Apple se je spomnil na najbolj zahtevne uporabnike

Apple že nekaj let doživlja kritike profesionalcev, ki se ukvarjajo z grafičnim modeliranjem, urejanjem videov in drugimi zahtevnejšimi opravili. Apple namreč že od leta 2013 ni osvežil svojega namiznega računalnika Mac Pro, računalniki iMac pa preprosto ne ponujajo dovolj zmogljivosti.

Zdaj pa so se pri Applu končno prebudili in trdijo, da bodo zmogljivejši iMaci prišli še v letošnjem letu, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi prenovljeno linijo Mac Pro.

Zaslon na dotik? Apple pravi: “Ne.”

Apple ne bo šel po isti poti kot Microsoft s svojim čudovitim Surface Studio računalnikom, saj so prepričani, da profesionalci sploh nimajo želje po zaslonu, občutljivem na dotik. Tako se bodo bolj posvetili zmogljivosti, prostoru za shranjevanje in možnostim za razširitve.

Kar pomeni, da bi lahko v iMacih videli celo procesorje Intel Xeon ali pa Core i7 z več kot štirimi jedri, boljše grafične kartice, več prostora za shranjevanje in več uporabnih vhodov / izhodov, kot je na primer Thunderbolt 3.

Kljub temu, da najnovejši iMaci ponujajo celo 5K ločljivost, pa zaradi ostalih omejenih komponent niso najboljša izbira za najzahtevnejše uporabnike. Vir: Apple

Kljub temu, da najnovejši iMaci ponujajo celo 5K ločljivost, zaradi ostalih omejenih komponent niso najboljša izbira za najzahtevnejše uporabnike. Vir: Apple

Seveda se bodo našli uporabniki, ki jim tudi te izboljšave ne bodo zadosti, a ti bodo morali počakati na naslednje leto, ko bo Apple končno predstavil tudi prenovljene Mac Pro računalnike.

Ob Mac Pro računalniku razvijajo tudi nov zaslon

Apple si je vzel čas, da popolnoma prenovi linijo Mac Pro, ki ni videla osvežitve že od leta 2013. Tako še ni jasno, kdaj točno naslednje leto lahko pričakujemo nove računalnike.

Eden glavnih izzivov, s katerimi se spopadajo, je sam dizajn računalnika oziroma ohišja, saj si ne želijo ponoviti napake izpred štirih let. Takrat so namreč predstavili zanimivo ohišje v obliki valja, s katerim so želeli izstopati, biti drugačni. Zdaj pa so ugotovili, da so naredili napako, saj jim ravno ohišje onemogoča večjih sprememb komponent v notranjosti.

Apple je v želji po drznosti storil napako, saj jih cilindrična oblika ohišja omejuje pri izboljšanju računalnika. Vir: CNET

Apple je v želji po drznosti storil napako, saj jih cilindrična oblika ohišja omejuje pri izboljšanju računalnika. Vir: CNET

Apple je za manjšo omilitev situacije znižal ceno eni izmed konfiguracij Mac Pro na 3000 $ (6-jedrni Xeon, 16 GB RAM), dodali pa so novo, z 8-jedrnimi Xeon procesorjem, za 4000 $. Kljub temu, da je cena prve zdaj nižja za kar 1000 $, je vseeno malo verjetno, da bo večje število kupcev poseglo po še vedno starem Macu Pro. Mnogi izmed bivših uporabnikov so morali zaradi potrebe po večji zmogljivosti zamenjati sistem in oditi k Windowsu.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On