Chromebooki so vedno bolj priljubljeni. Katerega izbrati?

Chromebooki so Googlova mlada pogruntavščina, ki združuje operacijski sistem Android s prenosniki, pa čeprav Chromebooki na začetku niso podpirali Android aplikacij in trgovine Google Play. Zaradi te podpore so postali povsem uporabni in zmogljivi računalniki, na katerih lahko uporabljate vse najbolj razširjene programe.

Ker so Chromebooki vedno bolj priljubljeni, posledično prihaja na trg vedno več modelov in proizvajalcev teh računalnikov. In ker smo mnenja, da so Chromebooki odlična in cenovno ugodna rešitev za vse, ki računalnike uporabljate za brskanje po spletu, pisanje, gledanje filmov, poslušanje glasbe, pregledovanje fotografij in videoposnetkov, igranje manj zahtevnih iger in podobno, vam ta teden predstavljamo pet najboljših izbir. Prepričani smo, da bi bila večina uporabnikov več kot zadovoljna s tovrstnim nakupom, ki ne presega 500 evrov.

1. Asus Chromebook Flip C100

Za slabih 250 evrov boste dobili enega najboljših Chromebookov za malo denarja. Asusov Flip C100 ponuja dovolj hiter štirijedrni procesor Rockchip v kombinaciji s kar 4 GB delovnega pomnilnika. Na voljo je tudi ugodnejša različica z 2 GB pomnilnika. Za shranjevanje je na voljo 16 GB notranjega spomina. Če je strojno računanik manj zmogljiv, Asus ni skoparil z izdelavo, saj je prenosnik tanek in v celoti izdelan iz aluminija, kar mu daje premijski občutek. Edina pomanjkljivost je malce majhen 10-inčni zaslon, ki pa ponuja ločljivost 1280×800 točk.

01

2. Acer Chromebook R11

Če bi raje imeli malce večji zaslon kot prej omenjeni Asus, izberite konvertibilni računalnik Acer R11, ki ponuja 12-inčni zaslon. Ta Chromebook obljublja polno združljivost s trgovino aplikacij Google Play in baterijo, ki bo zdržala ves dan. Pri Acerjevemu Chromebooku je zgodba glede specifikacij nasprotna. Prenosnik ponuja zmogljivejšo strojno opremo z Intelovim procesorjem Celeron N3 150, 2 ali 4 GB delovnega pomnilnika in 16 ali 32 GB notranjega spomina, vendar je ohišje plastično in veliko manj premijsko, kar je minus. Tudi slikovne točke so na zaslonu bolj vidne, saj večji zaslon ponuja skoraj isto ločljivost 1366×768 točk. Cena se prenosnika se giblje od 200 do 300 evrov.

02

3. HP Chromebook 13

Če pogledamo še k zmogljivejšim Chromebookom, nam v oči pade HP-jev prenosnik, ki ponuja 13-inčni zaslon izjemno visoke ločljivosti QHD 3200×1800 točk in kakovostno aluminijasto ohišje. Na voljo je več različic operacijskih sistemov od manj zmogljivega Intelovega procesorja Pentium do zmogljivejšega procesorja Core m5. Do tu je vse odlično, zmoti pa količina delovnega pomnilnika, ki se ustavi pri 4 GB, in 32 GB spomina. Za ceno, ki se giblje od 500 do slabih 1000 evrov, bi tovrstni prenosnik moral že ponujati vsaj 8 GB pomnilnika. Na voljo je še baterija, ki zdrži do 12 ur uporabe, in zvočniki Bang & Olufsen.

03

4. Samsung Chromebook Plus

Samsung je na letošnjem sejmu CES 2017 v Las Vegasu predstavil izjemno zmogljiva prenosnika Chromebook Plus in Pro, ki žal še nista v prodaji, a smo o njiju že pisali. Oba ponujata 12-inčna zaslona visoke ločljivosti 2400×1600 točk, 4 GB delovnega pomnilnika in 32 GB spomina ter digitalno pisalo, s katerim pišemo in rišemo po zaslonu. Tudi Samsungova prenosnika bosta konvertibilna in ju boste lahko uporabljali kot tablična računalnika. Edina razlika med modeloma Plus in Pro je v procesorju, saj Plus ponuja Samsungov lastni šestjedrni procesor, medtem ko bo model Pro ponujal Intelov procesor Core m3. Cena cenejšega modela Plus se bo ustavila pri približno 450 evrih, cene za model Pro pa Samsung še ni razkril.

5. Asus Flip C302

Na seznamu navajamo še en Asusov Chromebook, kar kaže na to, da podjetje veliko stavi na tovrstne naprave, čeprav je največ Chromebookov doslej predstavil Samsung. Tudi C302 ponuja kompaktno in aluminijasto ohišje kot C100, vendar ima večji 12,5-inčni zaslon Full HD pri ločljivosti 1920×1280 točk. Na voljo sta dve različici z Intelovima procesorjema Core m3 in Core m7, ta Chromebook pa je edini na seznamu, ki ponuja 8 GB delovnega pomnilnika in kar 128 GB notranjega spomina. Ta prenosnik ponuja tudi senzor ambient light, ki prilagaja jakost osvetlitve zaslona glede na okolico, kar lahko prihrani nekaj minut baterije. Cena tega prenosnika se začne pri slabih 500 evrih.

05

Mitja Godnič

Author: Mitja Godnič

Share This Post On