Tu je! Novi Samsung Galaxy S8

Končno! Tančica, ki je mesece (ne ravno najbolj uspešno) zakrivala najnovejši in najboljši Samsungov pametni telefon, je dvignjena.

Predstavitev Galaxy S8, S8 Plus in nekaj drugih novosti je bilo možno včeraj popoldne v živo spremljati prek YouTuba in celo Facebooka. Veseli pa smo, da je Samsungu vseeno uspelo pokazati nekaj redkih novosti, za katere prej nismo vedeli zagotovo.

Kljub 5,8 oziroma 6,2 palčnem zaslonu sta oba modela relativno kompaktnih dimenzij. Vir: TheVerge

Kljub 5,8 oziroma 6,2 palčnem zaslonu sta oba modela relativno kompaktnih dimenzij. Vir: TheVerge

Čudovit dizajn, ogromen zaslon

Samsung je predstavil dva modela, navadnega Galaxy S8 in Plus verzijo. Razlikujeta se zgolj v velikosti zaslona in kapaciteti baterije. Manjši izmed modelov ima vseeno ogromen, 5,8-palčni zaslon, medtem ko ima S8 Plus kar 6,2-palčnega. Oba zaslona imata enako ločljivost 2960 x 1440. Zaslon se na obeh modelih na navpičnih robovih ukrivi, kar daje iluzijo neskončnega ekrana. Poleg tega pa so vsi robovi zaslona ukrivljeni, kar smo videli že pri LG G6.

Zaslon na Galaxy S8 najbolj izstopa. Vir: TheVerge

Zaslon na Galaxy S8 najbolj izstopa. Vir: TheVerge

Velikost ekrana pa vas ne sme zastrašiti, saj je zaradi minimalnih robov na vseh straneh ohišje izredno kompaktno. Tako se bo prilegal tudi manjšim dlanem. Ravno zaradi tankih robov pa je bil Samsung prisiljen gumb za domov nekoliko prilagoditi. Skrili so ga pod zaslon, kjer je na točno določeni lokaciji (na dnu, na sredini) možno močneje pritisniti v zaslon, kar vzbudi odziv. Ta “gumb” deluje tudi, ko so vsi programski gumbi na zaslonu skriti (na primer, ko gledate video). Senzorja prstnih odtisov jim na žalost ni uspelo prav tako skriti pod steklo, zato so ga prestavili na zadnjo stran telefona, kjer leži poleg kamere, na nekoliko čudni lokaciji, saj leži kar visoko in je zato dostop bolj neroden.

Samsung ohranja 3,5 mm vhod za slušalke, za polnjenje in prenos podatkov pa bo skrbel vedno bolj priljubljen USB tipa C. Samsung je na levi rob ohišja dodal še en gumb, ki ga običajno ne vidimo, in sicer za hiter dostop do inteligentnega asistenta, imenovanega Bixby.

Najzmogljivejše specifikacije, solidna kapaciteta baterije in skoraj enaka kamera kot lani

Seveda ni bilo pričakovati nič drugega kot najzmogljivejša procesorja. Glede na regijo nakupa boste v svojem S8 našli ali Qualcomm Snapdragon 835 ali pa najnovejši Exynos procesor. Oba sta 8-jedrna, prav tako pa sta oba proizvedena z 10-nanometrsko tehnologijo, ki naj bi v teoriji omogočala boljšo energijsko učinkovitost.

Kot omenjeno, sta zaslona res ogromna po zaslugi rasti v navpično smer. Tako imata razmerje stranic 18,5:9, kar je še nekoliko višje in ožje kot pri LG G6. Tako ima uporabnik veliko več navpičnega prostora, kjer bo lahko naenkrat lahko videl dosti več informacij kot prej. V telefonu najdemo še 4 GB delovnega pomnilnika in 64 GB prostora za shranjevanje ter režo za microSD kartico.

Razumljivo Samsung ni želel pretiravati z velikostjo baterije, saj ima po debaklu z Note 7 varnost prioriteto. Tako bomo v manjšem modelu našli baterijo 3000 mAh kapacitete, v večjem pa 3500 mAh. Glede na velikost zaslonov ni pričakovati izjemnega trajanja baterije, vseeno pa bi moral vsaj Plus model brez problema zdržati ves dan. Samsung je vključil tudi pričakovano Qualcomm Quick Charge tehnologijo (za modele s Qualcommovim čipom) in oba večja standarda brezžičnega polnjenja.

