Se bodo v prihodnosti praske na telefonih zacelile kar same?

Znanstveniki z Ameriškega kemijskega društva so razvili nov material, ki je sposoben samega sebe zaceliti celo do te mere, da ga lahko prerežemo na pol, pa se bo čez čas popravil, kot da se ni nič zgodilo. Material je fleksibilen, prosojen in ima podobne lastnosti kot človeška koža.

Z novim materialom smo na poti k prihodnosti, v kateri se naši pametni telefoni, roboti in druge elektronske naprave popravljajo kar same. Sama snov se lahko raztegne do kar 50-kratnika svoje velikosti, ko pa je izpostavljena električnim signalom, se generira tok, ki ustvari kemijske vezi med molekulami.

Novo-razviti material se lahko razteguje do neverjetnih dolžin. Vir: Ameriško kemijsko društvo

Novo-razviti material se lahko razteguje do neverjetnih dolžin. Vir: Ameriško kemijsko društvo

Ena glavnih smernic za prihodnost so zagotovo samozaceljivi zasloni na naših elektronskih napravah, saj so ti ponavadi najbolj na udaru glede prask in drugih poškodb. Poleg zaslonov pa znanstveniki raziskujejo tudi možnost uporabe te tehnologije pri litij-ionskih baterijah.

Samozaceljivi materiali sicer že obstajajo, a noben ni nikoli tako navdušil. Na trgu so že pred leti obstajali telefonski ovitki, ki so bili zmožni do neke mere popraviti praske. LG pa je v letu 2013 predstavil celo telefon G Flex, čigar zadnja stran je bila napojena z vodikom in je lahko manjše praske kar pogoltnila.

Telefon LG G Flex je imel zadnjo stran iz materiala, ki je lahko sam zacelil manjše praske. Vir: CyberShack

Telefon LG G Flex je imel zadnjo stran iz materiala, ki je lahko sam zacelil manjše praske. Vir: CyberShack

Novi material pa je za razliko od omenjenih, ki so sposobni popraviti le manjše praske, mnogo bolj uporaben, saj se lahko v roku enega dneva zaceli tudi, če je bil prerezan na pol. Ekipa znanstvenikov zdaj raziskuje še načine, kako bi lahko material naredili bolj odporen na zunanje okoljske pogoje, kot je na primer visoka vlaga, ki lahko zmoti kemijsko reakcijo in tako zmoti proces celjenja.

Zagotovo bo do prve uporabe tega materiala na dejanski napravi, ki se bo prodajala na trgu, trajalo še nekaj let, zato ste primorani do takrat nekoliko bolj paziti na svoje telefone ali pa jih preprosto zaščitite z ovitki.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On