Vodič: Kako digitalizirati vaše analogne slike?

Z analogno fotografijo se v veliki večini ukvarjajo le še navdušenci, ki ne morejo pozabiti čarov filma. Ostali ljudje pa se časov analogne fotografije spominjajo prek starih fotografij, ki so se nam nakopičile v fotoalbumih. Minilo je namreč že okoli 15 let, odkar so digitalni fotoaparati začeli prevladovati na trgu.

Od takrat naprej je popularnost fotoalbumov in tiskanja slik na fotopapir začela zamirati. Tako velika večina fotografij, ki jih posnamemo s fotoaparati ali pametnimi telefoni, ostane na diskih naših računalnikov. Če želite tem dodati tudi vaše stare analogne fotografije, imate na voljo nekaj načinov. Mi vam bomo v tokratnem vodiču na kratko predstavili tri.

Analogni fotoaparat

Danes je analogna fotografija popularna le med zvestimi navdušenci in hipsterji.

Skeniranje

Če imate doma skener oziroma multifunkcijsko napravo, lahko vaše stare fotografije preprosto skenirate neposredno na računalnik. Vendar ima ta način nekaj slabosti. Kvaliteta skenirane fotografije ni nikoli na nivoju originalne, tudi če nastavite visoko ločljivost branja (dpi). Skenirane fotografije so nekoliko meglene, pogosto pa se zgodi, da so na sami fotografiji vidni beli prašni delci.

HP Deskjet

Multifunkcijsko napravo ima že skoraj vsak dom.

Poleg tega ta način zahteva nekaj dodatnega dela. Nastaviti morate namreč velikost površine, ki jo bo vaš skener skeniral, nato pa nanjo postaviti fotografijo. Če želite fotografijo ohraniti v celoti (brez obrezanih robov), je ne smete potisniti čisto do roba skenerja, saj vam bo rob slike obrezal. Na koncu vam ostane nekaj vragolij z obrezovanjem v kakšnem grafičnem programu, recimo Slikar, da obrežete površino, ki jo je naprava skenirala poleg fotografije. Lahko pa ta bel rob pustite kot zanimiv okvir, ki starejšim fotografijam kar pristoji.

Fotografiranje s telefonom ali digitalnim fotoaparatom

Drug način je, da vaše stare slike fotografirate s pametnim telefonom ali digitalnim fotoaparatom. Ta način je ponavadi hitrejši, kvaliteta fotografije pa ponavadi tudi boljša, a morate imeti za to idealne pogoje. Največji sovražnik fotografiranja starih fotografij je namreč bleščanje. Tako morate poskrbeti, da slika ne ujema bleščanja okna ali luči in da ne uporabljate bliskavice. Poleg tega pa morate imeti mirno in natančno roko, da bo fotografija pravilno poravnana, drugače vas ponovno čaka kar nekaj obrezovanja na računalniku.

Google PhotoScan

Photoscan

Aplikacija je preprosta za uporabo, vendar kvaliteta fotografij ni najboljša. Vir: Droid Life

Zadnji način je uporaba izredno zanimive brezplačne aplikacije Google PhotoScan (Google Play, iTunes Store). Ta aplikacija omogoča hitro in zelo preprosto digitaliziranje vaših analognih fotografij. S telefonom morate le slediti štirim točkam na zaslonu, na vsaki izmed njih bo aplikacija zajela sliko, nato pa jih bo združila v končen rezultat. Aplikacija omogoča natančno obdelavo slik, saj sama izniči morebitno bleščanje in sliko tudi obreže. Na žalost pa je velika slabost te aplikacije slaba ločljivost končne fotografije.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On