Kamera je strojno enako kot pri lanskem Galaxy S7, je pa Samsung izboljšal programski del, ki prinaša hitrejše slikanje in boljšo kakovost posnetkov. Vir: TheVerge

Kamera je strojno enako kot pri lanskem Galaxy S7, je pa Samsung izboljšal programski del, ki prinaša hitrejše slikanje in boljšo kakovost posnetkov. Vir: TheVerge

Poleg baterije tudi kamera na Galaxy S8 ni doživela večje prenove. Tako oba modela uporabljata enako zadnjo kamero kot Galaxy S7, 12 megapikslov z optično stabilizacijo. Samsung pa je vseeno razvijal programski del zajemanja slik in videov, kar naj bi izboljšalo kakovost posnetkov, poleg tega pa je po prvih testih kamera mnogo hitrejša kot lani. Sprednja selfie kamera je dobila nov senzor z 8 megapiksli in avtofokusom. Poleg tega pa je Samsung vključil kar nekaj novih zabavnih trikov, ki bodo eni bolj, drugi manj uporabni.

Galaxy S8 prepozna vaš obraz ali oči in v hipu odklene sistem

Samsung je bil včasih znan po tem, da je zelo spreminjal uporabniško izkušnjo Androida in dodajal mnogo neuporabnih novosti. A se je v zadnjih letih to umirilo, tako da je operacijski sistem na Galaxy S8 relativno čist. Dodali pa so nekaj izjemnih funkcionalnosti in sicer dva nova načina odklepanja telefona: skeniranje roženice (kar smo videli že na Note 7, a ni trajalo dolgo) in branje obraza, ki omogoča izredno hitro odklepanje telefona. Seveda pa branje obraza ni enako varno kot skeniranje prstnega odtisa ali šarenice, saj se ga da običajno prelisičiti na primer s sliko lastnika (če to deluje tudi na Galaxy S8, bomo še videli). Zato je potrebno za uporabo funkcije Samsung Pay uporabiti druga dva omenjena biometrična načina.

Samsung je seveda oba modela ohranil vodoodporna. Vir: TheVerge

Samsung je seveda oba modela ohranil vodoodporna. Vir: TheVerge

Južnokorejski proizvajalec je predstavil tudi sistem DeX, ki je pravzaprav posebna priklopna postaja, kamor postavimo telefon, nanjo pa nato priključimo zaslon, tipkovnico in miško in že dobimo pravi pravcati namizni računalnik. Seveda operacijski sistem ostane Android, uporabnik pa lahko na večjem zaslonu uporablja svoje aplikacije, čeprav razen Samsungovih in nekaj ostalih (Microsoft Office, Adobe Creative aplikacije) aplikacije niso optimizirane za velike zaslone.

Najpametnejši virtualni asistent?

Samsung se je za svoj najnovejši telefon najbolj trudil z razvojem inteligentnega asistenta, imenovanega Bixby. Do njega lahko dostopamo na tri različne načine: kratek ali dolg pritisk na poseben gumb na levi strani telefona (s tem dostopamo do Bixby Home in glasovnih funkcionalnosti) in z dotikom manjšega gumba med uporabo kamere, ki omogoči Bixbyjeve sposobnosti obogatene resničnosti.

Ključna želja razvijalcev je bila, da lahko uporabnik nemoteno prehaja med uporabo svojega glasu in dotikov na zaslonu za upravljanje s telefonom. Zato so naredili asistenta, ki se zaveda konteksta, uporabniku pa omogoča glasovno nadzorovanje opravil, za katere bi običajno porabil kar nekaj dotikov. Poleg tega lahko z glasom nadzorujemo pametne naprave, ki jih imamo povezane v našo mrežo, kar pa ni nič novega, saj to poznamo že pri Amazon Alexi in Google Home.

Senzor prstnih odtisov so prestavili na nekoliko nerodno lokacijo, ob kamero. Vir: TheVerge

Senzor prstnih odtisov so prestavili na nekoliko nerodno lokacijo, ob kamero. Vir: TheVerge

Tako kmalu (Bixby namreč še ni popolnoma nared) je težko reči, kako se Samsungov asistent razlikuje od Googlovega. Z obema lahko na primer z glasom nastavite alarm, uporabljate lahko informacijske kartice, ki ponujajo različne podatke, ki vas najbolj zanimajo (asistent se skozi čas uči vaših navad), na primer vreme, novice, informacije o prometu itd.

Najbolj zanimiva sposobnost Bixbyja pa je prav gotovo uporaba kamere, ki jo lahko spremeni v slikovni iskalnik. Tako lahko uporabnik kamero usmeri v karkoli, asistent bo to prepoznal in mu ponudil uporabne možnosti, na primer iskanje na spletu ali pa kar povezave do spletne trgovine, kjer lahko prepoznan predmet kupi. Zelo zanimiva je tudi funkcionalnost, da Bixby prepozna stavbo, v katero usmerite kamero, in vam ponudi informacije, kot so: kje je najbližja restavracija, katere znamenitosti so v bližini …

Prodaja se začne 21. aprila

Galaxy S8 in S8 Plus bo na voljo v različnih barvah: črni, sivi, srebrni, pri nas pa najverjetneje tudi v zlati in modri. Cena telefona bo seveda odvisna od mobilnega operaterja, po informacijah pa naj bi se začela pri 720 dolarjih.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On