DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Prihajata Sonyjevi Full HD kameri

Na prodajne police prihajata zanimivi Sonyjevi video kameri, ki nagovarjata imetnike HD televizorjev. Modela HDR UX9 in HDR UX19 namreč snemata v polni visoki ločljivosti 1920 x 1080 ter sta namenjeni družinskemu uporabniku.

Obe kameri sta opremljeni z objektivom s 15-kratnim razponom goriščne razdalje, optičnim stabilizatorjem slike, CMOS slikovnim tipalom ločljivosti 4 milijone točk ter možnostjo fotografiranja. Razlika med njima je le v shranjevanju slike in zvoka. Model HDR UX9, ki naj bi stal okrog 900 evrov uporablja 8-centimetrske DVD-je ter MemoryStick spominske kartice, sto evrov dražji HDR UX19 pa je poleg naštetega opremljen še z 8 gigabajti vgrajenega pomnilnika.

Kot že rečeno, sta kameri prilagojeni družinski uporabi. Na prvem mestu je namreč enostavnost uporabe, zato bodo naprednejši snemalci morda pogrešali kakšno ročno nastavitev.

Add a comment
 

OLED ekrani v Evropi do 2009

Sony namerava prodajo izjemno tankih televizijskih zaslonov z organsko svetlobno diodno (OLED) tehnologijo razširiti tudi v Evropo. Tako naj bi bilo tovrstne televizije tudi na Stari celini možno kupiti že leta 2009.
OLED zasloni so tanjši in porabijo manj energije kot klasični tanki zasloni. Prav tako jih odlikujejo bolj žive barve.
Sony je s prodajo OLED zaslonov pričel lani na Japonskem in v začetku tega leta v ZDA. 11-palični ekran, ki v debelino meri le 3 milimetre, je na Japonskem naprodaj za približno 1200 evrov.
 

Add a comment
 

Natečaj Case Logic: Zelenci

Spletni portal Slowwwenia.com in njegova priloga Dnevnik nove ekonomije ter Case Logic nagrajujejo popotne fotoreportaže. Nagrade so več kot privlačne torbe Case Logic, ki vam bodo zagotovo prišle prav na naslednjem potovanju, zato se je zagotovo vredno potruditi. Do 1. oktobra imate čas, da na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. pošljete serijo fotografij ter zgodbo, ki fotografije zaokrožuje.

Pravila nagradnega natečaja si preberite tukaj

Zelenci

Zelenci pri Kranjski gori oziroma Podkorenu so talni izvir Save Dolinke. Tukaj voda privre na površje iz do dva metra globokega jezera zelene barve. Po slednji je območje tudi dobilo ime.

Leta 1992 je vlada Republike Slovenije območje Zelencev, ki se razprostira na štirinajstih hektarih, razglasila za naravi rezervat, ki nudi dom mnogim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam. Hkrati je območje z jezerom pomemben pripovedovalec geološke zgodovine območja. Je namreč ostanek nekoč obsežnega Korenskega jezera, ki je nastalo po umiku planiškega ledenika.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Pogled na Zelence

 

V Zelence se je najbolje odpraviti zjutraj ali pozno popoldan, če se tja podajamo peš iz Kranjske Gore. Od kranjskogorskih žičnic pa do naravnega rezervata vodi asfaltirana cesta, ki je rezervirana za sprehajalce in kolesarje, pozimi pa na njej uredijo tekaške proge. Ker pot večinoma ne poteka v senci, se je opoldanskega časa bolje izogibati.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Med potjo do Zelencev srečamo tudi konje

Iz centra Kranjske Gore do zelencev je približno ura in pol zmerno hitre hoje brez občutnejših vzponov ali spustov. S kolesom pa bi s „turistično“ vožnjo do tja potrebovali dobre pol ure.

