DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Nikon in Microsoft bosta izmenjala patente

Nikon in Microsoft sta podpisala dogovor o izmenjavi patentov, ki jih bosta družbi lahko uporabljali pri svojih prihodnjih izdelkih. Nikon naj bi Microsoftu dovolil uporabo nekaterih patentiranih tehnologij s področja digitalne fotografije, Microsoft pa Nikonu patentirane tehnologije s področja programske opreme.

Naoki Tomino iz Nikona je dejal, da je dogovor o izmenjavi patentov zgolj logično nadaljevanje že dolgo trajajočega sodelovanja med obema podjetjema. Z izmenjavo patentov naj bi pridobila tako Nikon kot Microsoft, najbolj zadovoljni pa naj bi bili po njegovih besedah kupci, ki bodo dobili zanimive nove izdelke.

Add a comment
 

Uredite počitniške slike z Aperture 2

Za vse, ki imate Applove računalnike (ni pa nujno) ter hkrati še veliko slik, je Aperture 2 eden boljših programov za urejanje in popravljanje slik. iPhoto je sicer čisto spodoben program, a bistveno več natančnosti vam ponuja Aperture 2. Ne ozira se, ali so slike iz digitalnega fotoaparata, ali pa starejše skenirane fotografije. V obeh primerih jih obreže ter prilagodi barvo, tako da dobite res lepe slike. In ni vam treba biti profesionalni fotograf, da boste na koncu svojega dopusta naredili lep počitniški album, saj Aperture 2 popravi skoraj vse.


Slike v Aperture 2 lahko uvozite iz praktično katerega koli medija, pa tudi iz programa iPhoto. In ko slike dokončno obdelate jih brez težav izvozite na spletne strani kot so Flickr ali Picasa ter jih postavite na ogled svojim prijateljem in znancem. Vendar previdno pri objavljanju slik na spletu, da se katera izmed vaših počitniških fotografij ne bo znašla kje drugje.


Aperture 2 lahko kupite v spletni trgovini enaA.com, za slabih 200 evrov, če pa ga želite le  nadgraditi pa boste odšteli 75 evrov.

Add a comment
 

Sony T500 - nov mali elegantnež

Iz Sonyjevih logov prihaja nov majhen, stilsko oblikovan kompaktni fotoaparat z imenom Cyber-shot DSC-T500. Opremljen je s 5-kratnim zoom objektivom z optičnim stabilizatorjem slike, katerega posebnost je ta, da se med zoomiranjem ne izteguje iz ohišja aparata.

Kot je v tem razredu že pričakovati, fotoaparat nima optičnega iskala, se pa zato na njegovi zadnji strani bohoti kar 3,5-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 230.000 točk. Glede na samo velikost zaslona bi bila sicer dobrodošla večja ločljivost, a žal so se pri Sonyju odločili kot so se in uporabili zaslon s precej povprečno ločljivostjo. Z aparatom sicer lahko zajemamo fotografije v ločljivosti do 10 milijonov točk ter video posnetke v visoki ločljivosti 1.280 x 720 s 30 sličicami na sekundo.

Sony Cyber-shot DSC-T500 za napajanje uporablja lastno Litij-ionsko akumulatorsko baterijo, za povezovanje z drugimi napravami (računalnik, televizor) pa so na voljo USB, kompozitni video in HDMI priključek. Ohišje aparata, ki je izdelano iz brušenega aluminija bo v nasprotju z nekaterimi drugimi Sonyjevimi modeli na voljo samo v črni barvi.

Mali Sonyjev aparat naj bi na prodajne police prišel že jeseni, njegova predvidena cena pa znaša okrog 270 evrov.

Add a comment
 

Samsung Flash HD video kamera

Samsungova video kamera VP-HMX10/XEF sodi med zadnje novosti na domačih prodajnih policah. Gre za kamero, ki snema v visoki ločljivosti 1290 x 720, sliko in zvok pa zapisuje na SDHC spominske kartice. S ceno pod 500 evrov sodi med ugodnejše visoko-ločljivostne kamere na trgu.

Opremljena je z 10-kratnim zoom objektivom, elektronskim stabilizatorjem slike ter 2,7-palčnim LCD zaslonom. Da je namenjena družinski uporabi kaže dejstvo, da je s popolnoma samodejnim delovanjem prilagojena za kar najbolj enostavno rokovanje. Poleg snemanja videa ponuja tudi možnost fotografiranja in snemanja zvočnih posnetkov.

Za priklop na računalnik ali televizijski sprejemnik so na voljo USB, kompozitni, S-video, komponentni in HDMI priklop. Eno polnjenje baterije po besedah proizvajalca zadostuje za 90 minut neprekinjenega snemanja.

Da bi visoka ločljivost posnetkov, narejenih s kamero Samsung VP-HMX10/XEF prišla do izraza, pa seveda potrebujemo ustrezen LCD ali plazma televizor.

Add a comment
 

Sony Bravia z najvišjim kontrastom doslej

Sony napoveduje pravo malo revolucijo na trgu ploskih televizorjev. Predvidoma oktobra naj bi predstavil serijo Bravia XR1, katere glavna posebnost bodo LED (ne LCD!) zasloni z dinamičnim kontrastnim razmerjem kar 1 000 000 proti 1 ter statičnim dinamičnim razmerjem 3000 proti 1. Temu primerne bodo tudi cene. Za celoten HD televizor z diagonalo zaslona 55 palcev bo na Japonskem potrebno odšteti okrog 4400 evrov, za 46-palčno izvedenko pa okrog 3700 evrov.

Zaenkrat sicer še ni znano, ali oziroma kdaj bodo omenjeni LED televizijski sprejemniki na voljo tudi v Evropi.

Add a comment
 
Stran 417 od 489

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

86-letni ameriški znanstvenik James Watson je prvi živeči Nobelov nagrajenec, ki bo prodal zlato medal [ ... ]