Se še spomnite Google Earth?

V soboto prihaja letošnji dan Zemlje (angl. Earth Day), Google pa se je odločil, da bo nekaj dni pred tem predstavil novo veliko posodobitev storitve Google Earth. Številka verzije je tako narasla na 9, zaenkrat pa novi Earth deluje le v spletnem brskalniku Chrome (klik na earth.google.com/web). Posodobili so tudi Android aplikacijo, posodobitev za iOS je še na poti.

Najnovejša verzija Google Zemlje je zaenkrat še izredno enostavna za uporabo in privlačna na pogled.

Najnovejša verzija Google Zemlje je zaenkrat še izredno enostavna za uporabo in privlačna na pogled.

Poudarek na raziskovanju, izobraževanju, potešite pa lahko tudi svojo radovednost

Z Google Earth verzije 9 so pozornost posvetili vodenim ogledom v sekciji Voyager, s katerimi lahko uporabnik razišče najzanimivejše predele Zemlje in lepote narave, ki mu jih Google Earth ponudi v obliki YouTube videov, 360-stopinjskih vsebin, uličnega pogleda in znamenitosti. Raziskovanja vodijo znanstveniki in ustvarjalci dokumentarnih filmov, nekaj vsebin pa je bilo oblikovanih celo s strani zelo znanih skupin, kot je ekipa, ki ustvarja čudovite vsebine za serijo BBC Planet Earth. Tudi za otroke se najde nekaj s sekcijo muppetkov Sezamove ulice. Vsebine se bodo skozi čas dodajale, zaenkrat pa je na voljo okrog 40 zgodb.

Z novo različico lahko potešite raziskovalca v sebi in obiščete številne prečudovite kraje tudi prek videov.

Z novo različico lahko potešite raziskovalca v sebi in obiščete številne prečudovite kraje tudi prek videov.

Če ne veste, kaj iščete, in želite zgolj malo pobrskati po našem planetu, lahko kliknete na gumb “I’m feeling lucky”, ki bo po naključju izbral določeno točko na Zemlji in vam pokazal nekaj glavnih informacij na kartici z Wikipedije. Če si želite posamezno točko obiskati še kdaj, si jo lahko označite z zavihkom, dodajate pa lahko tudi svoje točke z uporabo KML in KMZ datotek, s katerimi hitro vnesete geografske podatke.

Namizni program Google Earth Pro je še vedno na verziji 7, a ga vseeno ne gre zanemariti, saj ponuja ogromno orodij, od merjenja do snemanja potovanja prek planeta, česar pa najnovejša verzija v brskalniku (še) ne podpira. Obstaja pa še tretja različica Google Earth, in sicer tista, ki živi v Google Zemljevidih. Ta poleg slikovnega gradiva z našega planeta ponuja tudi obisk Lune in Marsa, okoli njiju pa lahko raziskujemo na enak način kot na našem domačem planetu.

Tudi Android aplikacija je dobila prenovo.

Tudi Android aplikacija je bila deležna prenove.

Google je še izjavil, da so se za najnovejšo verzijo trudili dve leti, podpora za ostale brskalnike pa prihaja v prihodnosti.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On