Foto, TV, video | Page-232

DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Sony Alpha 900 ima 24,6 milijona točk!

Pa smo ga dočakali - prvi Sonyjev DSLR aparat s tipalom polnega formata. Alpha 900 prinaša slikovno tipalo 35-milimetrskega formata z osupljivimi 24,6 milijoni točk. Kljub tako imenovanemu full-frame tipalu, ki zavzame občutno več prostora, pa je Sonyjevim inženirjem uspelo vgraditi tudi sistem za stabilizacijo slike, ki deluje s pomočjo premikov slikovnega tipala.

Ostale lastnosti fotoaparata, ki predstavlja pomemben mejnik za Sony so še: dvojni slikovni procesor, možnost fotografiranja do 5 slik na sekundo, ISO občutljivost od 100 do 6400, 9-točkovni avtofokus z dodatnimi desetimi pomožnimi točkami, 3-palčni zaslon z ločljivostjo 921.600 točk, optično iskalo s 100-odstotno pokritostjo in 0,74-kratno povečavo ter magnezijevo ohišje z zaščito pred vremenskimi vplivi. Alpha 900 fotografije shranjuje na CompactFlash in/ali Memory Stick Duo spominske kartice, za napajanje pa uporablja lastno Litij-ionsko baterijo. Aparat naj bi na prodajne police prišel že konec oktobra, predvidena prodajna cena pa znaša okrog 2.200 evrov.

Prvi vtisi tistih, ki so najnovejši Sonyjev DSLR že imeli možnost pobliže spoznati, so dokaj mešani. Večinoma lahko zasledimo pohvale glede ohišja in ergonomije, stabilizacije slike, hitrosti delovanja ter barvne reprodukcije. Nekaj kritik pa je moč prebrati na račun razmeroma velike količine šuma že pri nizkih ISO občutljivostih, majhnem dinamičnem razponu, odsotnosti živega predogleda slike (live view) ter počasnega preklapljanja med načinom za fotografiranje in načinom za pregledovanje že posnetih fotografij. Zavedati se moramo, da gre za prvi Sonyjev full-frame fotoaparat, zato so lahko neposredne primerjave s tekmeci (Nikon D700, prihajajoči naslednik Canon EOS 5D) precej nehvaležne. Da bi videli, kaj Sony dejansko zmore in ali je sposoben na svojo stran pridobiti tudi profesionalne fotografe, bo najbrž treba počakati na naslednika Alphe 900.

Add a comment
 

Digitalna televizija v polovico domov

Do leta 2013 naj bi kar pol televizijskih sprejemnikov na svetu sprejemalo digitalni signal. Za takšno rast bo odgovorna prav država z največ prebivalci, Kitajska, ki bo postala država z največjo pokritostjo z digitalnimi televizijskimi programi.

Informa Telecoms in Media trdita, da bo na Kitajskem digitalni signal potoval do kar 636 milijonov gospodinjstev, Kitajska pa bo postala država z največjo rastjo digitalnega sprejema, med tem ko se ta hitro širi tudi po Indiji.

V ZDA je trenutno z digitalnim signalom pokritih 77 odstotkov gospodinjstev, v zahodni Evropi pa 63 odstotkov.

Simon Murray, avtor poročila o razvoju digitalnega signala, je povedal: »to kaže, da bo digitalna rast proti koncu desetletja narastla predvsem zunaj Severne Amerike in Evrope. Do leta 2013 bo digitalni signal dobilo več kot 293 milijonov gospodinjstev.«

Trenutno je najpogostejša oblika televizije na svetu kabelska televizija. Mnogi se že odločajo za digitalno televizijo, ki jo ponujajo ponudniki internetnih storitev. Ker večina televizijskih sprejemnikov še ni opremljena s sprejemniki digitalnega signala, za sprejem potrebujemo dodatno opremo, kot je TV komunikator.

