Bomo lahko v prihodnosti misli shranjevali na računalnik?

Kdo drug kot Elon Musk, ustanovitelj Tesle, SpaceX, SolarCity in številnih drugih podjetij, je ustanovil novo podjetje Neuralink, ki se ukvarja s povezovanjem človeških možganov z računalniki.

Tehnologijo bo moč uporabiti v zdravstvene in druge zanimive namene

Neuralink je bil že julija registriran v Kaliforniji kot podjetje za medicinske raziskave. Zdaj pa smo izvedeli, da razvijajo tehnologijo, imenovano nevronske čipke (angl. neural lace). Te bi ljudem omogočile neposredno komunikacijo z napravami brez potrebe po kakršnemkoli fizičnem vmesniku.

Elon Musk z vsemi svojimi podjetji ustvarja boljšo prihodnost za človeštvo. Vir: Kyiv Post

Elon Musk z vsemi svojimi podjetji ustvarja boljšo prihodnost za človeštvo. Vir: Kyiv Post

Izdelek, ki ga razvijajo v Neuralinku, bi lahko ljudem omogočil doseganje višjih nivojev kognitivnega delovanja. Po začetni vsaditvi elektrod v možgane pa bi lahko ljudje na računalnik celo nalagali in z njega prenašali svoje spomine in misli. Musk je na Twitterju dejal, da bo več informacij o samem podjetju in tehnologiji na voljo v roku enega tedna.

Nevronske čipke bi možganom omogočile povezavo z računalnikom brez zunanjih fizičnih vmesnikov. Vir: WT Vox

Nevronske čipke bi možganom omogočile povezavo z računalnikom brez zunanjih fizičnih vmesnikov. Vir: WT Vox

Milijarder južnoafriških korenin je svoje zanimanje za omenjeno tehnologijo prvič opisal v lanskem letu, ko je povedal, da bi ljudem omogočila doseči simbiozo s stroji. Takrat je tudi delil svojo zamisel, da bi bila verjetno najboljša rešitev ustvariti umetno inteligenten sloj oziroma digitalno plast, ki bi bila zadolžena za komunikacijo med možgani in zunanjimi napravami. Po njegovih besedah bi z uporabo te tehnologije lahko preprečili bodoči umetni inteligenci, da bi ljudi spremenila v svoje ljubljenčke.

Tudi Facebook že raziskuje podobne tehnologije v svojem skrivnem strojnem oddelku, imenovanem Building 8. Razvijalci se trudijo ustvariti neinvazivni vmesnik med možgani in računalnikom, kar bi ljudem omogočilo komunikacijo z zunanjimi napravami.

Ali bomo z vsaditvijo umetno inteligentne plasti v naše možgane postali superljudje? Vir: TechCrunch

Ali bomo z vsaditvijo umetno inteligentne plasti v naše možgane postali superljudje? Vir: TechCrunch

Drug motiv uporabe pa so zdravstveni nameni. Raziskovalci z Univerze v Kaliforniji in Univerze Duke prav tako razvijajo vmesnik med možgani in računalnikom, ki pa bi paraplegikom omogočil, da ponovno shodijo. Prvi izdelki podjetja Neuralink bi prav tako lahko vključevali vsadke, s katerimi bi lajšali bolezni, kot so epilepsija, depresija in celo Parkinsonova bolezen.

Ob tako ambicioznih načrtih pa je treba poskrbeti za razvoj umetne inteligence, ki nam ne bo škodoval. Elon Musk želi tako skozi svojo neprofitno organizacijo OpenAI določiti varnostne standarde, ki bi omogočili razvoj digitalne inteligence na način, ki bi koristil človeštvu kot celoti.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On