DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Digitalni fotoaparat za enkratno uporabo

Eco Digi Mode je digitalni fotoaparat za enkratno uporabo. Da, prav ste prebrali, digitalni fotoaparat, s katerim posnamete fotografije, nato pa ga morate poslati v fotolaboratorij, kjer slike natisnejo in/ali zapišejo na zgoščenko.

V fotolaboratoriju aparat nato "resetirajo" in ga znova prodajo, v kolikor pa kaže znake poškodb, ga pošljejo v (ekološka) večna lovišča. Noro? Morda, a če upoštevamo, da je njegova cena na Japonskem okrog 8 evrov, je vsekakor uporabna zadeva za priložnosti, ko pozabimo svoj fotoaparat ali za fotografiranje v okoliščinah, ko bi bilo "ta pravega" fotoaparata preprosto škoda. Na voljo je celo vodoodporna različica, ki jo lahko brez strahu uporabljamo v vodi, pesku, blatu in podobno.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Digitalni fotoaparat za enkratno uporabo - zaenkrat žal le na Japonskem

Add a comment
 

Prihaja Nikon D700, znana cena

V domače trgovine prihaja Nikonov zrcalno-refleksni fotoaparat D700, ki je že ob najavi obetal veliko. V našem uredništvu smo ga že kmalu po uradni predstavitvi dodobra preizkusili in lahko le pritrdimo že večkrat slišanemu mnenju, da gre za trenutno najbolj vroč DSLR na trgu. Tipalo polnega Leica formata (FX), poznano iz profesionalnega Nikona D3, v ohišju Nikona D300 predstavlja zmagovito kombinacijo za napredne (in premožne) hobi fotografe pa tudi profesionalce.

Podatek, ki trenutno večino najbolj zanima, je seveda cena aparata na domačih tleh. Kot lahko trenutno vidimo v spletni trgovini EnaA.com, bo za aparat potrebno odšteti okrog 2420 evrov, kar je celo nekoliko manj kot v (glede fotoopreme) običajno cenejši sosednji Avstriji.

Prav tako je znana tudi cena za bliskavico SB-900. Po trenutnih podatkih iz spletne trgovine EnaA.com naj bi jo bilo moč kupiti za nekaj več kot 450 evrov.

Add a comment
 

Prenosni DVD predvajalnik za iPod

če vam je ekran iPoda premajhen za gledanje filma, potem je rešitev prenosni DVD predvajalnik, ki je kompatibilen z generacijo 5. Videoposnetke in filme si lahko ogledate na 8,5" velikem zaslonu v formatu 16:9. To je skoraj trikrat več, kot je sicer velikost iPodovega zaslona.  Z aktivno matriko LCD prikazuje slike hitreje od navadnih LCD zaslonov, pa tudi resolucija slike je veliko ostrejša. Predvajalnik ima AV izhod za televizijo ter med uporabo tudi polni iPod.

Tudi zmogljivost baterij je visoka, saj naj bi predvajalnik deloval do štiri ure – torej si lahko brez skrbi ogledate film v celoti. Zraven DVD predvajalnika dobite še dvojne slušalke, tako da si film lahko ogledate v dvoje, pri tem pa ne motite okolice. Idealna napravica za daljše poti, da čas hitreje mine. Za 270 dolarjev predvajalnik lahko kupite tu.

Add a comment
 

Nikon D3 je DSLR leta

Organizacija European Imaging and Sound Association (EISA) je Nikonu podelila dve nagradi za najboljše izdelke leta. žirijo sta najbolj prepričala Nikon D3, ki je postal najboljši evropski profesionalni DSLR aparat, ter Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, ki se je okitil z nazivom najboljšega profesionalnega objektiva na Stari celini.


Najboljši evropski profesionalni DSLR fotoaparat 2008-2009: Nikon D3
Ta profesionalni DSLR fotoaparat predstavlja poseben mejnik za Nikon. Gre za prvi fotoaparat tega proizvajalca, ki ima vgrajen senzor polnega formata FX velikosti 23.9 x 36 mm. Nikon D3 brez težav fotografira pri vrednostih ISO 6400, po potrebi pa lahko to vrednost povišamo tudi do ISO 25600. Aparat lahko v najvišji ločljivosti posname kar 9 posnetkov na sekundo, kar je še posebej pogodu športnim fotografom.

Najboljši evropski profesionalni objektiv 2008-2009: Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
Ta ultra širokokotni zoom objektiv ponuja številne možnosti fotografiranja in visoko optično kakovost. Konstrukcija leč je sestavljena iz 14 elementov, razporejenih v 11 skupin, dveh elementov iz ED-stekla ter 3 asferičnih leč. Novorazvita prevleka iz nanokristalov odpravlja megljenje in odsevnost med elementi leče in senzorja ter omogoča ostrino po celotni sliki. Objektiv ponuja največjo odprtino zaslonke f/2,8 ter najmanjšo razdaljo ostrenja 0,28 m.

Add a comment
 

LCD televizor za na kampiranje

Kaj storiti, če tudi na dopustu oziroma kampiranju ne morete brez televizije? Mali žepni televizorji so priročni, a premajhni, da bi si lahko na njih brez uporabe povečevalnega stekla ogledali celovečerni film ali nogometno tekmo. Običajni LCD televizijski sprejemniki so po drugi strani preveliki, da bi jih tovorili s seboj na dopust, pa še z napajanjem znajo biti težave, če v bližini ni 220-voltnega električnega priključka.

Za takšne potrebe so pri Matrixu izdelali praktičen LCD televizor s 50-centimetrsko diagonalo zaslona (razmerje stranic 4:3), ki je namenjen predvsem uporabi v kamp prikolicah, avtodomih, vikendih, gorskih kočah in podobno. Nič ne bomo zgrešili, če zapišemo, da je videti prav grd. A to je pravzaprav njegov namen. Robustno in čvrsto ohišje je tam zato, da bo televizor zdržal prenašanje in vsakokratno tovorjenje na dopust.

Po tehnični plati sodi v povprečje. LCD matrika ponuja ločljivost 1280 x 1024, svetilnost 300cd/m2, kontrastno razmerje 1000:1 ter odzivni čas 5 milisekund. Opremljen je z enim scart priključkom, kompozitnim avdio in video vhodom ter kar je najpomembnejše - priklopoma na 220- in 12-voltno napetost.

Cena "dopustniškega" LCD televizorja je razmeroma visoka. Za dobrih 280 evrov dobimo že stilsko oblikovan sodoben LCD TV širokega formata. Toda Matrix M20 Impeto je narejen za točno določen namen. In kdor potrebuje takšen televizor, bo zanj tudi pripravljen toliko odšteti.

Add a comment
 
Stran 420 od 488

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Za dobrih 60 evrov gremo lahko na Luno! No, vsaj del nas, če bo britanski skupini znanstvenikov uspelo nabrat [ ... ]