Ubuntu bo poganjal tudi mobilnike | Mobilniki in oprema | Mobilna telefonija

DNE – Zanimive novosti iz sveta tehnologije

Domov Mobilniki in oprema Ubuntu bo poganjal tudi mobilnike

Ubuntu bo poganjal tudi mobilnike


Operacijski sistem Ubuntu (Linux) bo kmalu poganjal tudi mobilne telefone. To je posledica dogovora med družbo Canonical (Ubuntu) ter proizvajalcem procesorjev in vezij za mobilne telefone ARM-jem.

Proizvajalec procesorjev in vezij za mobilne telefone ARM ter družba Canonical, ki skrbi za razvoj operacijskega sistema Ubuntu, sta napovedala sodelovanje. Plod tega bo operacijski sistem Ubuntu, prilagojen za delovanje na pametnih mobilnih telefonih.

Nov operacijski sistem, ki bo deloval na mobilnikih z ARM-jevo strojno opremo, naj bi bil na voljo že aprila prihodnje leto. Prve mobilne naprave z operacijskim sistemom Ubuntu naj bi luč sveta ugledale junija na sejmu Computex.

"Mobilniki z Ubuntujem bodo namenjeni ljudem, ki želijo majhno napravo s poudarkom na internetnem povezovanju," je dejal Rob Coombs iz ARM-ja. S funkcijami naj bi deloma predstavljali konkurenco mini prenosnikom oziroma t.i. netbookom, le da jih bo mogoče spraviti v žep ter bodo imeli bistveno daljšo avtonomijo.

ARM-jevi procesorji in vezja poganjajo od 70 do 80 odstotkov vseh mobilnih telefonov na svetu, med drugim tudi številne že obstoječe pamentne mobilnike.

Preberite še:

Izšel Ubuntu 8.10

Recesija prizadela tudi trg mobilnikov


 
Partnerji

E-revija brezplačno vsak teden!

DNE Tehno Facebook spremljaj Twitter DNE Tehno sledi You Tube glej
Sveže in aktualne novice iz tehnološkega sveta, testi in zabavne vsebine – vsak ponedeljek v vašem e-poštnem predalu!
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli! Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.