Kdaj bomo videli prvi telefon s senzorjem prstnih odtisov pod steklom?

Ob porastu pametnih telefonov, katerih zaslon prekriva skoraj celotno sprednjo stran (Samsung Galaxy S8, LG G6), morajo proizvajalci najti novo lokacijo, kamor bodo postavili senzor prstnih odtisov. Nekateri jih sicer že leta postavljajo na zadnjo stran telefona. Drugi, kot na primer Samsung, pa so jih tja prestavili šele letos.

Ko smo pisali o govoricah o novem Galaxy S8, smo se spraševali, ali bo korejskemu proizvajalcu uspelo skriti senzor kar pod steklo na sprednji strani. Tega na žalost nismo dobili, govori pa se, da bil lahko eden prvih telefonov s to tehnologijo Samsungov Note 8, ki bo izšel kasneje v letošnjem letu. Podjetju Synaptics je namreč uspelo razviti delujoči senzor prstnih odtisov, ki ga bo moč skriti pod različne materiale.

Novi senzorji bodo omogočali še bolj zanimive dizajne, kot jih lahko pri nekaterih telefonih vidimo že zdaj. Vir: Android Authority

Novi senzorji bodo omogočali še bolj zanimive dizajne, kot jih lahko pri nekaterih telefonih vidimo že zdaj. Vir: Android Authority

Novi senzorji bodo delovali pod steklom, keramiko in plastiko

Synaptics razvija senzorje prstnih odtisov za kar nekaj znamk Android telefonov, prejšnji teden pa so oznanili, da jim je končno uspelo razviti nove senzorje, ki jih bo moč skriti pod steklo, keramiko in polimerske materiale. Zaradi tega jih bo moč vgraditi na sprednjo in zadnjo stran telefona, kakor tudi v stranice, saj bodo na voljo tudi različne oblike, kvadratne, okrogle, v obliki tablete in pa v ožji različici.

Poleg tega bodo podpirali tudi navigacijo po sistemu z drsanjem prsta čez sam senzor (kot lahko to vidimo v nekaterih telefonih, na primer Lenovo Moto G5), zaznali pa bodo tudi lahko močnejše dotike.

Konkurenca pa ne počiva. Tudi Apple naj bi s pomočjo podjetja AuthenTec, ki so ga kupili, razvijali svoj senzor, ki bo deloval pod steklom. To novost naj bi Apple septembra predstavil v enem izmed letošnjih modelov iPhona, ki bo obeležil 10. obletnico njihovega prvega predstavljenega pametnega telefona.

Apple naj bi razvijal svoje grafične čipe za uporabo v iPhonih

Podjetje Imagination Technologies, ki za Apple trenutno proizvaja grafične procesorje, je naznanilo, da se je Apple odločil za prenehanje sodelovanja v roku dveh let, saj bodo začeli razvijati lastne čipe. Odkar je izšla ta novica, so cene delnic podjetja Imagination Technologies padle za kar 69 odstotkov, saj je Apple njihova največja stranka in 8-odstotni lastnik.

Apple bi lahko z lastnim grafičnim čipom še bolj optimiziral strojno in programsko opremo.

Apple bi lahko z lastnim grafičnim čipom še bolj optimiziral strojno in programsko opremo.

Poleg omenjene novice so izpostavili tudi, da se sprašujejo, ali bo Applu uspelo razviti novo arhitekturo grafičnega procesorja, ne da bi kršili pravice individualne lastnine oziroma patentov, katerih lastnik so Imagination Technologies.

Če bo Applu razvoj uspel, bodo imeli tako v hiši še en del proizvodnje, kar jim bo omogočilo boljši nadzor nad kakovostjo in seveda boljšo optimizacijo z operacijskim sistemom.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On