Aplikacija tedna: MyFitnessPal

Mnogi, ki se trudijo shujšati ali pa zgolj spremeniti prehranske navade in začeti jesti bolj zdravo, odnehajo že po nekaj tednih ali celo dnevih. Tudi tisti, ki vztrajajo, pogosto ne vidijo takih rezultatov, kot bi si jih želeli, saj svojega truda ne spremljajo dovolj natančno. V takem primeru so zelo priročne različne aplikacije, ki to omogočajo. Danes vam bomo predstavili eno najbolj priljubljenih: MyFitnessPal.

Spremljajte hrano, ki jo zaužijete, vadbe, ki jih opravite, prejmite motivacijo od prijateljev in bodite uspešni v svojem cilju postati bolj zdravi

Koncept spremljanja vsakega kosa hrane, ki ga zaužijete, se sliši duhamoren. Seveda, kdo pa si želi tehtati skodelico jogurta s kosmiči navsezgodaj zjutraj? MyFitnessPal spremljanje porabe hrane zelo poenostavi. V svoji bazi hrane imajo preko 6 milijonov različnih prehrambenih izdelkov in več kot 4 milijone jih lahko zabeležimo s skeniranjem črtne kode na embalaži.

Predstavljajte si, da skočite po muesli v svojo najljubšo trgovino, doma pa s telefonom zgolj skenirate kodo na škatli, aplikacija pa sama pozna nutricistično etiketo, tako da vam ni potrebno vnašati ničesar razen količine, ki jo boste oziroma ste jo pojedli. Poleg kalorij zmore aplikacija tako spremljati tudi vse makronutriente (beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe), uporabni grafi in podatki pa so vam vedno na voljo.

Aplikacija zelo pregledno poda vse informacije, tako da vedno veste, koliko kalorij ste v dnevu že zaužili ter koliko jih še lahko, če želite ostati na poti do vašega cilja. Vir: MacTrast

Če pogosto kuhate po istih receptih, si jih lahko shranite v aplikacijo, tako boste lahko obrok vnesli zgolj z nekaj dotiki zaslona. MyFitnessPal ponuja celo shranjevanje menijev iz restavracij, obvešča vas o bolj zdravih nadomestkih hrane, ki jo trenutno jeste, prav tako pa lahko spremljate tudi, koliko vode popijete.

Začetek na poti do vašega cilja je enostaven. Aplikacija vas vpraša, kakšne cilje želite doseči (kokliko želite shujšati, težo pridobiti ali pa ohraniti) in kako hitro (recimo pol kilograma na teden). Nato za vas oblikuje načrt, koliko kalorij dnevno bi morali pojesti in koliko bi se morali gibati, da uspete doseči svoj cilj v določenem času. Na ta način boste imeli pred sabo jasno sliko s točnimi številkami, ki jim bo lažje slediti, rezultati pa bodo prišli hitreje, kot če bi sledili le svoji presoji.

Poleg prehrane je pomemben del aplikacije tudi telovadba. MyFitnessPal se zna povezati s številnimi drugimi fitnes aplikacijami (na primer Endomondo) in napravami, na ta način pa je spremljanje vašega napredka še bolj enostavno. Tudi če nimate drugih aplikacij, ima MyFitnessPal na zalogi preko 350 vaj, ki jih lahko vključite med vaše dnevne aktivnosti. Aplikacija podpira tako kardio vadbe kakor treniranje z utežmi, na primer v fitnesu, spremlja pa tudi vaše korake.

MyFitnessPal omogoča izredno hitro vnašanje energijskih vrednost hrane, ki jo pojeste, saj le skenirate črtno kodo, aplikacija pa iz baze sama pridobi energijske vrednosti, vi le vnesete količino. Vir: The Daily Beast

MyFitnessPal omogoča izredno hitro vnašanje energijskih vrednost hrane, ki jo pojeste, saj le skenirate črtno kodo, aplikacija pa iz baze sama pridobi energijske vrednosti, vi le vnesete količino. Vir: The Daily Beast

Za vse, ki potrebujete nekaj dodatne motivacije, da vztrajate pri svojih načrtih, pa MyFitnessPal nudi tudi skupnost vseh ljudi, ki se trudijo izboljšati svoje navade. Tako boste hitro našli podporo s strani ostalih, lahko pa se povežete tudi s svojimi prijatelji, ki vam bodo dali dodaten zagon. Na začetni strani aplikacije lahko vsak dan spremljate napredek vaših prijateljev ali pa delite svojega.

Aplikacijo MyFitnessPal priporočamo vsem, ki želite spremeniti svoje navade, želite postati bolj zdravi, shujšati, pridobiti mišično maso ali pa preprosto spremljati vaše dnevne prehranjevalne navade. Na voljo je tako za sisteme Android (Google Play) kot iOS (iTunes Store).

 Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On