Vodič: 5 Facebook trikov, ki jih niste poznali

Družbeno omrežje Facebook je najpopularnejše na svetu, v Sloveniji pa ga uporablja že skoraj polovica vseh prebivalcev. Njegova uporaba je resda enostavna, a Facebook skriva tudi nekaj trikov, ki jih marsikdo še ne pozna.

1. Relativno skriti Chat inbox

Ali ste vedeli, da imate skoraj zagotovo kar veliko neprebranih sporočil na Facebook Messengerju? Prišla so lahko od ljudi, ki jih na Facebooku niste sprejeli med prijatelje, ali pa od tujcev, ki večinoma pišejo nezaželeno pošto.

Ko ste na Facebooku, kliknite na ikono za Messenger, takoj nad seznamom vaših nedavnih sogovornikov pa boste našli povezavo Čakajoča sporočila (angl. Message Requests). Kliknite na to povezavo, nato pa še na Poglej prefiltrirane rezultate (angl. See filtered results). To vam bo odprlo seznam raznoraznih sporočil, ki vam jih je lahko poslal kdorkoli.

408279-the-facebook-inbox-you-didn-t-even-know-you-had

Presenečeni boste, koliko nezaželene pošte vam Facebook nikoli ni pokazal. Vir: PCMag

2. Možnost nadzora vseh prijav v vaš profil

Če želite izvedeti, ali je kdo prijavljen v vaš profil brez vašega dovoljenja, pojdite na Nastavitve, zavihek Varnost, nato pa boste pod Naprave, v katerih si prijavljen našli seznam naprav, kjer ste trenutno prijavljeni v Facebook. Če izgleda določena naprava sumljivo, lahko iz tega okna aktivnost zaključite. Ta možnost pa pride zelo prav tudi, če se pozabite odjaviti na prijateljevem oziroma na kakem javnem računalniku.

361199-see-who-s-snooping-in-your-account

Če ste kdaj obžalovali, da se niste odjavili iz svojega profila na tuji napravi, tako lahko to storite kar od daleč. Vir: PCMag

3. Kopija vseh vaših aktivnosti na Facebooku

Vse vaše aktivnosti na Facebooku, vsako objavo, slike, videe, sporočila, pogovore … lahko shranite za vaš spomin oziroma naredite kopijo, če se kdaj odločite za izbris računa.

Do te zmožnosti lahko pridete s klikom na Nastavitve, zavihek Splošno, in nato klik na Prenesi kopijo podatkov, ki si jih naložil na Facebook.

419436-download-a-copy-of-all-your-facebooking

Kopija vsega dogajanja osebe na Facebooku dostikrat pomaga pravnikom v primeru različnih tožb. Vir: PCMag

4. Nastavitev stika, ki upravlja z vašim računom, ko umrete

Facebook omogoča uporabnikom, da nastavite enega izmed prijateljev kot stik za upravljanje vaše Facebook zapuščine. To pomeni, da lahko v vašem imenu piše pripete objave na vaš zid, se odziva na prošnje za prijateljstvo in spreminja vašo profilno in naslovno sliko. Dostopa do vaših sporočil ne bo imel, razen če mu ga prej ne omogočite.

Klik na Nastavitve, zavihek Varnost in Stik za upravljanje zapuščine.

394333-choose-who-controls-your-account-after-you-croak

V primeru vaše smrti bo vaš dodeljeni stik lahko upravljal z osnovnimi zadevami vašega profila. Vir: PCMag

5. Kaj počnejo vaši prijatelji brez vas?

Če si želite ogledati Facebook prijateljstvo med dvema vašima prijateljema, najdite objavo, ki jo je eden izmed njiju objavil drugemu, kliknite na manjšo puščico v zgornjem desnem kotu in izberite Dodatne možnosti in Preglej prijateljstvo.

Druga možnost, da pridete do enakega pogleda, pa je, da se igrate z URL naslovom www.facebook.com/[ime].[priimek]?and=[ime].[priimek]. Vsakemu uporabniku Facebook določi edinstveno vrednost, ki je zapisana v URL njegovega profila. To vrednost morate zamenjati z [ime].[priimek] v zgornjem URL-ju. V primeru naslova https://www.facebook.com/matevz.krajnik1?fref=ts bi vzel vrednost matevz.krajnik1, torej vrednost po poševnici in pred vprašajem. To storite za prvega in drugega prijatelja, nato pa se vam bo pokazal seznam vseh interakcij, ki sta jih prijatelja imela med seboj na tem družbenem omrežju.

380762-want-to-see-what-your-friends-are-up-to-without-you

Ted Cruz in David Letterman očitno nista nič v stikih prek Facebooka. Vir: PCMag

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On