DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Canon predstavil EOS 50D

Canon je kot strela z jasnega nepričakovano in dan pred predstavitvijo Nikona D90 s sporočilom za javnost najavil novega EOS 50D ter ultra-zoom objektiv 18-200 IS.

Canon EOS 50D v primerjavi s predhodnikom EOS 40D kakšnih revolucionarnih novosti ne prinaša. Govorimo lahko le o evoluciji oziroma nadgradnji, ki je potrebna zgolj zaradi zahtev Canonovega marketinškega oddelka. Tako novinec prinaša višjo ločljivost tipala (15 milijonov točk namesto dosedanjih 10), večjo ISO občutljivost (do 6400 oziroma 12 800) ter večjo ločljivost LCD zaslona. Kljub 50-odstotnemu povečanju ločljivosti tipala pa so z novim Digic IV slikovnim procesorjem uspeli ohraniti skoraj enako hitrost delovanja - do 6,3 posnetka v sekundi, kar je le 0,2 posnetka manj od predhodnika EOS 40D.

Več navdušenja kot posodobitev EOS-a 40D pa bo skoraj zagotovo požel nov ultra-zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 18 do 200 milimetrov ter optičnim stabilizatorjem slike, ki ga Canon doslej še ni imel v svoji ponudbi. Glede na velik uspeh Sigminega objektiva s podobnimi lastnostmi ter Nikonovega 18-200 VR je pričakovati, da bo Canonov ultra-zoom hitro postal velika prodajna uspešnica. če bo le optično dovolj dober, da bo zadovoljil povprečnega hobi fotografa, ki stavi na praktičnost in udobnost uporabe enega samega objektiva.

Canon EOS 50D
 

Canon EOS 50D
 

Add a comment
 

še en vodoodporni Olympus Mju

Iz Olympusovih logov prihaja še en malček, ki je odporen na vodo, udarce in nizke temperature. Mju 1050 SW po navedbah Olympusa preživi v vodi do globine treh metrov, padce z višine do poldrugega metra ter deluje pri temperaturah do deset stopinj pod ničlo.

Aparat sicer ponuja 3-kratni zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 38 do 114 milimetrov (preračunano na vidni kot Leica formata), tipalo ločljivosti 10 milijonov točk ter novost pri Olympusu - na dotik občutljiv LCD zaslon. Tukaj sta še zadnji krik mode - sistem za zaznavanje obrazov ter možnost shranjevanja fotografij bodisi na xD bodisi na microSD spominske kartice.

Olympus Mju 1050 SW naj bi na prodajne police prišel konec septembra ali v začetku oktobra, njegova cena pa naj bi predvidoma znašala okrog 330 evrov.

Add a comment
 

Novi mali Olympus Mju

Fotoaparati Olympus Mju so znani predvsem po svoji majhnosti in stilsko oblikovanem ohišju. To velja tudi za novega Mju 1060, čeprav s 7-kratnim zoom objektivom ni več tako zelo majhen.

Poglejmo natančneje, kaj prinaša. Objektiv ima razpon goriščne razdalje od 37 do 260 milimetrov (preračunano na 35-milimetrski oziroma Leica format) ter optični stabilizator slike. Tipalo se ponaša z ločljivostjo 10 milijonov točk, na hrbtnem delu aparata pa se bohoti velik, 3-palčni zaslon. Ohišje je skoraj v celoti izdelano iz kovine, na voljo pa bo v srebrni. črni ali modro-zeleni barvi.

Aparat posnete fotografije in video posnetke shranjuje na xD in microSD spominske kartice. Njegovo delovanje je sicer povsem podvrženo avtomatiki, aparat namreč za vse nastavitve poskrbi sam. Tukaj je še "nepogrešljiv" sistem za prepoznavanje obrazov, ki ostrino in osvetlitev prilagodi tako, da bodo na fotografiji najbolje vidni ljudje.

Olympus Mju 1060 naj bi po napovedih proizvajalca v trgovine prišel septembra, zanj pa naj bi bilo potrebno odšteti okrog 330 evrov. Kar precej, če ga primerjamo z zmogljivejšimi ultra-zoom kompakti kot sta Canon PowerShot S5 IS in Nikon Coolpix P80. A majhnost in priročnost pač staneta in kdor ju potrebuje, sedaj ve, kam se ozreti za primeren fotoaparat.

Add a comment
 

Canonu ušli podatki o novem EOS 50D

Na Canonovi uradni spletni strani so se za nekaj ur pojavili podatki o prihajajočem zrcalno-refleksnem fotoaparatu EOS 50D, ki bo nadomestil sedanji model EOS 40D.

Njegove glavne značilnosti bodo: CMOS tipalo ločljivosti 15,1 milijona točk, procesor DIGIC IV, sistem za odstranjevanje prahu s tipala, iskalo s 95-odstotno pokritostjo, 9 križnih ostritvenih točk, 35-segmentno merjenje svetlobe, ISO 100 - 12.800, hitrost do 6,3 posnetke na sekundo, živ predogled slike na zaslonu (Live View), medpomnilnik za 16 RAW oziroma 60 JPG fotografij, 3-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 920.000 točk, HDMI izhod ter ohišje iz magnezijeve zlitine. Nič revolucionarnega torej, prej bi lahko rekli, da gre za evolucijo obstoječega modela, ki je potrebna le zaradi držanja koraka s konkurenco.  

Zaenkrat ostaja še neznanka, kdaj bodo Canon EOS 50D prvič pokazali v javnosti. Nekateri namigujejo, da bi to utegnilo biti 26. avgusta, dan pred predstavitvijo Nikonovega zrcalno-refleksnega aparata D90, ki naj bi bil prvi DSLR na svetu z možnostjo snemanja video posnetkov. Drugi pa menijo, da bo Canon s predstavitvijo počakal do novinarske konference na sejmu Photokina v nemškem Kölnu.

Add a comment
 

Ricoh R10 - mali superzoom

Iz Ricoha prihaja nov kompakten super-zoom fotoaparat s 7,1-kratnim zoom objektivom, ki se preračunano na vidni kot 35-milimetrskega oziroma Leica formata razteza od 28 do 200 milimetrov. Pohvalno je predvsem to, da ponuja pravi širokokoten pogled, kar je v razredu kompaktov sicer še bolj redko.

Ostale lastnosti Ricoha R10 določajo tipalo ločljivosti 10 milijonov točk, stabilizator slike izveden s premično vpetim tipalom, velik 3-palčni zaslon, visoka ISO občutljivost (do 1.600), sistem za prepoznavo obrazov ter možnost makro fotografiranja z razdalje enega centimetra.

Glede na tehnične podatke gre vsekakor za zanimiv fotoaparat, katerega največja napaka je pravzaprav njegovo ime. Japonska znamka Ricoh je v naših krajih precej slabo poznana, čeprav se nekateri fotoaparati tega proizvajalca z lahkoto kosajo z vrhunskimi modeli iz ostalih, bolj znanih tovarn.

Add a comment
 
Stran 417 od 487

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Prvič po 35 letih se je začel ozonski plašč okoli Zemlje obnavljati, kar naj bi bilo posledica prepovedi u [ ... ]