Aplikacija tedna: Endomondo

V zadnjem času nas je sonce začelo razveseljevati s svojimi žarki in toploto, zato je skrajni čas, da začnete izpolnjevati svoje novoletne zaobljube o prenovljenem telesu. Mnogi se odločijo za tek v naravi, mi pa vam bomo z aplikacijo tega tedna pomagali, da iz svoje vadbe iztisnete največ, pa naj bo to tek, hoja, kolesarjenje ali vadba doma.

Danes vam predstavljamo aplikacijo Endomondo.

Uporaba GPS omogoča natančno spremljanje vadbe

Kot omenjeno, aplikacija Endomondo lahko spremlja tek, hojo, kolesarjenje in prek 40 drugih športov z uporabo sistema GPS. Tako vam lahko med samo vadbo prikazuje mnogo podatkov, ki so za vas pomembni: trajanje vadbe, razdalja, hitrost, povprečen tempo, pokurjene kalorije … Sami si lahko izberete, katere podatke želite videti na zaslonu. Aplikacija pa vam na vsak kilometer (ali drugače nastavljen interval) z glasom pove najpomembnejše informacije in vas še dodatno spodbudi.

Aplikacija vam med samo vadbo prikazuje najpomembnejše podatke. Endomondo pa vključuje tudi družbeno omrežje, kjer si lahko širite vaš krog športnih prijateljev.

Aplikacija vam med samo vadbo prikazuje najpomembnejše podatke. Endomondo pa vključuje tudi družbeno omrežje, kjer si lahko širite vaš krog športnih prijateljev.

Ko ste z vadbo končali, lahko na telefonu pregledate vse ključne stvari, aplikacija pa vam izriše celo traso na zemljevidu. Poleg tega vam pokaže vašo hitrost, povprečen tempo in višinsko razliko za posamezen dolžinski interval, da lahko na zemljevidu točno vidite, kje na trasi ste bili najhitrejši.

Kot mnogo ostalih fitnes aplikacij se lahko Endomondo povezuje s številnimi zunanjimi napravami, npr. prsni pas za merjenje srčnega utripa, ki omogočajo izredno natančno spremljanje bitja vašega srca in kurjenja kalorij med samo vadbo.

Endomondo pa ni uporaben le zunaj, saj omogoča spremljanje vadb tudi v fitnesu ali kar doma. Zelo priročen je na primer časovnik, ki vam pomaga pri intervalnem treningu, vadbe pa si lahko oblikujete tudi sami.

Po končani vadbi imate v aplikaciji na voljo ogromno podatkov, ki jih je vaš telefon meril med samo vadbo.

Po končani vadbi imate v aplikaciji na voljo ogromno podatkov, ki jih je vaš telefon meril med samo vadbo.

Postavite si cilje in se udeležujte izzivov

Endomondo hrani zgodovino vseh vaših vadb, tako lahko spremljate svoj napredek skozi čas. Zelo praktična je tudi povezava s spletnim portalom endomondo.com, kamor se vse vaše vadbe sinhronizirajo takoj, ko je vaš telefon povezan na internet. Tam lahko na zelo pregleden način spremljate vso svojo statistiko za različne športe, vaše rekorde, posamezne vadbe …

Zelo pomemben del aplikacije pa je tudi postavljanje ciljev in povezovanje z ostalimi uporabniki v neke vrste družbenem omrežju. Posameznik si lahko za vsako vadbo določi želeno razdaljo, čas ali število pokurjenih kalorij, k temu cilju pa ga bo skozi vadbo vodil avdio trener. Če želite, lahko v svoje športno omrežje dodajate tudi prijatelje, ki bodo lahko spremljali vaš napredek in vas motivirali za naslednje vadbe. Prav tako vas bodo lahko z zvočnimi posnetki spodbujali kar med vašo vadbo, lahko pa bodo tekmovali proti vašemu osebnemu rekordu. Endomondo omogoča tudi deljenje vaših rezultatov in vadb na družbenih omrežjih.

Uporabnikom je na voljo tudi spletna stran endomondo.com, ki nudi spremljanje statistike po mesecih, letih, vaše osebne rekorde, posamezne vadbe ... Vir: Time Out

Uporabniki lahko spremljajo statistiko po mesecih, letih, osebne rekorde, posamezne vadbe … Vir: Time Out

Ena glavnih prednosti portala Endomondo so športni izzivi, ki se jih lahko udeležujejo vsi ljudje na svetu. Tako lahko recimo tekmujete v številu pretečenih kilometrov v mesecu aprilu z vsemi ostalimi tekači, ki so se pridružili izzivu. Izzivov je zelo veliko, od omenjenih, ki ciljajo na razdaljo, do pokurjenih kalorij, števila aktivnih minut … Izzive lahko doda vsak uporabnik aplikacije, zadevajo pa lahko vse športe. Zelo zanimiv del izzivov pa je, da nekatera podjetja, ki organizirajo izzive, za dodatno motivacijo na koncu za zmagovalce ponujajo celo nagrade. Tako lahko osvojite različne športne pripomočke, kot so merilniki srčnega utripa, športne ure ali pa športna oblačila.

Aplikacija Endomondo je odlična za vse, ki si želite začeti živeti bolj zdravo in se več gibati ali pa to že počnete in hočete svoje vadbe še bolj podrobno spremljati z uporabno statistiko, grafi, GPS podatki …

Endomondo je na voljo brezplačno za sisteme Android (Google Play) in iOS (iTunes Store), ponuja pa tudi plačljivo naročnino, ki vam odklepa mnoge dodatne funkcionalnosti.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On