AMD bo letos ponudil tudi cenejše Ryzen 5 in Ryzen 3 procesorje

Februarja je AMD predstavil nove računalniške procesorje, ki konkurirajo Intelovim Core i7 procesorjem. Ti so že v prodaji, vsi uporabniki pa ne potrebujejo toliko zmogljivosti oziroma ne želijo odšteti tako visokega zneska ob izgradnji novega računalnika. Zato je AMD predstavil procesorje Ryzen 5 in Ryzen 3, ki bodo na voljo v letošnjem letu.

 Direktna konkurenca procesorjem Intel Core i5 in i3

Če ste razmišljali o izgradnji novega računalnika in se vam zdijo Intel procesorji precenjeni, AMD Ryzen 7 pa v vas tudi ne vzbudijo zanimanja, potem boste zagotovo veseli srednjecenovnega Ryzen 5 ali pa nižjecenovnega Ryzen 3 procesorja.

AMD Ryzen 5 bo na voljo v dveh različicah: šestjedrni 1600X in štirijedrni 1500X.

Trg procesorjev je končno doživel potrebno prevetritev. Zanima nas, kako se bo nanjo odzval Intel. Vir: PCWorld

Trg procesorjev je končno doživel potrebno prevetritev. Zanima nas, kako se bo nanjo odzval Intel. Vir: PCWorld

Močnejši Ryzen 5 1600X naj bi izšel v drugi četrtini leta s ceno nekje pod 300 dolarjev. Jedra bodo tiktakala na frekvencah od 3,5 do 4 GHz, na testu, ki ga je opravil AMD, pa je v primerjalnem programu Cinebench premagal rezultat procesorja Intel Core i5 7600K. Rezultati testnih programov so seveda eno, zmogljivost v resničnem svetu pa lahko tudi kaj drugega. Vseeno pa ima Intel resen razlog za skrb.

Za šibkejši štirijedrni Ryzen 5 1500X še niso izdali cenovnega ranga, vemo pa, da bo deloval na isti osnovni frekvenci 3,5 GHz z možnostjo pospeška na 3,7. Za manj zahtevne uporabnike bo AMD v drugi polovici leta predstavil procesorje Ryzen 3, o njih pa niso izdali ne zmogljivosti niti cenovnega ranga.

Pri AMD s predstavitvijo Ryzen procesorjev nekoliko karajo počasen napredek Intela, ki vsako leto zmogljivost svojih procesorjev izboljšajo za okoli 15 %, medtem ko so novi AMD procesorji velik skok naprej od svojih predhodnikov. Res pa je, da so pri AMD-ju procesorje razvili popolnoma na novo. Zanimivo bo videti, kakšne izboljšave zmogljivosti bodo dosegli v naslednjih generacijah.

Matevž Krajnik

 

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On