DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Nova Tamronova objektiva za Nikon

Iz Tamronovih logov prihajata dva nova objektiva za Nikonove zrcalno-refleksne fotoaparate s FX oziroma APS-C tipalom.

Prvi je ultra-zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 18 do 270 milimetrov ter svetlobno močjo od f/3,5 do f/6,3. Kar 15-kratni razpon goriščne razdalje ponuja vidni kot, primerljiv z objektivom 28-419, če številke preračunamo na 35-milimetrski format. Da bi bilo fotografiranje brez stativa pri velikih goriščnih razdaljah sploh možno, je novi Tamron opremljen tudi s stabilizatorjem slike. Kot navaja proizvajalec, pa je namenjen le tistim Nikonovim fotoaparatom, ki imajo vgrajen motorček za ostrenje. Imetniki vstopnih modelov D40x in D60 bodo omenjeni objektiv lahko uporabljali le z ročnim ostrenjem.

Drugi novinec je širokokotni zoom objektiv z razponom goriščnice od 10 do 24 milimetrov ter zaslonko od f/3,5 do f/4,5. Tudi pri njem je uporaba avtofokusa možna le pri tistih Nikonovih aparatih, ki imajo vgrajen motorček za ostrenje.

Objektiva naj bi na japonske prodajne police prišla konec septembra, drugod po svetu pa naj bi bila na voljo nekoliko kasneje.

Add a comment
 

Hyundai ostal brez HDTV televizorjev

Nemški carinski urad je na sejmu zabavne elektronike IFA v Berlinu z razstavnega prostora korejskega Hyundaia odpeljal vse HDTV televizijske sprejemnike. Razlog tiči v zahtevi imetnikov nekaterih patentov, katerim naj Hyundai ne bi plačal licenčnine za njihovo uporabo.

Hyundai pa še zdaleč ni edini razstavljalec, ki ga je doletela takšna usoda. Nemški cariniki so konec minulega tedna izvedli kar 69 zasegov pri različnih razstavljavcih. Zaplenili so okrog 170 televizorjev, 140 mp3 predvajalnikov, 21 mobilnih telefonov ter 57 DVD predvajalnikov, ker njihovi proizvajalci niso mogli dokazati, da so plačali licenčnino za uporabo nekaterih patentiranih tehnologij.

Do podobnih zasegov izdelkov na razstavnih prostorih je v preteklosti že prihajalo, spomnimo se zadnjega Cebita v Hannovru, kjer je v rokah carinikov prav tako končalo lepo število izdelkov zabavne elektronike.

Add a comment
 

Samsung razvija hibridne fotoaparate

Samsung razvija nov razred fotografskih aparatov, ki bodo nekakšen križanec med zrcalno-refleksnimi in kompaktnimi aparati. Opremljeni bodo s slikovnim tipalom velikosti APS-C in bajonetom za izmenljive objektive, toda zaradi odsotnosti optičnega iskala bodo občutno manjši od sedanjih DSLR-jev.

Šlo bo torej za podoben koncept, kot ga je pred časom najavil že Olympus s sistemom Micro 4/3. Vendar pri Samsungu zatrjujejo, da bo njihov sistem boljši, saj bo imel večje slikovno tipalo z običajnim "DSLR-jevskim" razmerjem stranic 3 proti 2.

Zanimivo bo videti, ali se bodo v svet križancev med zrcalno-refleksnimi aparati in kompakti podali tudi drugi proizvajalci. Vsekakor pa zna biti to dobra tržna niša, saj bodo ti aparati zadovoljili tiste uporabnike, ki jim kompakti nudijo premalo v smislu kakovosti slike, a se jim DSLR-ji po drugi strani zdijo preveliki in preveč nerodni.

Add a comment
 

Canon EOS 5D Mk II bo snemal tudi video?

Na spletu so se pojavili prvi konkretnejši podatki o novem Canonovem DSLR fotoaparatu, ki bo zamenjal obstoječi model EOS 5D. Uradno naj bi luč sveta prvič ugledal na sejmu Photokina, ki bo čez tri tedne potekal v nemškem Kölnu, do tedaj pa si lahko ogledamo nekaj tehničnih podatkov, ki so se znašli na spletu.

Druga generacija EOS-a 5D (kakšno bo točno ime še ni znano) naj bi bila opremljena s slikovnim tipalom polne velikosti (full frame) ter z ločljivostjo 21,1 milijona točk. Občutljivost tipala naj bi znašala od 100 do 6.400 ISO (z dodatnimi nastavitvami od 50 do 12.800), za procesiranje slike pa naj bi skrbel procesor Digic IV. Aparat naj bi omogočal fotografiranje do 5 posnetkov v sekundi, imel 19-točkovni sistem samodejnega ostrenja ter funkcijo živega predogleda slike (live view) na 3,2-palčnem zaslonu visoke ločljivosti.

Največja novost pa naj bi bila možnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti, kar zaenkrat pomeni, da bo novi Canon drugi zrcalno-refleksni fotoaparat na svetu s to možnostjo. Mesto prvega je, kot že vemo, pripadlo Nikonu D90.

Nova "petka" naj bi imela ohišje z dobro zaščito pred vremenskimki vplivi. Na njej pa naj bi bilo mogoče uporabljati le objektive serije EF (full frame), ne pa tudi objektivov serije EF-S (crop). Cena? Poznavalci napoveduujejo, da naj bi se gibala okrog 2.000 evrov.

Add a comment
 

Nikon in Microsoft bosta izmenjala patente

Nikon in Microsoft sta podpisala dogovor o izmenjavi patentov, ki jih bosta družbi lahko uporabljali pri svojih prihodnjih izdelkih. Nikon naj bi Microsoftu dovolil uporabo nekaterih patentiranih tehnologij s področja digitalne fotografije, Microsoft pa Nikonu patentirane tehnologije s področja programske opreme.

Naoki Tomino iz Nikona je dejal, da je dogovor o izmenjavi patentov zgolj logično nadaljevanje že dolgo trajajočega sodelovanja med obema podjetjema. Z izmenjavo patentov naj bi pridobila tako Nikon kot Microsoft, najbolj zadovoljni pa naj bi bili po njegovih besedah kupci, ki bodo dobili zanimive nove izdelke.

Add a comment
 
Stran 417 od 489

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

86-letni ameriški znanstvenik James Watson je prvi živeči Nobelov nagrajenec, ki bo prodal zlato medal [ ... ]