DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Canon izdelal 100 milijonov kompaktov

Od leta 1996, ko je s tekočih trakov prišel prvi Canonov kompaktni digitalni fotoaparat PowerShot 600 pa do danes je omenjeni proizvajalec izdelal že prek 100 milijonov kompaktov. Ta številka dokazuje, da Canon zaenkrat še vedno trdno zaseda prvo mesto po številu prodanih kompaktnih fotografskih aparatov.

Doslej so izdelali že 106 različnih modelov, pri čemer kot najpomembnejše mejnike navajajo:

  • IXUS Digital (2000) - kompakten, stilsko oblikovan aparat, ki je sprožil kompaktno digitalno revolucijo.
  • PowerShot A70 (2003) - najbolje prodajani model leta 2003 je prejel številna priznanja za dobro razmerje med ceno in kakovostjo.
  • Digital IXUS i (2003) - z modnim ohišjem je postal eden prvih digitalnih aparatov, ki je neposredno nagovarjal predstavnice nežnejšega spola.
  • PowerShot G7 (2007) - postavil je nekakšen standard za kompaktne fotoaparate, namenjene najzahtevnejšim uporabnikom.
  • PowerShot S5 IS (2007) - v razred kompaktov je prinesel 12-kratni zoom.

Medtem je neuradno moč slišati, da naj bi Canon v kratkem (bojda v torek) predstavil kar nekaj novosti v razredu kompaktov.

Add a comment
 

Olympusu dve EISA nagradi

Olympus je prejel dve priznanji združenja EISA – čast postati “najbolj napredni fotoaparat v Evropi v letih 2008-2009” je doletela E-3 – paradnega konja Olympusovega DSLR razreda. Za “najboljši ultra-kompaktni fotoaparat v Evropi 2008-2009” pa je žirija razglasila vodotesen in na udarce odporen model Mju 1030 SW.

Olympus E-3 – najbolj napredni fotoaparat v Evropi
člani žirije so za Olympus E-3 zapisali: “Stabilizacija slike je zelo učinkovita, izjemna sta tudi odstranjevanje prahu s tipala in funkcija Live View na odlično izraznem zaslonu LCD, in kar je najpomembnejše: navdušila nas je kakovost slike in izjemno enostavna uporaba.” Strokovnjaki EISA prav tako niso varčevali s pohvalami na račun vzdržljive zgradbe in vodotesnosti fotoaparata. Svoje zaključke so povzeli z besedami: “Olympus E-3 popolnoma ustreza profesionalnim zahtevam.”

  

Olympus Mju 1030 SW - najboljši evropski ultra-kompaktni fotoaparat

Pri Olympusu Mju 1030 SW so žirijo prepričale “dobre fotografskih lastnosti in fizična vzdržljivost”. Še posebej jih je navdušilo “odlično merjenje svetlobe, natančno podajanje barv in dejstvo, da je v fotoaparat vgrajen pravi širokokotni objektiv z najkrajšo goriščno razdaljo 28 milimetrov (preračunano na Leica format, op.p.)”.

Add a comment
 

Digitalni fotoaparat za enkratno uporabo

Eco Digi Mode je digitalni fotoaparat za enkratno uporabo. Da, prav ste prebrali, digitalni fotoaparat, s katerim posnamete fotografije, nato pa ga morate poslati v fotolaboratorij, kjer slike natisnejo in/ali zapišejo na zgoščenko.

V fotolaboratoriju aparat nato "resetirajo" in ga znova prodajo, v kolikor pa kaže znake poškodb, ga pošljejo v (ekološka) večna lovišča. Noro? Morda, a če upoštevamo, da je njegova cena na Japonskem okrog 8 evrov, je vsekakor uporabna zadeva za priložnosti, ko pozabimo svoj fotoaparat ali za fotografiranje v okoliščinah, ko bi bilo "ta pravega" fotoaparata preprosto škoda. Na voljo je celo vodoodporna različica, ki jo lahko brez strahu uporabljamo v vodi, pesku, blatu in podobno.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Digitalni fotoaparat za enkratno uporabo - zaenkrat žal le na Japonskem

Add a comment
 

Prihaja Nikon D700, znana cena

V domače trgovine prihaja Nikonov zrcalno-refleksni fotoaparat D700, ki je že ob najavi obetal veliko. V našem uredništvu smo ga že kmalu po uradni predstavitvi dodobra preizkusili in lahko le pritrdimo že večkrat slišanemu mnenju, da gre za trenutno najbolj vroč DSLR na trgu. Tipalo polnega Leica formata (FX), poznano iz profesionalnega Nikona D3, v ohišju Nikona D300 predstavlja zmagovito kombinacijo za napredne (in premožne) hobi fotografe pa tudi profesionalce.

Podatek, ki trenutno večino najbolj zanima, je seveda cena aparata na domačih tleh. Kot lahko trenutno vidimo v spletni trgovini EnaA.com, bo za aparat potrebno odšteti okrog 2420 evrov, kar je celo nekoliko manj kot v (glede fotoopreme) običajno cenejši sosednji Avstriji.

Prav tako je znana tudi cena za bliskavico SB-900. Po trenutnih podatkih iz spletne trgovine EnaA.com naj bi jo bilo moč kupiti za nekaj več kot 450 evrov.

Add a comment
 

Prenosni DVD predvajalnik za iPod

če vam je ekran iPoda premajhen za gledanje filma, potem je rešitev prenosni DVD predvajalnik, ki je kompatibilen z generacijo 5. Videoposnetke in filme si lahko ogledate na 8,5" velikem zaslonu v formatu 16:9. To je skoraj trikrat več, kot je sicer velikost iPodovega zaslona.  Z aktivno matriko LCD prikazuje slike hitreje od navadnih LCD zaslonov, pa tudi resolucija slike je veliko ostrejša. Predvajalnik ima AV izhod za televizijo ter med uporabo tudi polni iPod.

Tudi zmogljivost baterij je visoka, saj naj bi predvajalnik deloval do štiri ure – torej si lahko brez skrbi ogledate film v celoti. Zraven DVD predvajalnika dobite še dvojne slušalke, tako da si film lahko ogledate v dvoje, pri tem pa ne motite okolice. Idealna napravica za daljše poti, da čas hitreje mine. Za 270 dolarjev predvajalnik lahko kupite tu.

Add a comment
 
Stran 420 od 489

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

86-letni ameriški znanstvenik James Watson je prvi živeči Nobelov nagrajenec, ki bo prodal zlato medal [ ... ]