Se bomo v prihodnosti sploh še dobivali s prijatelji?

Facebook je včeraj začel svojo konferenco za razvijalce, imenovano F8. Rdeča nit nekaterih predstavitev je bila množična in poglobljena uporaba virtualne in obogatene resničnosti.

Facebook Spaces – družite se s prijatelji v virtualni resničnosti

Virtualna resničnost je besedna zveza, ki jo dandanes slišimo skoraj vsak dan. Vsakdanjim ljudem omogoča pobeg iz fizičnega sveta, kjer so lahko prepuščeni videom ali igram. Facebook pa se seveda, kot se za največje družbeno omrežje spodobi, zavzema za uporabo virtualne resničnosti kot pripomočka za druženje s prijatelji. Zato so na konferenci predstavili Facebook Spaces.

Z našimi prijatelji se bomo družili virtualno, medtem ko bomo v resnici sedeli vsak v svojem domu.

Z našimi prijatelji se bomo družili virtualno, medtem ko bomo v resnici sedeli vsak v svojem domu.

Zaenkrat vas bo v drugi resničnosti predstavljal vaš avatar, ki ga lahko oblikujete, da izgleda točno tak kot vi. Vaš avatar bo lahko sodeloval v skupnih pogovorih z drugimi uporabniki in se družil v Spaces, kjer boste lahko skupaj gledali 360-stopinjske videe, risali in držali različne predmete in kazali slike.

Platformo so zdaj odprli za razvijalce (je v beta stanju), ki jo lahko začnejo razvijati še globlje od tega, kar je omogočil Facebook. Ljudje pa doživljamo izkušnjo z virtualno resničnostjo kot zelo resnično. Tako lahko pričakujemo, da se bomo tudi zares zasmejali, ko se bo naš avatar smejal za selfie posnetek. Seveda za avatarjem v resnici še vedno stojimo mi, ki se povezujemo s prijatelji na bolj poglobljen način kot z običajnim video klicem.

Znotraj Spaces bomo lahko snemali celo selfije.

Znotraj Spaces bomo lahko snemali celo selfije.

Virtualna resničnost je za Facebook ključnega pomena, saj se že od leta 2014 aktivno trudijo z razvojem nečesa novega. Tistega leta so namreč kupili podjetje Oculus in njihovo tehnologijo Rift za 2 milijardi dolarjev. Zdaj pa smo vse bližje praktični uporabi tistega, s čimer so se ubadali pri obeh podjetjih. Z novo platformo Spaces lahko Facebooku uspe ustvariti večji trg za VR očala in sorodne izdelke, saj bodo zelo razširili število potencialnih uporabnikov.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On