DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

LCD televizor za na kampiranje

Kaj storiti, če tudi na dopustu oziroma kampiranju ne morete brez televizije? Mali žepni televizorji so priročni, a premajhni, da bi si lahko na njih brez uporabe povečevalnega stekla ogledali celovečerni film ali nogometno tekmo. Običajni LCD televizijski sprejemniki so po drugi strani preveliki, da bi jih tovorili s seboj na dopust, pa še z napajanjem znajo biti težave, če v bližini ni 220-voltnega električnega priključka.

Za takšne potrebe so pri Matrixu izdelali praktičen LCD televizor s 50-centimetrsko diagonalo zaslona (razmerje stranic 4:3), ki je namenjen predvsem uporabi v kamp prikolicah, avtodomih, vikendih, gorskih kočah in podobno. Nič ne bomo zgrešili, če zapišemo, da je videti prav grd. A to je pravzaprav njegov namen. Robustno in čvrsto ohišje je tam zato, da bo televizor zdržal prenašanje in vsakokratno tovorjenje na dopust.

Po tehnični plati sodi v povprečje. LCD matrika ponuja ločljivost 1280 x 1024, svetilnost 300cd/m2, kontrastno razmerje 1000:1 ter odzivni čas 5 milisekund. Opremljen je z enim scart priključkom, kompozitnim avdio in video vhodom ter kar je najpomembnejše - priklopoma na 220- in 12-voltno napetost.

Cena "dopustniškega" LCD televizorja je razmeroma visoka. Za dobrih 280 evrov dobimo že stilsko oblikovan sodoben LCD TV širokega formata. Toda Matrix M20 Impeto je narejen za točno določen namen. In kdor potrebuje takšen televizor, bo zanj tudi pripravljen toliko odšteti.

Add a comment
 

Neverjetna rešitev za videomontažo

Raziskovalci Univerze v Washingtonu so izdelali zahteven program, ki naredi to, kar je v videomontaži dolgo veljalo za nemogoče ali vsaj zelo zahtevno in drago. Kot je prikazano v videoposnetku (spodaj), je njihov program zmožen združiti videoposnetek in več fotografij posnetega objekta, s čimer poveča ločljivost posnetka ter odpravi vse morebitne napake - preveč ali premalo osvetljene dele slike, slabo barvno reprodukcijo, napačno nastavljeno ravnovesje beline, napake objektiva in celo pomanjkljivosti samega objekta.

Iz povprečnega videoposnetka ter serije fotografij istega objekta (kot je na videoposnetku) je torej program zmožen popolnoma rekonstruirati oziroma izboljšati videoposnetek. Kaj takšnega smo doslej lahko videli le v "forenzičnih laboratorijih", upodobljenih na filmskem traku.

Poznavalci so program označili za izjemen dosežek, ki bo lahko močno spremenil način video in filmske produkcije. Da bi videli, za kaj v resnici gre, si obvezno oglejte spodnji video!


Using Photographs to Enhance Videos of a Static Scene from pro on Vimeo.

Add a comment
 

Prihaja Canon EOS 1000D

Na domače prodajne police prihaja Canon EOS 1000D, najnovejši vstopni model omenjenega proizvajalca, ki nagovarja tiste, ki se šele podajajo v svet zrcalno-refleksnih fotoaparatov.

Po prvih informacijah kaže, da bo za sam aparat (brez objektiva) treba odšteti 510 evrov, medtem ko bo kit komplet z objektivom EF-S 18-55mm f/3.5 - 5.6 stal okrog 600 evrov.

Canon EOS 1000D se razen v ceni - ta je za ponujeno kar visoka - ne razlikuje bistveno od svojih neposrednih tekmecev. Fotografu ponuja zajem slik z ločljivostjo 10 milijonov točk, 7 ostritvenih točk, 35-segmentno merjenje svetlobe ter samodejne in ročne načine delovanja. ISO občutljivost slikovnega tipala se razteza od 100 do 1600, pri čemer tudi ob višjih vrednosti glede na prve teste ni težav s šumom.

Na zadnji strani ohišja se nahaja 2,5-palčni zaslon, prek katerega upravljamo z večino nastavitev. Kot je za vstopni razred postalo že kar samoumevno, ima tudi EOS 1000D razmeroma malo funkcij, do katerih lahko dostopamo neposredno s tipkami na ohišju. Za velik del nastavitev se je namreč potrebno podati v menije.

Za fotografe, ki jih kompakt preveč omejuje in želijo ostati zvesti Canonu, je EOS 1000D lahko dober nakup. Tisti, ki znamke fotoaparata ne postavljajo na prvo mesto, pa utegnejo pri konkurenci (Nikon D60, Olympus E-420, Sony Alpha 200) za enako ali celo nižjo ceno dobiti vstopni DSLR aparat, ki v določenih pogledih ponuja še za spoznanje več.

Add a comment
 

Tudi Toshiba priznala zmago Blu-rayu

Po Microsoftu naj bi dokončen poraz formata HD-DVD sedaj priznala še Toshiba.

Spomnimo, da se je konec preteklega leta zaključila vojna med formatoma Blu-ray (Sony) in HD-DVD (Toshiba, Microsoft). Slednji je kljub nekaterim tehnološkim prednostim izgubil, ko so se skoraj vsi večji filmski studii odločili za Blu-ray.

 POPRAVEK: Prvotno smo zapisali še, da je Toshiba predstavila svoj prvi Blu-ray predvajalnik. Gre za napako, saj je model XD-E500 v resnici običajen (in precej drag) DVD predvajalnik. Bralcu, ki nas je opozoril na napačno navedbo, se iskreno zahvaljujemo! Uredništvo

Add a comment
 

Govorice: Canon 50D

Po spletnih forumih so se začele širiti govorice, da naj bi Canon najkasneje čez mesec dni predstavil zamenjavo za sedanji zrcalno-refleksni fotoaparat EOS 40D. Novinec naj bi nosil oznako EOS 50D, njegove osnovne tehnične lastnosti pa naj bi določali: CMOS slikovno tipalo z ločljivostjo 12,2 milijona točk, Digic III slikovni procesor, ISO občutljivost od 100 do 3200, možnost fotografiranja do 6 ali 8 slik na sekundo, 3-palčni OLED zaslon, 11-točkovni avtofokus, iskalo s 100-odstotno pokritostjo ter boljša zaščita pred vremenskimi vplivi.

Glede na ostale letošnje Canonove novosti poznavalci kakšnih pomembnejših novosti pri nasledniku EOSa 40D ne pričakujejo, zato se zdijo navedene specifikacje dokaj verjetne.

Add a comment
 
Stran 420 od 487

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Prvič po 35 letih se je začel ozonski plašč okoli Zemlje obnavljati, kar naj bi bilo posledica prepovedi u [ ... ]