Add a comment
 

Prihaja 'ženski' Canonov kompakt

Iz Canona prihaja kompakt, ki mu še najbolj pristoji oznaka "baby fotoaparat". Kot pravijo pri Canonu, so ga zasnovale ženske za ženske, kar je očitno že na prvi pogled. Zato ga bomo verjetno zelo redko videli v moških rokah, razen če se bo metroseksualna moda prenesla tudi na elektronske "igračke".

Poglejmo, kaj "baby Canon" z oznako E1 ponuja. Opremljen je s 4-kratnim zoom objektivom z optičnim stabilizatorjem slike, slikovnim tipalom ločljivosti 10 milijonov točk, tehnologijo zaznavanja obrazov in premikov, možnostjo snemanja videoposnetkov ter 2,5-palčnim zaslonom. Vse je podrejeno enostavni uporabi - samodejno delovanje z možnostjo izbire 17 scenskih načinov, način "easy mode", prilagajanje osvetlitve obrazom in še bi lahko naštevali.

Canon E1

Toda tehnične lastnosti pri Canon Powershot E1 prav gotovo niso tisti dejavnik, zaradi katerega bi se pripadnice nežneješega spola odločile za njegov nakup. Kar šteje, je njegova prikupna oblika, izjemno enostavno rokovanje, všečne fotografije ter možnost izbire med rozanežno modrim in belim ohišjem.

Tako kot smo pred časom dobili "ženske" mobilne telefone, se podoben trend sedaj seli tudi na področje fotoaparatov. Končno, bi lahko rekli.

Add a comment
 

Blu-ray zadnji optični medij?

Sony je prepričan, da je Blu-ray zadnji optični medij, kot ga poznamo danes. Sonyjevi inženirji so namreč prepričani, da ni možno izdelati laserja z nižjo valovno dolžino od te, ki se uporablja pri zapisovanju in branju Blu-ray ploščkov. Edino možnost vidijo v morebitnem novem formatu, ki bi bil povsem drugačen od današnjih rešitev za optično zapisovanje podatkov.

Po mnenju Sonyjevega predstavnika naj bi se Blu-ray ploščki sicer dolgo obdržali na trgu, saj lahko na njih shranimo do 50 gigabajtov podatkov. To je dovolj za celovečerni film v polni visoki ločljivosti 1920 x 1080 ter dodatne video vsebine.

Add a comment
 

Ixus 860 IS - majhen, eleganten, širokokoten

Canon Ixus 860 IS je majhen, eleganten kompakt, ki razveseljuje s širokokotnim objektivom. Njegova goriščna razdalja se preračunano na 35-milimetrski format razteza od 28 do 105 milimetrov, kar je v kompaktih tega razreda precejšnja redkost. Na širokokotnem delu se namreč pri večini kompaktnih fotoaparatov objektivi "začenjajo" pri 35 ali celo 38 milimetrih, kar lahko zelo oteži fotografiranje v prostoru, skupinsko fotografiranje ter fotografiranje pokrajine. Oznaka IS v imenu pove, da je objektiv opremljen tudi s stabilizatorjem slike, ki je v pomoč pri fotografiranju z daljšimi časi v slabših svetlobnih razmerah.

Poglejmo še ostale tehnične lastnosti tega stilsko oblikovanega malčka. Opremljen je s tipalom ločljivosti 8 milijonov točk ter velikim, 3-palčnim LCD zaslonom. Ponaša se z nastavljivo občutljivostjo od 80 do 1.600 ISO, 9-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja, makro ostrenjem na razdalji od 3 do 60 centimetrov, sistemom za prepoznavo obrazov ter možnostjo snemanja video posnetkov v ločljivosti do 1024 x 768.

Ixus 860 IS je tako idealen spremljevalec za beleženje vsakodnevnih dogodkov, predvsem pa se dobro izkaže v priložnostih, ko enostavno ni prostora za večji in zmogljivejši fotoaparat.

Add a comment
 
Stran 417 od 491
Partnerji

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.