DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Ušel oglas za Sony Alpha 900

Na spletu so se začele pojavljati informacije o prvem Sonyjevem profesionalnem DSLR fotoaparatu Alpha 900, ki naj bi uradno predstavitev sicer doživel 10. septembra. Na enem od spletnih forumov so objavljene slike oglasa iz danske fotografske revije, iz katerih lahko razberemo, da bo nova Alpha imela tipalo CMOS polnega formata (full frame) z ločljivostjo 24,6 milijona točk, dvojni BIONZ procesor, 100-odstotno pokritost iskala, 3-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 921 000 točk ter možnost fotografiranja s hitrostjo do 5 slik na sekundo.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Oglas v danski fotografski reviji

Add a comment
 

Prihaja Adobe CS4

Adobe bo 23. septembra uradno predstavil nov paket Creative Suite 4 oziroma skrajšano CS4. V omenjeni programski hiši zaenkrat o njem ne želijo izdati nobene podrobnosti oziroma od novinarjev zahtevajo popoln embargo na kakršnekoli informacije o novostih. Znano je le, da naj bi Creative Suite 4 predstavljal najobsežnejšo izdajo Adobove programske opreme doslej.

Add a comment
 

Manj kot 3 tedne do Photokine

Od 23. do 28. septembra bo v Kölnu (Nemčija) potekal največji fotografski dogodek leta - sejem Photokina, ki je sicer na sporedu vsaki dve leti. Lani je sejem privabil 162 500 obiskovalcev z vsega sveta, ki so si lahko ogledali novosti in prodajne programe več kot 1500 razstavljalcev.

Zanimivo je, da so proizvajalci fotoaparatov letos pohiteli in večino novosti najavili že krepko pred samim sejmom, čeprav je bila včasih navada, da največje novosti prihranijo za prvi, novinarski dan na Photokini. Kljub temu so na spletni strani DPReview.com pripravili seznam novosti, ki naj bi najbolj zaznamovale letošnji sejem.

Hibridi - Olympus bo zagotovo predstavil svoj sistem Micro 4/3, ki združuje lastnosti kompaktnih in DSLR fotografskih aparatov. Podobno hibridno zasnovo fotoaparatov so napovedali tudi pri Samsungu.

Tipala polne velikosti - Pričakovati je, da bo Canon na Photokini predstavil naslednika EOS-a 5D, obstajajo pa tudi govorice, da naj bi Nikon predstavil nadgrajenega paradnega konja D3, ki bi prinesel večjo ločljivost full frame tipala.

DSLR objektivi - Ločljivost tipal v fotoaparatih se povečuje in nekateri objektivi temu trendu že težko sledijo. Zato večina proizvajalcev prenavlja ali vsaj dopolnjuje svojo paleto objektivov. Na Photokini lahko menda pričakujemo kar nekaj novosti na področju objektivov, največ zanimanja pa naj bi požela Canonov nedavno predstavljeni univerzalni ultra-zoom 18-200 ter bojda nov Nikonov objektiv 70-200 f/2.8.

Kompaktni fotoaparati - prav gotovo lahko pričakujemo poplavo najrazličnejših kompaktov, saj je večina proizvajalcev svoje DSLR novosti že predstavila. Obetamo si lahko nadaljnjo "tekmo megapikslov", še večje LCD zaslone ter stilsko oblikovana ohišja.

Add a comment
 

Nova Tamronova objektiva za Nikon

Iz Tamronovih logov prihajata dva nova objektiva za Nikonove zrcalno-refleksne fotoaparate s FX oziroma APS-C tipalom.

Prvi je ultra-zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 18 do 270 milimetrov ter svetlobno močjo od f/3,5 do f/6,3. Kar 15-kratni razpon goriščne razdalje ponuja vidni kot, primerljiv z objektivom 28-419, če številke preračunamo na 35-milimetrski format. Da bi bilo fotografiranje brez stativa pri velikih goriščnih razdaljah sploh možno, je novi Tamron opremljen tudi s stabilizatorjem slike. Kot navaja proizvajalec, pa je namenjen le tistim Nikonovim fotoaparatom, ki imajo vgrajen motorček za ostrenje. Imetniki vstopnih modelov D40x in D60 bodo omenjeni objektiv lahko uporabljali le z ročnim ostrenjem.

Drugi novinec je širokokotni zoom objektiv z razponom goriščnice od 10 do 24 milimetrov ter zaslonko od f/3,5 do f/4,5. Tudi pri njem je uporaba avtofokusa možna le pri tistih Nikonovih aparatih, ki imajo vgrajen motorček za ostrenje.

Objektiva naj bi na japonske prodajne police prišla konec septembra, drugod po svetu pa naj bi bila na voljo nekoliko kasneje.

Add a comment
 

Hyundai ostal brez HDTV televizorjev

Nemški carinski urad je na sejmu zabavne elektronike IFA v Berlinu z razstavnega prostora korejskega Hyundaia odpeljal vse HDTV televizijske sprejemnike. Razlog tiči v zahtevi imetnikov nekaterih patentov, katerim naj Hyundai ne bi plačal licenčnine za njihovo uporabo.

Hyundai pa še zdaleč ni edini razstavljalec, ki ga je doletela takšna usoda. Nemški cariniki so konec minulega tedna izvedli kar 69 zasegov pri različnih razstavljavcih. Zaplenili so okrog 170 televizorjev, 140 mp3 predvajalnikov, 21 mobilnih telefonov ter 57 DVD predvajalnikov, ker njihovi proizvajalci niso mogli dokazati, da so plačali licenčnino za uporabo nekaterih patentiranih tehnologij.

Do podobnih zasegov izdelkov na razstavnih prostorih je v preteklosti že prihajalo, spomnimo se zadnjega Cebita v Hannovru, kjer je v rokah carinikov prav tako končalo lepo število izdelkov zabavne elektronike.

Add a comment
 
Stran 417 od 490
Partnerji

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Potovanje s komercialnim letalom je varnejše kot z zasebnim letalom.