Ali bo imel OnePlus 5 najboljšo kamero?

Kitajski proizvajalec OnePlus že nekaj let osrečuje navdušence s svojimi pametnimi telefoni, ki so vsako leto nekje na vrhu seznama po zmogljivosti, zanje pa je potrebno odšteti dosti manj kot za najboljše Samsunge in iPhone.

Lani je bil njihov paradni konj OnePlus 3, kasneje pa 3T, ki je imel kar 6 GB delovnega pomnilnika, veliko baterijo, izredno hiter procesor in odlično kakovost izdelave. Tudi kamera je na OnePlus telefonih vedno zelo dobra, a morda ne tako kot na primer na Samsungu Galaxy S7, Google Pixel ali iPhone 7. Letos pa so se pri OnePlus odločili na trg lansirati model z najboljšo kamero, kar jih lahko razvijejo.

Telefoni OnePlus vsako leto ponujajo odlično alternativo mnogo dražjim konkurentom. Vir: Engadget

Telefoni OnePlus vsako leto ponujajo odlično alternativo mnogo dražjim konkurentom. Vir: Engadget

Za OnePlus 5 sodelujejo s podjetjem DxO, strokovnjaki za fotografijo in kamere

DxO je verjetno najbolj znan med fotografi kot podjetje, ki je razvilo enega najbolj uporabljenih sistemov za primerjanje kakovosti kamer in objektivov – DxOMark. Vsak proizvajalec kamer in objektivov si želi dobiti visoko oceno na njihovih testih, čeprav ta ocena ni nujno vedno najboljši indikator zmogljivosti med dejansko uporabo.

Pred nekaj dnevi je HTC predstavil svoj paradni telefon za letošnje leto – U 11, ki je na testu DxOMark postavil rekordno visoko oceno 90, kar naj bi pomenilo, da ima U 11 zaenkrat najboljšo kamero med vsemi pametnimi telefoni na svetu. Če je to res, bomo izvedeli čez nekaj dni in tednov, ko bodo na voljo prvi testi telefona. Poleg sistema ocenjevanja pa se pri DxO ukvarjajo tudi z razvojem tehnologije na področju fotografije. V letu 2015 so namreč predstavili fotografski dodatek za iPhone, ki so ga kupci lahko pritrdili na telefon in z njim slikali kakovostnejše slike kot skozi kamero na telefonu.

Kakorkoli, uporabnike bo najbolj zanimala dejanska kakovost kamere, ne zgolj dobra ocena na testih, ki jo bo OnePlus 5 zagotovo dobil. Vseeno pa je OnePlus zagotovo na dobri poti s sodelovanjem z DxO. Konkurence pa mu ne predstavlja le omenjeni HTC U 11, temveč tudi odlična mobilnika Galaxy S8 in Google Pixel.

Na žalost razen novic o sodelovanju s fotografskimi strokovnjaki o telefonu OnePlus 5 še ne vemo ničesar drugega. Na srečo verjetno ne bomo morali nanj čakati predolgo, saj naj bi ga predstavili že poleti.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On