DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Mobilniki in oprema Kako rešiti mobilni telefon, ki je padel v vodo

Kako rešiti mobilni telefon, ki je padel v vodo


telefon_voda_0812Mokre nesreče z mobilniki se dogajajo. V kopalnici, na stranišču, ob bazenu, na morju, ... V primeru, ko mobilni telefon pade v vodo, morda še ni vse izgubljeno. Z nekaj sreče, predvsem pa s pravilnim ukrepanjem, ga boste morda lahko uporabljali še naprej.

 

Kaj torej storiti, ko se mobilnik sreča s tekočino?

1. Če je bila tekočina navadna (sladka) voda, ta korak preskočite. V kolikor pa je mobilni telefon padel v slano vodo, straniščno školjko (po tem, ko ste si že olajšali mehur), kozarec s pijačo ali karkoli drugega, ga obvezno takoj po dogodku potopite v sladko, najbolje destilirano vodo ter ga večkrat izperite. Še pred tem pa odstranite baterijo.

2. Ne vklapljajte ga in ne pritiskajte nobenih tipk.

3. Takoj po neprostovoljnem stiku telefona s tekočino odstranite baterijo. V primeru telefona, kjer odstranitev baterije ni mogoča (npr. iPhone, Nokia Lumia 800, ...) pa ga takoj po "plavanju" v tekočini izklopite.

4. Odstranite vse dodatke ter SIM in morebitno spominsko kartico.

5. Zunanjost posušite s krpo ali brisačo.

6. Notranjost posušite tako, da telefon postavite na sonce ali pozimi na radiator. Pred tem ga razstavite, kolikor je možno in pustite odprta razna vratca.

7. Tudi ko se vam zdi, da je telefon že suh, ga še ne vklopite. Za dan ali dva ga zakopljite v surov riž ali škatlico s silica gelom.

8. Po zgoraj opisani "terapiji" v telefon ponovno vstavite baterijo, SIM kartico in spominsko kartico ter ga poskusite vklopiti. Če vas je spremljal kanček sreče, se bo mobilnik znova obudil v življenje.

Seveda pa lahko reševanje mobilnega telefona po bližnjem srečanju s tekočino prepusite tudi servisu. Vendar vedite, da takšno popravilo ne bo poceni, poleg tega pa tudi servis ne bo mogel storiti prav veliko, če boste telefon tja prinesli šele dan ali dva po dogodku, ko bodo kontakti že začeli oksidirati. Po bližnjem srečanju elektronskih izdelkov z vodo je zato pomembno čim hitrejše ukrepanje.

Lahko pa si, če ste zelo nerodni, ali se pogosto gibljete v bližini vode, kupite mobilnik, odporen na vodo. Nedavno smo testirali model Sony Xperia Go, ki je potapljanje v vodo preživel brez posledic.

 


 

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Znanost


article thumbnail

Potovanje s komercialnim letalom je varnejše kot z zasebnim letalom.