že kakšen kilometer preden se od asfaltirane ceste odcepi gozdna pešpot, na desni strani zagledamo razgledni stolp poleg jezera v Zelencih. Mesto, kjer moramo zapustiti cesto in se usmeriti na pešpot je malce skrito, a dovolj dobro označeno. Na začetku je nekaj stopnic, nato pa pot poteka skozi gozd. Po približno desetih minutah hoje prispemo do jezera. Tam se odpre čudovit razgled na naravni rezervat z močvirnato podlago.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Po 10-minutni hoji skozi gozd se odpre pogled na mokrišče

Med obiskom Zelencev se je treba striktno držati lesenih mostičkov, sicer bomo končali v vodi oziroma močvirju. Težava ni toliko v tem, da bi bili mokri, pač pa bi s hojo po mokrišču uničevali življenjski prostor številnih rastlin in živali. Poleg tega se na območju zadržujejo tudi kače, predvsem gadi.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Za Zelence je značilna močvirska favna in flora...


 

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
... pa tudi race

Za boljši razgled se lahko povzpnemo na lesen razgledni stolp, od koder pogled seže vse do vršacev, ki obdajajo podkorensko dolino.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Tabla v razglednem stolpu nam pove imena vršacev

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
Pogled proti Poncam

Stolp je pokrit in nudi senco, ki v vročih poletnih dneh pride še kako prav. V njegovem zavetju se lahko okrepčamo z malico, nato pa se počasi odpravimo nazaj proti Kranjski Gori.

Obisk Zelencev je primeren za družinski izlet, saj je v bližini še kar nekaj zanimivih izletniških točk, ki jih lahko povežemo v enodnevno doživetje. Planica, Tamar, tromeja, v drugi smeri pa še jezero Jasna pri Kranjski Gori, nudijo dovolj zanimivosti za aktivno preživetje poletnega dne.

Avtorica: Marija Golob

Add a comment
 

Iz Slovenije ušli podatki o novem Nikonu

Fotografski spletni forumi so preplavljeni z govoricami in ugibanji glede novega Nikonovega zrcalno-refleksnega fotoaparata, ki bo nadomestil obstoječi, že dve leti star model D80. čeprav se že dolgo govori, da bo naslednik nosil oznako D90, pa doslej še ni bilo zanesljivega vira, ki bi to potrjeval. A po zaslugi slovenskega podjetja je sedaj dokončno jasno, da bo jeseni na prodajne police prišel Nikon D90.

Podjetje Infocona, ki je sicer uvoznik Sigminih objektivov, prodaja pa tudi zrcalno-refleksne fotoaparate je namreč objavilo nov cenik, na katerem je tudi Nikon D90, zraven pa je pripis NOVO. Isti cenik tudi razkriva, da naj bi omenjeni aparat bilo možno kupiti jeseni.

Tukaj je besedilo, ko si z miško nad sliko
 

 

Zanimivo je videti, da informacije o trenutno enem najbolj vročih fotoaparatov - govori se, da bo Nikon D90 prvi DSLR z možnostjo snemanja video posnetkov - prihajajo iz majhne podalpske državice.

Add a comment
 

Nova Sonyjeva stilska kompakta

Iz Sonyja prihajata nova stilsko oblikovana ultra-kompakta. Model z oznako Cyber-shot T77 je Sonyjev najtanjši fotoaparat. Debel je vsega centimeter in pol, v njem pa se nahajajo tipalo z ločljivostjo 10 milijonov točk, 4-kratni zoom objektiv z optičnim stabilizatorjem slike ter 3-palčni na dotik občutljiv LCD zaslon.

Skoraj samoumevno je, da aparat premore tudi sistem za zaznavanje obrazov ter sistem, ki posname fotorgafijo v trenutku, ko se oseba nasmeji. Posebnost novih Sonyjevih malčkov pa je možnost dodatne nastavitve, ali naj aparat posname fotografijo, ko se v kadru nasmehne odrasla oseba ali tedaj, ko se nasmehne otrok.

Model Cyber-shot T700 je po večini lastnosti podoben modelu T77, le da ponuja še 4 gigabajte vgrajenega spomina ter za pol palca večji na dotik občutljiv zaslon.

Aparata naj bi na prodajne police prišla konec septembra, njuna cena pa naj bi predvidoma znašala okrog 200 (T77) oziroma 260 evrov (T700).

Add a comment
 
Stran 420 od 486

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Tudi letos so ob dnevu rojstva velikega slovenskega fizika Jožefa Stefana (24. marec) na našem največjem zn [ ... ]