Vodič: Spravite Gmail v red v petih korakih

Večina ljudi za svoj osebni e-poštni predal uporablja Gmail. Google redno posodablja storitev in ji dodaja nove funkcionalnosti, te pa vklopi samodejno in privzeto, kar utegne motiti številne uporabnike. A brez skrbi, Google v nastavitvah še vedno dopušča, da Gmail prilagodite lastnemu okusu in poskrbite, da je vaš predal urejen in pregleden, tako kot ste ga vajeni.

V nastavitvah lahko Gmail prilagodite po lastnih željah.

V nastavitvah lahko Gmail prilagodite po lastnih željah.

1. Izbrišite zavihke v mapi Prejeto

Za mnoge je najbolj logična razporeditev sporočil na “prejeto”, “poslano”, “neposlano”, “izbrisano” in podobno. Vendar je Google v Gmail dodal različne zavihke, kot so “pomembno”, “neprebrano” in “z zvezdico”. To pomeni, da Google samodejno določa, katera sporočila so pomembna za vas, vendar to mnoge moti. Če želite to možnost izbrisati in povrniti stari izgled, se odpravite v nastavitve v meniju, ki ga prikazuje spodnja fotografija.

slika1

Nato se v nastavitvah odpravite v zavihek “Prejeto” in tam boste čisto na vrhu videli možnost “Razdelki mape Prejeto”. Tukaj zbrišite vse razdelke in pustite le razdelka “Vse drugo” in “Neprebrano”. V tem zavihku se lahko poigrate tudi z drugimi nastavitvami glede na vaše potrebe in želje. Mi pristajamo na to, da se Google čim manj vtika v organizacijo naše pošte in da je pošta preprosto kronološko prikazana glede na čas prejetja.

2. Naj vam Google samodejno premakne sporočila z določeno vsebino

Če redno prejemate na primer reklamna sporočila določenega pošiljatelja, lahko Gmailu naročite, da taka sporočila samodejno premakne na primer v mapo “izbrisano”. To storite tako, da se spet odpravite v nastavitve in tokrat pod zavihek “Filtri in blokirani naslovi”. Nato izberite “Ustvarite nov filter” in Googlu povejte, na katera sporočila naj bo pozoren glede na tip podatka – lahko je pozoren na določen elektronski naslov, na ključno besedo v zadevi ali v vsebini sporočila itd. Nato kliknite na “Ustvari filter za to iskanje” in v naslednjem koraku Googlu povejte, kaj naj naredi s sporočili, ki bodo vsebovali te parametre. Lahko jih premakne v drugo mapo, jih samodejno označi kot prebrane, izbriše ipd.

slika2

3. Sporočilom dodajte ključne besede

Google želi, da sporočil nikoli ne izbrišete in jih samo arhivirate. S tem vam omogoča, da ne izgubite pomembnega sporočila in da se lahko vedno vrnete in ga poiščete. V morju osebnih in reklamnih sporočil se hitro zgodi, da težko najdete neko staro sporočilo, ki ga potrebujete. Svetujemo vam, da si pomembna sporočila (tista, za katera veste, da jih boste v prihodnosti potrebovali) enostavno posredujete sebi in preden pošljete, dodate sporočilu nekaj ključnih besed, s katerimi boste v prihodnosti našli to sporočilo.

4. Izbrišite prevelike priponke

Google uporabnikom ponuja 15 GB oblačnega prostora Drive, ki se deli med dokumente, preglednice, tabele in vsa sporočila v Gmailu. Če se bližate meji dovoljenega prostora in želite pridobiti nekaj prostora, vam predlagamo, da izbrišete stara sporočila s prevelikimi priponkami.

V Gmailu kliknite na majhno puščico navzdol ob polju za iskanje in določite parametre naprednega iskanja. Dodajte kljukico pri izbiri “Vsebuje prilogo” in nato napišite želeno velikost priponke, torej izpolnite parameter “Velikost večje od …”. Stisnite iskanje in Gmail bo poiskal vsa sporočila s priponkami, večjimi od nastavljenega. Sporočila, ki ne potrebujete, označite in jih izbrišite (ne arhivirate).

Screen Shot 2017-01-08 at 18.34.29

5. Dodajte okno s predogledom sporočila

Tako kot v Outlooku lahko tudi v Gmailu nastavite možnost, da se vam sporočila na desni strani odpirajo v predogledu, tako da vam ni treba odpirati vsake sporočila posebej. Če želite dodati to funkcijo, se odpravite v nastavitve in nato poiščite zavihek “Laboratoriji”. V laboratoriju najdete dodatke, ki so jih razvili tretji razvijalci in niso uradno podprti s strani Googla, vendar lahko vseeno olajšajo in pohitrijo delo. Na seznamu dodatkov poiščite tistega z imenom “Podokno za predogled” in ob njem stisnite na “Omogoči”. Na koncu ne pozabite shraniti sprememb na dnu. Ko se vrnete na mapo Prejeto, boste ob gumbu za nastavitve videli nov gumb, ki odpre okno s predogledom. Kliknite nanj in videli boste predoglede vaših sporočil v stolpu na desni strani. Z gumbom lahko nastavite le seznam sporočil, predogled sporočil v vertikalni obliki ali v horizontalni obliki pod seznamom sporočil.

slika3

Mitja Godnič

Author: Mitja Godnič

Share This Post On