DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Novi mali Olympus Mju

Fotoaparati Olympus Mju so znani predvsem po svoji majhnosti in stilsko oblikovanem ohišju. To velja tudi za novega Mju 1060, čeprav s 7-kratnim zoom objektivom ni več tako zelo majhen.

Poglejmo natančneje, kaj prinaša. Objektiv ima razpon goriščne razdalje od 37 do 260 milimetrov (preračunano na 35-milimetrski oziroma Leica format) ter optični stabilizator slike. Tipalo se ponaša z ločljivostjo 10 milijonov točk, na hrbtnem delu aparata pa se bohoti velik, 3-palčni zaslon. Ohišje je skoraj v celoti izdelano iz kovine, na voljo pa bo v srebrni. črni ali modro-zeleni barvi.

Aparat posnete fotografije in video posnetke shranjuje na xD in microSD spominske kartice. Njegovo delovanje je sicer povsem podvrženo avtomatiki, aparat namreč za vse nastavitve poskrbi sam. Tukaj je še "nepogrešljiv" sistem za prepoznavanje obrazov, ki ostrino in osvetlitev prilagodi tako, da bodo na fotografiji najbolje vidni ljudje.

Olympus Mju 1060 naj bi po napovedih proizvajalca v trgovine prišel septembra, zanj pa naj bi bilo potrebno odšteti okrog 330 evrov. Kar precej, če ga primerjamo z zmogljivejšimi ultra-zoom kompakti kot sta Canon PowerShot S5 IS in Nikon Coolpix P80. A majhnost in priročnost pač staneta in kdor ju potrebuje, sedaj ve, kam se ozreti za primeren fotoaparat.

Add a comment
 

Canonu ušli podatki o novem EOS 50D

Na Canonovi uradni spletni strani so se za nekaj ur pojavili podatki o prihajajočem zrcalno-refleksnem fotoaparatu EOS 50D, ki bo nadomestil sedanji model EOS 40D.

Njegove glavne značilnosti bodo: CMOS tipalo ločljivosti 15,1 milijona točk, procesor DIGIC IV, sistem za odstranjevanje prahu s tipala, iskalo s 95-odstotno pokritostjo, 9 križnih ostritvenih točk, 35-segmentno merjenje svetlobe, ISO 100 - 12.800, hitrost do 6,3 posnetke na sekundo, živ predogled slike na zaslonu (Live View), medpomnilnik za 16 RAW oziroma 60 JPG fotografij, 3-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 920.000 točk, HDMI izhod ter ohišje iz magnezijeve zlitine. Nič revolucionarnega torej, prej bi lahko rekli, da gre za evolucijo obstoječega modela, ki je potrebna le zaradi držanja koraka s konkurenco.  

Zaenkrat ostaja še neznanka, kdaj bodo Canon EOS 50D prvič pokazali v javnosti. Nekateri namigujejo, da bi to utegnilo biti 26. avgusta, dan pred predstavitvijo Nikonovega zrcalno-refleksnega aparata D90, ki naj bi bil prvi DSLR na svetu z možnostjo snemanja video posnetkov. Drugi pa menijo, da bo Canon s predstavitvijo počakal do novinarske konference na sejmu Photokina v nemškem Kölnu.

Add a comment
 

Ricoh R10 - mali superzoom

Iz Ricoha prihaja nov kompakten super-zoom fotoaparat s 7,1-kratnim zoom objektivom, ki se preračunano na vidni kot 35-milimetrskega oziroma Leica formata razteza od 28 do 200 milimetrov. Pohvalno je predvsem to, da ponuja pravi širokokoten pogled, kar je v razredu kompaktov sicer še bolj redko.

Ostale lastnosti Ricoha R10 določajo tipalo ločljivosti 10 milijonov točk, stabilizator slike izveden s premično vpetim tipalom, velik 3-palčni zaslon, visoka ISO občutljivost (do 1.600), sistem za prepoznavo obrazov ter možnost makro fotografiranja z razdalje enega centimetra.

Glede na tehnične podatke gre vsekakor za zanimiv fotoaparat, katerega največja napaka je pravzaprav njegovo ime. Japonska znamka Ricoh je v naših krajih precej slabo poznana, čeprav se nekateri fotoaparati tega proizvajalca z lahkoto kosajo z vrhunskimi modeli iz ostalih, bolj znanih tovarn.

Add a comment
 

Ugoden Samsungov hišni kino

Samsungov sistem za domači kino HT THX25 s ceno 199 evrov trenutno sodi med najugodnejše na trgu. Sploh če upoštevamo, da ga sestavljajo DVD, DivX, MP3 in JPG predvajalnik ter šest zvočnikov (center, 4 sateliti, nizkotonec), ki prinašajo presenetljivo dobro reprodukcijo prostorskega zvoka.

Predvajalnik zmore predvajati filme, fotografije in glasbo v formatih DVD video, DivX, JPG, avdio CD, MP3 ter WMA. Za povezavo s televizijskim sprejemnikom so na voljo HDMI, scart, komponentni in kompozitni priklop, poleg tega premore tudi stereo avdio vhod. Za prostorski zvok skrbijo zvočni procesorji Dolby Digital, Dolby Pro Logic II in DTS, seveda pa je možno predvajati tudi običajen stereo ali mono zvok - tudi z radia, saj je v predvajalnik vgrajen FM radijski sprejemnik s sistemom RDS in 30 spominskimi mesti za postaje.

Zvočniki po navedbah proizvajalca skupno proizvedejo 600W skupne moči - vsak od zvočnikov naj bi namreč zmogel iz sebe spraviti 100W. Ne glede na najbrž malce prenapihnjene številke - za običajno gledanje televizije povsem zadostuje že 10-20W zvočnik - pa lahko zapišemo, da iz zvočnikov prihaja precej dober zvok za ta cenovni razred.

Add a comment
 

LCD televizor, debel le 4 centimetre

V bližnji prihodnosti bomo televizijski program in filme spremljali na »ultratankih« LCD ekranih.


Na Japonskem, v domovini napredne tehnologije, je Mitsubishi v četrtek predstavil svoj najnovejši izdelek – LCD televizijski ekran z diagonalo 102 centimetra, ki v globino meri le 4 centimetre.


Skrivnost, ki omogoča, da je ekran tako tanek, se skriva v brezžični povezavi med ekranom in TV sprejemnikom, ki ga lahko spravimo na mesto, kjer ne bo viden.


Mitsubishi na predstavitvi prototipa v Tokyju ni izdal, kakšne tehnologije se poslužuje sprejemnik, vendar pa naj bi ta deloval na razdalji do 30 metrov. Najverjetneje gre za Wireless High-Definition Interface (WHDI) ali Wireless HD.


Resolucija ekrana je 1920x1080, na voljo pa bo jeseni za okoli 3500 evrov – seveda na Japonskem.
 

Add a comment
 
Stran 420 od 490
Partnerji

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Potovanje s komercialnim letalom je varnejše kot z zasebnim letalom.