Kaj lahko pričakujemo od konference Google I/O 2017?

Letos nas Google najverjetneje ne bo presenečal s kakšnimi večjimi novostmi v primerjavi z lanskim letom, ko so na konferenci I/O predstavili kar tri večje zanimivosti: Asistenta, Google Home in pa Daydream VR. V prihodnjih dneh bomo zato verjetno videli manjše izboljšave že obstoječih produktov in storitev.

Android O in Google Assistant

Google je testno verzijo nove verzije mobilnega operacijskega sistema že ponudil razvijalcem pred nekaj meseci, zdaj pa bomo videli končno verzijo in vse novosti, ki jih prinaša. Nekoliko izboljšani zvoki obvestil in pa lepljenje brez kopiranja sta dve, ki jih že poznamo.

Očala Daydream VR bodo verjetno dobila še kakšno oblikovno novost. Vir: Engadget

Očala Daydream VR bodo verjetno dobila še kakšno oblikovno novost. Vir: Engadget

Poleg novosti, ki jih bodo lahko uporabniki vidno izkoriščali, pa so tudi take, ki se skrivajo v ozadju. Google ponovno obljublja boljšo energijsko učinkovitost, saj bo nova verzija Androida aplikacijam onemogočila zahtevanje različnih podatkov. Ena večjih zanimivosti je tudi Projekt Treble, za katerega smo izvedeli pred nekaj dnevi, prinašal pa naj bi hitrejše posodobitve sistema na telefonih, ki niso Nexus ali Pixel (ti namreč že dobivajo takojšnje posodobitve), saj bo celoten sistem bolj modularen.

Tudi odlični virtualni asistent naj bi dobil nekaj izboljšav, a v manjši meri. Googlova glavna skrb je opremiti čim več pametnih naprav (povsod po našem domu) s svojim asistentom, saj na tem področju trenutno zaostajajo za Amazon Alexo. Google naj bi se trudil celo spraviti asistenta na iPhone.

Daydream VR, Android Auto

Daydream VR je ena boljših naglavnih mask za uživanje v virtualni resničnosti, a je trenutno omejena le na Pixel telefone, zato pričakujemo podporo tudi za ostale. Android Auto je kot nekakšen operacijski sistem za konzolo v našem avtomobilu, ko vanj povežemo telefon. Google naj bi se trudil izboljšati Android Auto do te mere, da bo prekašal vse obstoječe sisteme v naših vozilih, poleg tega pa tudi to, da za dostop do njegovih funkcionalnosti ne potrebujemo povezovati telefona.

Pričakujemo tudi nekaj izboljšav pri Android Auto, ki bo uporabnikom omogočal lažjo uporabo sistema med vožnjo. Vir: Engadget

Pričakujemo tudi nekaj izboljšav pri Android Auto, ki bo uporabnikom omogočal lažjo uporabo sistema med vožnjo. Vir: Engadget

Poleg omenjenih novosti pričakujemo tudi nekaj manjših izboljšav pri Android Wear sistemu za pametne ure, pri Chrome OS-u, predvsem pa nas zanima, katero slaščico bodo tokrat postavili v ime verzije Androida.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On