Nova Samsungova Chromebooka s polno funkcionalnostjo trgovine Google Play

Samsung je v sodelovanju z Googlom na letošnjem sejmu CES v Las Vegasu predstavil nova prenosna računalnika Chromebook Plus in Chromebook Pro. Računalnika nočeta biti neposredna tekmeca Applovemu Macbooku ali Microsoftovemu Surfaceu, ampak ponujata zmogljivost in dovršeno oblikovanje študentom in tistim, ki računalnik uporabljajo na poti. Dejstvo je, da je na trgu vedno več tovrstnih prenosnikov in da njihova priljubljenost narašča.

Kot piše v sporočilu za javnost, sta to prenosnika, ki združujeta zmogljivost in produktivnost pravega prenosnega računalnika s preprosto uporabo in prilagodljivostjo tabličnih računalnikov. Gre za prva prenosnika, ki v osnovi ponujata popolno združljivost s trgovino aplikacij Google Play. Pri Googlu in Samsungu pa zatrjujejo, da je v celoti kompatibilen z vsemi aplikacijami v trgovini.

Navdušujeta zaslon visoke ločljivosti in dolga avtonomija baterije

Ohišje prenosnikov je tanko in aluminijasto, tečaj pa omogoča zasuk zaslona za 360 stopinj, kar omogoča, da se prenosnik pretvori v pravo tablico. Poleg tega ponujata 12,3-inčni zaslon na dotik z visoko ločljivostjo qHD 2400×1600 slikovnih točk in dodano pisalo za skiciranje in pisanje po zaslonu. To je povsem združljivo z Googlovo aplikacijo Keep za beležke in ponuja konico pisala debeline 0,7 mm za natančno zapisovanje.

V ohišju so nadgradili priključke na dva priključka USB tipa C, ki omogoča tudi prenos videa v ločljivosti 4K. Prenosnika v debelino merita približno 13 milimetrov in tehtata dober kilogram.

ChromeBook_026_Front_Silver

V notranjosti prenosnika Chromebook Plus teče nekoliko šibkejši šestjedrni procesor ARM, v modelu Pro pa Intelov procesor M3 s frekvenco delovanja do 2,2 GHz. Oba prenosnika ponujata 4 GB delovnega pomnilnika in 32 GB notranjega spomina ter možnost razširitve spomina s kartica MicroSD. Baterija naj bi ponujala zmogljivost za do 8 ur delovanja prenosnikov.

Sasmung pionir med Chromebooki

“Prvi Chromebook smo predstavili pred petimi leti in od takrat redno izboljšujemo te naprave tako, da ne le zadovoljijo potrošnika, ampak mu omogočajo lažje življenje, večjo mobilnost in produktivnost,” je zapisala Alanna Cotton, podpredsednica marketinga izdelkov pri ameriški družbi Samsung. Samsung je med prvimi predstavil Chromebooke in tudi v letošnjem letu je prvi, ki predstavlja nove in osvežene modele.

ChromeBook_032_Dynamic_Silver1

Prenosnik Plus bo na voljo od februarja naprej za slabih 450 dolarjev. Model Pro bo na voljo pomladi, cena pa trenutno še ni določena.

Mitja Godnič

Author: Mitja Godnič

Share This Post On