Foto, TV, video | Page-233

DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Foto, TV, video

Foto, TV, video

Sony T500 - nov mali elegantnež

Iz Sonyjevih logov prihaja nov majhen, stilsko oblikovan kompaktni fotoaparat z imenom Cyber-shot DSC-T500. Opremljen je s 5-kratnim zoom objektivom z optičnim stabilizatorjem slike, katerega posebnost je ta, da se med zoomiranjem ne izteguje iz ohišja aparata.

Kot je v tem razredu že pričakovati, fotoaparat nima optičnega iskala, se pa zato na njegovi zadnji strani bohoti kar 3,5-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 230.000 točk. Glede na samo velikost zaslona bi bila sicer dobrodošla večja ločljivost, a žal so se pri Sonyju odločili kot so se in uporabili zaslon s precej povprečno ločljivostjo. Z aparatom sicer lahko zajemamo fotografije v ločljivosti do 10 milijonov točk ter video posnetke v visoki ločljivosti 1.280 x 720 s 30 sličicami na sekundo.

Sony Cyber-shot DSC-T500 za napajanje uporablja lastno Litij-ionsko akumulatorsko baterijo, za povezovanje z drugimi napravami (računalnik, televizor) pa so na voljo USB, kompozitni video in HDMI priključek. Ohišje aparata, ki je izdelano iz brušenega aluminija bo v nasprotju z nekaterimi drugimi Sonyjevimi modeli na voljo samo v črni barvi.

Mali Sonyjev aparat naj bi na prodajne police prišel že jeseni, njegova predvidena cena pa znaša okrog 270 evrov.

Add a comment
 

Samsung Flash HD video kamera

Samsungova video kamera VP-HMX10/XEF sodi med zadnje novosti na domačih prodajnih policah. Gre za kamero, ki snema v visoki ločljivosti 1290 x 720, sliko in zvok pa zapisuje na SDHC spominske kartice. S ceno pod 500 evrov sodi med ugodnejše visoko-ločljivostne kamere na trgu.

Opremljena je z 10-kratnim zoom objektivom, elektronskim stabilizatorjem slike ter 2,7-palčnim LCD zaslonom. Da je namenjena družinski uporabi kaže dejstvo, da je s popolnoma samodejnim delovanjem prilagojena za kar najbolj enostavno rokovanje. Poleg snemanja videa ponuja tudi možnost fotografiranja in snemanja zvočnih posnetkov.

Za priklop na računalnik ali televizijski sprejemnik so na voljo USB, kompozitni, S-video, komponentni in HDMI priklop. Eno polnjenje baterije po besedah proizvajalca zadostuje za 90 minut neprekinjenega snemanja.

Da bi visoka ločljivost posnetkov, narejenih s kamero Samsung VP-HMX10/XEF prišla do izraza, pa seveda potrebujemo ustrezen LCD ali plazma televizor.

Add a comment
 

Sony Bravia z najvišjim kontrastom doslej

Sony napoveduje pravo malo revolucijo na trgu ploskih televizorjev. Predvidoma oktobra naj bi predstavil serijo Bravia XR1, katere glavna posebnost bodo LED (ne LCD!) zasloni z dinamičnim kontrastnim razmerjem kar 1 000 000 proti 1 ter statičnim dinamičnim razmerjem 3000 proti 1. Temu primerne bodo tudi cene. Za celoten HD televizor z diagonalo zaslona 55 palcev bo na Japonskem potrebno odšteti okrog 4400 evrov, za 46-palčno izvedenko pa okrog 3700 evrov.

Zaenkrat sicer še ni znano, ali oziroma kdaj bodo omenjeni LED televizijski sprejemniki na voljo tudi v Evropi.

Add a comment
 

Nikon D-90 - prvi DSLR, ki snema video

Nikon D-90 je prvi zrcalno-refleksni fotoaparat, s katerim lahko snemamo tudi video. Gre za naslednika dobro prodajanega modela D80, ki je na prodajnih policah vztrajal kar dve leti. D90 torej sodi v razred DSLR aparatov za naprednejše ljubiteljske fotografe, zaradi možnosti snemanja videoposnetkov pa pri Nikonu pričakujejo, da bodo po njem posegali tudi tisti, ki prvič vstopajo v zrcalno-refleksni razred. Prav nemožnost snemanja videa je bil pogosto največji očitek družinskih fotografov, ko je beseda nanesla na DSLR-je. No, sedaj izgovora ni več. Nikon D-90 omogoča snemanje do 5 minut dolgih "filmčkov" v HD ločljivosti (720p).

Posnetek z uradne predstavitve Nikona D90 - 1. del (9:57)

Med ostale pomembnejše novosti v primerjavi s predhodnikom D80 sodi še novo CMOS tipalo z ločljivostjo 12,3 milijona točk, 3-palčni LCD zaslon z ločljivostjo 920 000 točk in 170-stopinjskim vidnim kotom ter nov slikovni procesor iz družine Expeed. Tukaj so še živ predogled slike med fotografiranjem (Live View), občutljivost do 6400 ISO ter sistem za zaznavanje obrazov.

2. del - fotografske lastnosti, cena, začetek prodaje (10:00)

Na slovenske prodajne police naj bi Nikon D90 prišel predvidoma okrog 20. septembra. Za telo (body) bo predvidoma treba odšteti okrog 970 evrov, za komplet z objektivom 18-105 VR (gre za nov Nikonov objektiv) pa okrog 1200 evrov.

Add a comment
 

Canon predstavil EOS 50D

Canon je kot strela z jasnega nepričakovano in dan pred predstavitvijo Nikona D90 s sporočilom za javnost najavil novega EOS 50D ter ultra-zoom objektiv 18-200 IS.

Canon EOS 50D v primerjavi s predhodnikom EOS 40D kakšnih revolucionarnih novosti ne prinaša. Govorimo lahko le o evoluciji oziroma nadgradnji, ki je potrebna zgolj zaradi zahtev Canonovega marketinškega oddelka. Tako novinec prinaša višjo ločljivost tipala (15 milijonov točk namesto dosedanjih 10), večjo ISO občutljivost (do 6400 oziroma 12 800) ter večjo ločljivost LCD zaslona. Kljub 50-odstotnemu povečanju ločljivosti tipala pa so z novim Digic IV slikovnim procesorjem uspeli ohraniti skoraj enako hitrost delovanja - do 6,3 posnetka v sekundi, kar je le 0,2 posnetka manj od predhodnika EOS 40D.

Več navdušenja kot posodobitev EOS-a 40D pa bo skoraj zagotovo požel nov ultra-zoom objektiv z razponom goriščne razdalje od 18 do 200 milimetrov ter optičnim stabilizatorjem slike, ki ga Canon doslej še ni imel v svoji ponudbi. Glede na velik uspeh Sigminega objektiva s podobnimi lastnostmi ter Nikonovega 18-200 VR je pričakovati, da bo Canonov ultra-zoom hitro postal velika prodajna uspešnica. če bo le optično dovolj dober, da bo zadovoljil povprečnega hobi fotografa, ki stavi na praktičnost in udobnost uporabe enega samega objektiva.

Canon EOS 50D
 

Canon EOS 50D
 

Add a comment
 
Stran 420 od 491
Partnerji

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.