Windows Vista po desetih letih nima več podpore

Operacijski sistem Windows Vista, ki je luč sveta ugledal leta 2007, nikoli ni bil pretirano popularen. Začelo se je obetavno, saj so bili grafični elementi zelo dodelani v primerjavi s prejšnjo verzijo Windows XP. A so uporabniki kmalu začeli ugotavljati, da je Vista zelo požrešna do sistemskih virov in so zato računalniki delovali počasneje.

Le še 0,7 odstotka uporabnikov uporablja Visto

Poleg požrešnosti je Vista mnogim uporabnikom že na začetku povzročala sive lase, saj se je pogosto zgodilo, da je posodobitev na novejši operacijski sistem pokvarila kakšno programsko opremo, s katero še ni bila združljiva. Iz tega razloga Viste v mnogih podjetjih niso uporabljali in so raje počakali na mnogo bolje sprejet operacijski sistem Windows 7.

Po nekaterih raziskavah naj bi trenutno izmed vseh PC-jev, povezanih na internet, Visto uporabljalo le 0,7 odstotka. Zanimivo pa je, da ima kar desetkrat večji delež (7 odstotkov) v rokah še vedno starejši Windows XP, medtem ko je najbolj popularen OS v zadnjih letih, Windows 7, nameščen na kar 50 odstotkov računalnikov.

Windows Vista je bila v primerjavi z XP-ji grafično izredno dovršena, a posledično požrešna. Vir: Softpedia

Windows Vista je bila v primerjavi z XP-ji grafično izredno dovršena, a posledično požrešna. Vir: Softpedia

Microsoft poleg nove posodobitve Windows 10 tako ukinja podporo Visti, ki od zdaj naprej ne bo dobivala nobenih popravkov. Računalniki, ki imajo nameščen ta operacijski sistem, bodo še vedno delovali, le bolj ranljivi bodo za razne viruse in napade. Microsoft zato priporoča nadgradnjo na novejši operacijski sistem (po možnosti Windows 10), če pa tega vaš računalnik ne bi zmogel, priporočajo nakup novega.

Windows 10 Creators Update je uradno zunaj, a traja lahko mesece, preden dobite to posodobitev. Razen če …

Microsoft na vsakih nekaj mesecev izda posodobitev za svoj najnovejši OS. Tokrat so se nekoliko bolj osredotočili na ustvarjalce vsebin, vsaj tako bi si mislili glede na ime posodobitve. Glavni dve novosti sta boljša podpora za 3D ustvarjalce z novim programom 3D Slikar, ki vsakomur omogoča, da se spozna z ustvarjanjem objektov v treh dimenzijah, in Game Mode, česar se bodo razveselili igralci računalniških iger, saj ta način med igranjem več sistemskih virov nameni k čim boljši izkušnji igranja. Več o tem, kaj lahko pričakujete v posodobitvi, si lahko preberete tu.

Creators Update prinaša kar nekaj novosti, začenja se tudi širša podpora za 3D in VR. Vir: The Next Web

Creators Update prinaša kar nekaj novosti, začenja se tudi širša podpora za 3D in VR. Vir: The Next Web

Kot omenjeno, Microsoft posodobitev ne ponudi vsem uporabnikom naenkrat, temveč postopoma, v roku nekaj mesecev. Vseeno ne škodi, da v nastavitvah pod opcijo Posodobitev & Varnost vsake toliko kliknete na gumb Check for updates. Če pa si res želite poskusiti novo posodobitev, jo lahko kratko malo prisilite. Na Microsoftovi strani kliknite na Update now, kar bo sprožilo poteg orodja Microsoft Upgrade Tool. Ko ga zaženete, bo program preveril, če je posodobitev možna, in jo v pozitivnem primeru tudi prenesel ter vas ob koncu obvestil, da je posodobitev na voljo. Vi le izberete čas, ki vam ustreza, da Windows to posodobitev dokonča, kar bo trajalo nekaj časa, računalnik pa se bo vmes tudi nekajkrat ponovno zagnal.

Posodobitev ne prinaša ogromno novosti, ki bi bile uporabne za vsakogar, poleg tega, pa jih je kar nekaj skritih v nastavitvah. Ena pomembnejših pa je zagotovo zmožnost, da preprečite Windowsem, da o vas zbirajo veliko količino podatkov.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On