Pridobite več prostora na disku v petih korakih

Danes se kupci novih prenosnikov večkrat odločijo za računalnike z diski tipa SSD, ki so sicer hitrejši, vendar po velikosti zaradi cenovne dostopnosti manjši. Če so navadni trdi diski le redkokdaj manjši od 500 GB, so diski tipa SSD redkokdaj večji od 500 GB. Kupci se večinoma odločijo za srednjecenovne računalnike z le 128 ali 256 GB spomina. Kako torej sprostiti zaseden prostor na takih diskih?

1. Poskusite z Disk Cleanup

Windows ponuja že vgrajeno orodje za prečiščevanje diska, ki pa ni med najbolj učinkovitimi. A vseeno se splača poizkusiti. Program zaženete tako, da v iskalno vrstico vpišete Disk Cleanup ali pa z desnim klikom kliknete na želeni trdi disk v raziskovalcu ter izberete Properties v meniju in nato gumb Disk Cleanup v prikazanem oknu.

Najprej bo program skeniral disk in vam ponudil seznam najdenih datotek za izbris – od datotek v košu do začasnih datotek, namestitvenih datotek, začasnih internetnih datotek in ostale šare. Ta program je malce omejen, ker ne omogoča skeniranje odvečnih datotek dodatno nameščenih programov, ampak le tiste, ki pripadajo operacijskemu sistemu.

2. Naložite CCleaner

Eno izmed orodij, ki omogočajo globlje skeniranje sistema in programov ter iskanje odvečnih datotek, je program CCleaner. Ta je za enkratno čiščenje računalnika povsem brezplačen, na voljo pa je tudi plačljiva različica, če želite, da vam program v realnem času čisti odvečne datoteke in vam samodejno čisti spletni brskalnik.

CCleaner skenira vse začasne in odvečne datoteke v sistemu Windows ali Mac ter tudi v programih, kot sta Mozilla Firefox in Google Chrome, ki z rednim brskanjem po spletu ustvarita ogromne količine “smeti”. Program je enostaven za uporabo – skenira sistem, pokaže najdene smeti in omogoča izbris z enim klikom. Dodatno pa lahko skenirate tudi register v Windowsih in popravite nastale napake v njem.

CCleaner najde in izbriše globoko zasidrane smeti v različnih programih.

CCleaner najde in izbriše globoko zasidrane smeti v različnih programih.

3. Poiščite in izbrišite dvojnike

Če ste eden izmed tistih uporabnikov, ki redno kopirajo dokumente, slike, videoposnetke in glasbo iz drugih virov in jih shranjujejo na enem računalniku, verjetno ustvarite veliko podvojenih datotek. Ker te lahko zasedejo veliko prostora, je najbolje, da jih enostavno poiščete in ohranite le eno kopijo.

To naredite najhitreje in najbolj učinkovito s programom Duplicate Cleaner Pro, ki pa je plačljiv. Če imate sistem Linux ali Mac, lahko uporabljate brezplačni program dupeGuru, ki odlično opravi svojo nalogo in vam celo pokaže, kolikšen je odstotek ujemanja dveh datotek. Žal pa dupeGuru ni na voljo za sistem Windows.

Duplicate Cleaner Pro je plačljiv program, vendar najbolj učinkovit pri iskanju podvojenih datotek.

Duplicate Cleaner Pro je plačljiv program, vendar najbolj učinkovit pri iskanju podvojenih datotek.

4. Izbrišite programe in igre, ki jih ne uporabljate

Največ prostora vsekakor poberejo programi in aplikacije, ki jih imate naložene na računalniku. Verjetno je veliko takih, ki ste jih naložili, uporabljali le kakšenkrat in jih nato pustili nedotaknjene. Take programe lahko brez težav izbrišete in jih spet naložite, ko jih boste potrebovali – predvsem igre, ki jih ne igrate več.

Pojdite torej v nadzorno ploščo (Control Panel) in nato v podmeni Programi (Programs). Ko boste na zaslonu videli seznam vseh naloženih programov, jih lahko razvrstite glede na velikost in takoj vidite, kateri program zavzema največ prostora na disku. Nepotrebne programe nemudoma izbrišite s tega seznama.

Izbrišite programe, ki jih ne uporabljate.

Izbrišite programe, ki jih ne uporabljate.

5. Windowsom določite manj prostora za obnovo

Operacijski sistem Windows redno ustvarja obnovitvene točke, ki vam omogočajo, da se v primeru neželenega izbrisa kakšne datoteke ali programa vrnete na določeno točko v preteklosti in povrnete točno tako stanje na računalniku, ki je bilo na voljo takrat. Da Windowsi lahko ustvarjajo take točke, si rezervirajo določeno količino diska. Ta rezervirani prostor lahko zmanjšate, vendar bo sistem nato redkeje ustvarjal varnostne obnovitvene točke. Kako zmanjšati prostor za obnovitev računalnika, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Kot pa smo že pisali v preteklosti, vam svetujemo, da vse datoteke hranite v oblaku in jih povsem izbrišete z lokalnega diska. Tako bo disk vašega računalnika vedno prost.

Mitja Godnič

Author: Mitja Godnič

Share This Post On