoljske sosede.

Doslej je veljalo prepričanje, da je Mlečna ali Rimska cesta le ena od galaksij v skupini galaksij, ki sestavljajo t.i. nadjato v ozvezdju Device. Ampak novi 3D zemljevid kaže, da je okoli 100 milijard zvezd, ki sestavljajo Mlečno cesto, pravzaprav le del nadjate, ki je veliko večja. To ogromno nadjato so astronomi poimanovali Laniakea, kar v havajskem jeziku pomeni 'ogromna nebesa'.

Add a comment
Več ...
 

V petek 12. septembra WEBSI dan - 1. Simpozij o digitalnih komunikacijah

websi 090914WEBSI - Spletni prvaki izpostavljajo, predstavljajo in nagrajujejo digitalne presežke Slovenije. S kompleksno, a hkrati logično in transparentno metodologijo bo projekt WEBSI slovenski javnosti postregel z odgovorom na vprašanje: 'Kdo je dober in kdo zna?'.

Add a comment
Več ...
 

Žores Alfjorov, Nobelov nagrajenec za fiziko: Znanost brez prisilnega jopiča

alfjorov 080914Dr. Žores Alfjorov, Nobelov nagrajenec za fiziko iz leta 2000, je po svoje genialen človek. Prav neverjetno je, s kakšno lahkoto obvlada svoje heterostrukture in polprevodnike, s katerimi si je prislužil največje znanstveno priznanje v svetu in brez katerih ne bi bilo današnjih sodobnih informacijskih tehnologij. Toda po drugi strani je kljub popolni zasvojenosti s fiziko hkrati izjemno preprost in odprt, česar za vse znanstvenike seveda ni mogoče trditi.

Add a comment
Več ...
 
Stran 10 od 932

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

86-letni ameriški znanstvenik James Watson je prvi živeči Nobelov nagrajenec, ki bo prodal zlato medal [ ... ]