Foto, TV, video | Page-233

DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Sony Bravia z najvišjim kontrastom doslej

Sony napoveduje pravo malo revolucijo na trgu ploskih televizorjev. Predvidoma oktobra naj bi predstavil serijo Bravia XR1, katere glavna posebnost bodo LED (ne LCD!) zasloni z dinamičnim kontrastnim razmerjem kar 1 000 000 proti 1 ter statičnim dinamičnim razmerjem 3000 proti 1. Temu primerne bodo tudi cene. Za celoten HD televizor z diagonalo zaslona 55 palcev bo na Japonskem potrebno odšteti okrog 4400 evrov, za 46-palčno izvedenko pa okrog 3700 evrov.

Zaenkrat sicer še ni znano, ali oziroma kdaj bodo omenjeni LED televizijski sprejemniki na voljo tudi v Evropi.

Add a comment
 

Nikon D-90 - prvi DSLR, ki snema video

Nikon D-90 je prvi zrcalno-refleksni fotoaparat, s katerim lahko snemamo tudi video. Gre za naslednika dobro prodajanega modela D80, ki je na prodajnih policah vztrajal kar dve leti. D90 torej sodi v razred DSLR aparatov za naprednejše ljubiteljske fotografe, zaradi možnosti snemanja videoposnetkov pa pri Nikonu pričakujejo, da bodo po njem posegali tudi tisti, ki prvič vstopajo v zrcalno-refleksni razred. Prav nemožnost snemanja videa je bil pogosto največji očitek družinskih fotografov, ko je beseda nanesla na DSLR-je. No, sedaj izgovora ni več. Nikon D-90 omogoča snemanje do 5 minut dolgih "filmčkov" v HD ločljivosti (720p).

Posnetek z uradne predstavitve Nikona D90 - 1. del (9:57)

Med ostale pomembnejše novosti v primerjavi s predhodnikom D80 sodi še novo CMOS tipalo z ločljivostjo 12,3 milijona točk, 3-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 920 000 točk in 170-stopinjskim vidnim kotom ter nov slikovni procesor iz družine Expeed. Tukaj so še živ predogled slike med fotografiranjem (Live View), občutljivost do 6400 ISO ter sistem za zaznavanje obrazov.

2. del - fotografske lastnosti, cena, začetek prodaje (10:00)

Na slovenske prodajne police naj bi Nikon D90 prišel predvidoma okrog 20. septembra. Za telo (body) bo predvidoma treba odšteti okrog 970 evrov, za komplet z objektivom 18-105 VR (gre za nov Nikonov objektiv) pa okrog 1200 evrov.

Add a comment
 

Canon predstavil EOS 50D

Canon je kot strela z jasnega nepričakovano in dan pred predstavitvijo Nikona D90 s sporočilom za javnost najavil novega EOS 50D ter ultra-zoom objektiv 18-200 IS.

Canon EOS 50D v primerjavi s predhodnikom EOS 40D kakšnih revolucionarnih novosti ne prinaša. Govorimo lahko le o evoluciji oziroma nadgradnji, ki je potrebna zgolj zaradi zahtev Canonovega marketinškega oddelka. Tako novinec prinaša višjo ločljivost tipala (15 milijonov točk namesto dosedanjih 10), večjo ISO občutljivost (do 6400 oziroma 12 800) ter večjo ločljivost LCD zaslona. Kljub 50-odstotnemu povečanju ločljivosti tipala pa so z novim Digic IV slikovnim procesorjem uspeli ohraniti skoraj enako hitrost delovanja - do 6,3 posnetka v sekundi, kar je le 0,2 posnetka manj od predhodnika EOS 40D.

Več navdušenja kot posodobitev EOS-a 40D pa bo skoraj zagotovo požel nov ultra-zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 18 do 200 milimetrov ter optičnim stabilizatorjem slike, ki ga Canon doslej še ni imel v svoji ponudbi. Glede na velik uspeh Sigminega objektiva s podobnimi lastnostmi ter Nikonovega 18-200 VR je pričakovati, da bo Canonov ultra-zoom hitro postal velika prodajna uspešnica. če bo le optično dovolj dober, da bo zadovoljil povprečnega hobi fotografa, ki stavi na praktičnost in udobnost uporabe enega samega objektiva.

Canon EOS 50D
 

Canon EOS 50D
 

Add a comment
 

še en vodoodporni Olympus Mju

Iz Olympusovih logov prihaja še en malček, ki je odporen na vodo, udarce in nizke temperature. Mju 1050 SW po navedbah Olympusa preživi v vodi do globine treh metrov, padce z višine do poldrugega metra ter deluje pri temperaturah do deset stopinj pod ničlo.

Aparat sicer ponuja 3-kratni zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 38 do 114 milimetrov (preračunano na vidni kot Leica formata), tipalo ločljivosti 10 milijonov točk ter novost pri Olympusu - na dotik občutljiv LCD zaslon. Tukaj sta še zadnji krik mode - sistem za zaznavanje obrazov ter možnost shranjevanja fotografij bodisi na xD bodisi na microSD spominske kartice.

Olympus Mju 1050 SW naj bi na prodajne police prišel konec septembra ali v začetku oktobra, njegova cena pa naj bi predvidoma znašala okrog 330 evrov.

Add a comment
 

Novi mali Olympus Mju

Fotoaparati Olympus Mju so znani predvsem po svoji majhnosti in stilsko oblikovanem ohišju. To velja tudi za novega Mju 1060, čeprav s 7-kratnim zoom objektivom ni več tako zelo majhen.

Poglejmo natančneje, kaj prinaša. Objektiv ima razpon goriščne razdalje od 37 do 260 milimetrov (preračunano na 35-milimetrski oziroma Leica format) ter optični stabilizator slike. Tipalo se ponaša z ločljivostjo 10 milijonov točk, na hrbtnem delu aparata pa se bohoti velik, 3-palčni zaslon. Ohišje je skoraj v celoti izdelano iz kovine, na voljo pa bo v srebrni. črni ali modro-zeleni barvi.

Aparat posnete fotografije in video posnetke shranjuje na xD in microSD spominske kartice. Njegovo delovanje je sicer povsem podvrženo avtomatiki, aparat namreč za vse nastavitve poskrbi sam. Tukaj je še "nepogrešljiv" sistem za prepoznavanje obrazov, ki ostrino in osvetlitev prilagodi tako, da bodo na fotografiji najbolje vidni ljudje.

Olympus Mju 1060 naj bi po napovedih proizvajalca v trgovine prišel septembra, zanj pa naj bi bilo potrebno odšteti okrog 330 evrov. Kar precej, če ga primerjamo z zmogljivejšimi ultra-zoom kompakti kot sta Canon PowerShot S5 IS in Nikon Coolpix P80. A majhnost in priročnost pač staneta in kdor ju potrebuje, sedaj ve, kam se ozreti za primeren fotoaparat.

Add a comment
 
Stran 420 od 491
Partnerji

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Potovanje s komercialnim letalom je varnejše kot z zasebnim letalom.