Kaj pomeni novi Samsung Galaxy S8 za linijo Note?

Če ste slučajno zamudili novico: v sredo je Samsung predstavil svoja najnovejša telefona Galaxy S8 in S8 Plus, ki imata ogromna zaslona (5,8 in 6,2 palca) in osupljiv dizajn. Ob tako velikih zaslonih pa se poraja vprašanje, kaj mora Samsung ponuditi s prihajajočim modelom Note 8, da bo linija Note, za katero je bil značilen večji zaslon, še vedno privabljala kupce.

Zaslon na Galaxy S8 najbolj izstopa. Vir: TheVerge

Samsung Galaxy S8 in S8 Plus že ponujata zelo velik zaslon, kar je bila včasih glavna značilnost mobilnikov Note. Vir: TheVerge

Note je imel vedno ogromen zaslon in pisalo S Pen, zaslona pa verjetno ne bodo še povečali?

Telefoni Galaxy Note so bili vedno v svojem razredu, z zaslonom, večjim od ostalih konkurentov, in z digitalnim pisalom S Pen. Oboje je privabljajo kupce, ki so dali veliko na produktivnost, in tiste, ki so preprosto želeli najboljše specifikacije na trgu.

Zdaj pa je Samsung prvo značilnost že ponudil v novem Galaxy S8 in S8 Plus. Oba imata zaslon, ki je večji od lanskega Note 7, ki je imel 5,7-palčnega. Kar pomeni, da ostane glavna ločnica le še S Pen, ki bo težko prepričal kupce, da posežejo po modelu Note, razen če funkcionalnost pisala res potrebujejo.

Mobilniki Galaxy Note so veljali za kralje produktivnosti, saj so poleg pisala S Pen ponujali kar nekaj trikov za lažje jemanje zapiskov, posnetkov zaslona, itd. Vir: TheVerge

Mobilniki Galaxy Note so veljali za kralje produktivnosti, saj so poleg pisala S Pen ponujali kar nekaj trikov za lažje delanje zapiskov in posnetkov zaslona. Vir: TheVerge

Lahko Samsung ponudi izjemne nove funkcionalnosti?

Podobno kot razred S pri Mercedesu je tudi Galaxy Note za Samsung veljal kot naprava, na kateri so testirali nove zanimive funkcionalnosti: prej omenjeni S Pen, večopravilnost z razdeljenim zaslonom, skeniranje šarenice za odklepanje naprave, zajemanje kratkih GIF posnetkov … Po uspehu pri Notu pa so večino teh zmožnosti podedovale tudi nekatere druge naprave korejskega proizvajalca. Morda bo Samsung letos storil enako?

Poleg programskih sprememb lahko Samsung za Note 8 nekoliko spremeni dizajn, kot je to storil lansko leto. Note 7 je imel namreč podobno ohišje kot S7 Edge, a z nekaj spremembami, na primer zmanjšano ukrivljenost navpičnih robov za več ravnega prostora za pisanje. Tako je pričakovano, da bo Note 8 dobil enake kozmetične popravke. Poleg tega pa se govori tudi o uporabi širšega zaslona. Galaxy S8 ima namreč ozek zaslon z razmerjem stranic 18,5:9, kar bi Samsung lahko nekoliko omilil pri Notu 8.

Morda pa bo Samsungu uspelo predstaviti nekaj popolnoma novega. Pustimo se presenetiti.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On