O mobilniku Nokia Lumia 800 in Windows Phone iz prve roke

Do mobilnikov imam malce drugačne zahteve kot večina, ki se navdušuje nad velikimi zasloni, hitrimi procesorji, trendovskim videzom, raznimi “svajpi” ter skoraj neskončnim številom aplikacij. Od mobilnega telefona pričakujem, da je trpežen, priročen ter da “preprosto deluje” že iz škatle. Slednje je sicer oglasni slogan Appla, toda bodimo iskreni – iPhone ne deluje že iz škatle. Če želimo izkoristiti njegove (z)možnosti, potrebujemo iTunes ter aplikacije. Že res, da so slednje bistvo pametnih mobilnikov, toda roko na srce – vsaj 80 odstotkov tistih, ki se nahajajo v App Store-u, so navaden balast. Potem je tukaj Android. Nekateri mobilniki s tem operacijskim sistemom se že močno približajo mojim pričakovanjem, a moti mehki del. Hrošči in občasno kolcanje, predvsem pa dejstvo, da se Google prav nič več ne drži načela “ne bodi zloben” (don’t be evil) ter zbira vse mogoče osebne podatke. Res, da to omogoča boljšo uporabniško izkušnjo … toda hvala, ampak ne hvala.

Če zanemarimo BlackBerry, ki se je zataknil in ostal v nekem drugem času, ostane še platforma Windows Phone, ki pa ji je vse do nedavnega preveč manjkalo pri strojnem delu. Majhna izbira mobilnikov oziroma omejenost na nekaj HTC-jevih, LG-jevih in Samsungovih modelov me je odvračala od tega, da bi se odločil za Microsoft, čeravno se mi je operacijski sistem priljubil že v prvi različici (WP7).

Pred kratkim sem na preizkus dobil Finko z imenom Nokia Lumia 800. “To pa je že (skoraj) to,” sem vzkliknil pri sebi ob prvem spoznavanju s telefonom. Prva stvar, ki me je navdušila je ta, da resnično vse “preprosto deluje” že iz škatle. Tudi brez nameščanja dodatnih aplikacij je mobilnik uporaben več kot le za klicanje, pošiljanje sporočil, branje e-pošte in brskanje po spletu. Microsoftu je v Windows Phone uspelo odlično integrirati storitve različnih (drugih) ponudnikov. Gmail, Hotmail, službena e-pošta, Facebook, Twitter, … vse je na enem mestu, enostavno dosegljivo in pregledno, brez nameščanja dodatnih aplikacij. Telefon tudi sam poskrbi za sinhronizacijo kontaktov, koledarjev in opomnikov, tako iz Gmaila, kot iz Exchangea. Na mobilniku je tudi prednameščena aplikacija za GPS navigacijo Nokia Drive (odpade strošek nakupa third party navigacijske aplikacije), več kot to pa človek v prvih dneh spoznavanja telefona niti ne potrebuje. Skratka, v desetih minutah po razškatljevanju je telefon povsem pripravljen na uporabo.

Če so pri Androidu in iOS v ospredju aplikacije, je pri Windows Phone v ospredju oblak. Morda presenetljivo, če imamo pred očmi stare predstave o Googlu, Applu in Microsoftu, toda resnica je, da noben drug mobilni operacijski sistem ta trenutek ni tako močno povezan s storitvami v oblaku, kot Windows Phone. Da bi to lahko izkoristili, potrebujemo uporabniški račun Windows Live ali Hotmail, s katerim dobimo 7 oziroma 25 (stari uporabniki) gigabajtov prostora za shranjevanje v oblačni storitvi SkyDrive. Prav tako je uporabniški račun Windows Live ali Hotmail potreben za prenašanje aplikacij z Microsoftove tržnice aplikacij Windows Marketplace. A kot že rečeno, z Nokio Lumia 800 (vsaj) prvih nekaj dni dodatnih aplikacij najbrž niti ne boste pogrešali. Večina najbolj uporabnih funkcij je že del samega operacijskega sistema, ali pa so aplikacije – kot na primer Microsoftova mobilna pisarna – že prednameščene.

Mobilna različica pisarniškega paketa Microsoft Office je še en razlog, zakaj izbrati Windows Phone. Ne glede na to, kaj si mislimo o takorekoč monopolu Microsofta na področju pisarniške programske opreme ter o zaprtih formatih, dejstvo je, da nobena druga mobilna pisarna ne ponuja takšne funkcionalnosti in popolne podpore za Wordove, Excelove in PowerPointove dokumente. In seveda že omenjena podpora sinhronizaciji z Exchangeom, ki je še vedno de facto standard za poslovna okolja.

Če se sprašujete, kdaj bodo prišle na vrsto pomanjkljivosti – zdaj bodo prišle. Moja največja zamera Nokii Lumia 800 (no, v resnici je krivda na strani operacijskega sistema, ki tega ne omogoča) je nepodpora t.i. tetheringu oziroma deljenju mobilne internetne povezave prek WiFi-ja drugim napravam. Lumia 800 tako ne omogoča, da bi se telefon obnašal tudi kot brezžični 3G usmerjevalnik, kar je za marsikoga nepogrešljiva funkcija. Telefonu lahko očitamo tudi, da zaradi “unibody” zasnove ohišja ne omogoča, da bi uporabnik sam zamenjal baterijo. Ko smo že pri bateriji, pa bi si želel tudi daljše avtonomije. Dobrih 48 ur brez polnjenja je sicer še kar spodoben rezultat, toda sam bi bil takoj pripravljen sprejeti nekaj milimetrov debelejše ohišje v zameno za 4 do 5-dnevno avtonomijo.

Nokia Lumia 800 je mobilnik, od katerega je zelo odvisna tako prihodnost Nokie, kot prihodnost Microsoftovega operacijskega sistema Windows Phone. Oba se trenutno ne moreta pohvaliti s prodajnimi številkami, ki bi razveseljevale delničarje. Toda če razmišljate o nakupu novega mobilnika, naj (trenutna) javna podoba Nokie in operacijskega sistema Windows Phone ne vpliva na vašo odločitev. Nokia Lumia 800 z operacijskim sistemom Windows Phone 7.5 tvori odlično celoto, ki zadovolji tako napredne, kot tudi tiste malce bolj konservativne uporabnike.

Celo uporaba zaslona na dotik se mi je z omenjeno Nokio in WP 7.5 malce bolj priljubila.

AM

 

Poglejte še:

 

Author: bostjan

Share This Post On