DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

LCD televizor, debel le 4 centimetre

V bližnji prihodnosti bomo televizijski program in filme spremljali na »ultratankih« LCD ekranih.


Na Japonskem, v domovini napredne tehnologije, je Mitsubishi v četrtek predstavil svoj najnovejši izdelek – LCD televizijski ekran z diagonalo 102 centimetra, ki v globino meri le 4 centimetre.


Skrivnost, ki omogoča, da je ekran tako tanek, se skriva v brezžični povezavi med ekranom in TV sprejemnikom, ki ga lahko spravimo na mesto, kjer ne bo viden.


Mitsubishi na predstavitvi prototipa v Tokyju ni izdal, kakšne tehnologije se poslužuje sprejemnik, vendar pa naj bi ta deloval na razdalji do 30 metrov. Najverjetneje gre za Wireless High-Definition Interface (WHDI) ali Wireless HD.


Resolucija ekrana je 1920x1080, na voljo pa bo jeseni za okoli 3500 evrov – seveda na Japonskem.
 

Add a comment
 

Priklopite iPod tudi v avtu

Šele zadnji modeli avtomobilov imajo v avtu že vgrajeno podporo za priklop iPoda, medtem ko morate pri starejših praktično zamenjati celotno stereo tehniko. Na srečo pa obstaja nekoliko cenejša rešitev, i-Kit, ki ga na eni strani priklopite v cigaretni vžigalnik, na drugi pa v iPod.

Nato izberete prosto frekvenco (od 88.1 do 107.9 MHz), saj se preko nje oddaja glasba z vašega iPoda.

Na začetku se boste morali potruditi, da boste našli prosto, pa še vedno se vam bo zgodilo, da bo, odvisno od lokacije, kjer se boste nahajali, radijski signal zmotil vaš iPod.

Ravno zaradi tega je nemogoče govorite o čistem zvoku, saj bo na trenutke ravno zaradi radijskih frekvenc, hreščalo. če vas to ne moti, potem boste zanj odšteli 60 dolarjev, kar je mnogo ceneje od novega avta.


i-Kit pa ne ponuja samo kabla, temveč tudi stojalo, kamor postavite iPod in med vožnjo spreminjate glasbo. S tem ni bojazni, da bi se iPod opraskal ali kako drugače poškodoval.

Add a comment
 

Microsoft izdal Photosynth za 3D slike

Microsoft Photosynth je aplikacija, ki fotografije, posnete na isti lokaciji samodejno združi v prostorsko fotografijo. če bi na primer posneli deset različnih fotografij Prešernovega trga v Ljubljani, bi jih Photosynth samodejno združil in iz njih napravil prostorsko fotografijo.

Kljub temu, da je Photosynth znan že približno leto dni, pa do pred kratkim še ni zapustil Microsoftovih laboratorijev. čeprav javnosti še ni na voljo kot samostojen program, pa je njegovo funkcionalnost sedaj moč preizkusiti prek spletne aplikacije na naslovu www.photosynth.net.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako je Photosynth videti v praksi.

Add a comment
 

Canon izdelal 100 milijonov kompaktov

Od leta 1996, ko je s tekočih trakov prišel prvi Canonov kompaktni digitalni fotoaparat PowerShot 600 pa do danes je omenjeni proizvajalec izdelal že prek 100 milijonov kompaktov. Ta številka dokazuje, da Canon zaenkrat še vedno trdno zaseda prvo mesto po številu prodanih kompaktnih fotografskih aparatov.

Doslej so izdelali že 106 različnih modelov, pri čemer kot najpomembnejše mejnike navajajo:

  • IXUS Digital (2000) - kompakten, stilsko oblikovan aparat, ki je sprožil kompaktno digitalno revolucijo.
  • PowerShot A70 (2003) - najbolje prodajani model leta 2003 je prejel številna priznanja za dobro razmerje med ceno in kakovostjo.
  • Digital IXUS i (2003) - z modnim ohišjem je postal eden prvih digitalnih aparatov, ki je neposredno nagovarjal predstavnice nežnejšega spola.
  • PowerShot G7 (2007) - postavil je nekakšen standard za kompaktne fotoaparate, namenjene najzahtevnejšim uporabnikom.
  • PowerShot S5 IS (2007) - v razred kompaktov je prinesel 12-kratni zoom.

Medtem je neuradno moč slišati, da naj bi Canon v kratkem (bojda v torek) predstavil kar nekaj novosti v razredu kompaktov.

Add a comment
 

Olympusu dve EISA nagradi

Olympus je prejel dve priznanji združenja EISA – čast postati “najbolj napredni fotoaparat v Evropi v letih 2008-2009” je doletela E-3 – paradnega konja Olympusovega DSLR razreda. Za “najboljši ultra-kompaktni fotoaparat v Evropi 2008-2009” pa je žirija razglasila vodotesen in na udarce odporen model Mju 1030 SW.

Olympus E-3 – najbolj napredni fotoaparat v Evropi
člani žirije so za Olympus E-3 zapisali: “Stabilizacija slike je zelo učinkovita, izjemna sta tudi odstranjevanje prahu s tipala in funkcija Live View na odlično izraznem zaslonu LCD, in kar je najpomembnejše: navdušila nas je kakovost slike in izjemno enostavna uporaba.” Strokovnjaki EISA prav tako niso varčevali s pohvalami na račun vzdržljive zgradbe in vodotesnosti fotoaparata. Svoje zaključke so povzeli z besedami: “Olympus E-3 popolnoma ustreza profesionalnim zahtevam.”

  

Olympus Mju 1030 SW - najboljši evropski ultra-kompaktni fotoaparat

Pri Olympusu Mju 1030 SW so žirijo prepričale “dobre fotografskih lastnosti in fizična vzdržljivost”. Še posebej jih je navdušilo “odlično merjenje svetlobe, natančno podajanje barv in dejstvo, da je v fotoaparat vgrajen pravi širokokotni objektiv z najkrajšo goriščno razdaljo 28 milimetrov (preračunano na Leica format, op.p.)”.

Add a comment
 
Stran 417 od 486

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

O obstoju duše že dolgo potekajo različne debate in krešejo nasprotujoča se mnenja in teorije. A v skladu [ ... ]