Galaxy S8 prva naprava z Bluetooth 5.0

Najbolj pričakovani mobilnik leta Samsung Galaxy S8 je poleg ostalih osupljivih značilnosti in specifikacij prinesel tudi novo generacijo tehnologije Bluetooth, ki pa je niso posebej oznanjali. Kaj lahko pričakujemo od najnovejšega standarda, verzije 5.0?

Povečana hitrost in razdalja povezave

Do sedaj najnovejši standard brezžičnega povezovanja Bluetooth 4.2 je bil predstavljen že leta 2014, vseeno pa kar dosti naprav še vedno uporablja še starejšega, 4.0. To pomeni, da bo trajalo še nekaj let, preden bomo lahko prednosti Bluetootha 5.0 uporabljali z vsemi našimi napravami. To pa zato, ker nam najnovejša verzija v zgolj eni napravi ne pomaga, če jo povezujemo z napravami, ki novega standarda še nimajo.

Ko bodo imele tudi ostale naprave, na primer brezžični zvočniki, zmožnost Bluetooth 5.0, bomo lahko uživali v mnogo bollj stabilni povezavi. Vir: reviewupdater.com

Ko bodo imele tudi ostale naprave, na primer brezžični zvočniki, zmožnost Bluetooth 5.0, bomo lahko uživali v mnogo bolj stabilni povezavi. Vir: reviewupdater.com

Glavne prednosti naj bi popravile največje slabosti modrozobe povezave in sicer izboljšano hitrost povezave (do dvakrat hitrejša) in povečana maksimalna oddaljenost med povezanima napravama (do štirikrat daljša, v teoriji kar 240 metrov). Seveda pa na povezavo Bluetooth pomembno vpliva okolje, v katerem se nahajamo, tako le upamo, da bodo v resničnem svetu povezave zares izboljšane.

Zanimiv dodatek k standardu pa je tudi zmožnost povezovanja na dve napravi hkrati, kar pomeni, da bi lahko v filmu na enem pametnem telefonu uživala kar dva človeka, vsak s svojimi brezžičnimi slušalkami.

3,5-milimetrski avdio izhod vsaj zaenkrat še ostaja v večini pametnih telefonov

Apple je svojim kupcem brezplačno dodal adapter za priklop običajnih slušalk. Vir: braindamaged.fr

Apple je svojim kupcem brezplačno dodal adapter za priklop običajnih slušalk. Vir: braindamaged.fr

Lani je Apple svojemu iPhonu odstranil analogni zvočni izhod, kar je razdvojilo tehnološki svet. 3,5 mm izhod je z nami že mnoga leta in ga uporabljamo za povezovanje naprav s slušalkami in zvočniki, Apple pa je, kot smo tega vajeni, svoje kupce prisilil v uporabo brezžičnih slušalk ali pa slušalk z Lightning konektorjem. Takrat smo se bali, da bo leto 2017 leto, ko vsi proizvajalci odstranijo omenjeni izhod s svojih telefonov. A to se ni zgodilo.

Konec februarja na kongresu MWC v Barceloni so kar trije glavni predstavljeni pametni telefoni (LG G6, Huawei P10 in Sony Xperia XZ Premium) vsi ohranili analogno povezavo za zvok. Od večjih proizvajalcev na kongresu je le HTC s svojim U Ultra, Lenovo pa že prej z modelom Moto Z odstranil priljubljeno povezavo. Navdušence pa je v sredo razveselilo dejstvo, da je Samsung Galaxy S8 prav tako ohranil 3,5 mm izhod. Več kot očitno je torej, da večina proizvajalcev svojih kupcev še noče prisiliti v spremembo navad.

Večina proizvajalcev še vedno vključuje priljubljeni 3,5 mm izhod v svoje telefone. Vir: TheVerge

Večina proizvajalcev še vedno vključuje priljubljeni 3,5 mm izhod v svoje telefone. Vir: TheVerge

Zagotovo bo prišel dan, ko se bomo od analogne zvočne povezave na telefonih morali posloviti, a vsaj letos se to še ne bo zgodilo.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On