Vodič: Kako ponoči zavarovati oči pred škodljivo svetlobo zaslonov

Zasloni naših naprav, kot so pametni telefoni, tablice in računalniki, oddajajo vse vrste svetlobe. Vseeno pa so večinoma narejeni tako, da najbolje izgledajo čez dan, ko je na nebu sonce. Takrat so barve hladnejše. Z razlogom pa imamo doma luči z nekoliko toplejšimi barvami, saj je ambient tako dosti bolj prijeten.

Kar nekaj informacij je na voljo tudi na temo, kako modra (hladnejša) svetloba negativno vpliva na naš cikel spanja. Če smo modri svetlobi izpostavljeni v zadnjih urah dneva, lahko težje zaspimo in kakovost spanca je slabša. Zasloni naših naprav pa tudi zvečer oddajajo veliko modre svetlobe.

Gledanje v zaslon preden zaspite lahko vpliva na slabši spanec. Vir: Foxy Reel

Gledanje v zaslon, preden zaspite, lahko slabo vpliva na spanec. Vir: Foxy Reel

Za vas smo pripravili kratko predstavitev dveh aplikacij, ki ju lahko brezplačno uporabite na vašem računalniku in pametnem telefonu, da boste po sončnem zahodu manj škodovali svojim očem in spancu.

f.lux

Program f.lux obstaja že vrsto let, a na žalost med ljudmi ni dovolj znan. Brezplačno vam ponuja veliko zanimivih možnosti, s katerimi vaša naprava zmanjša oddajanje modre svetlobe po sončnem zahodu.

flux_Screenshot_1

Program f.lux na podlagi vaše lokacije ve, kdaj sonce zaide oziroma vzide in tako ve, kdaj spremeniti temperaturo barv vašega zaslona.

Prednost tega programa je, da deluje samodejno. Uporabnik po namestitvi lahko nanj popolnoma pozabi, saj deluje v ozadju. Zaželeno je le, da na začetku uporabnik vnese svojo lokacijo (program jo sicer ugotovi že sam, vendar za najboljše rezultate priporočajo ročni vnos), saj jo program uporablja za določanje časa sončnega zahoda in vzhoda. Po sončnem zahodu program namreč prestavi zaslon v nočni način in začne filtrirati škodljivo modro svetlobo. Preklop v nočni način se lahko zgodi hitro (v 20 sekundah) ali pa počasi (v eni uri), tako da uporabnik spremembe sploh ne opazi.

Zasloni na napravah bi morali za najmanjšo škodljivost našim očem oddajati svetlobo, čim bolj podobno drugi svetlobi, ki je v sobi (halogenske, fluorescentne luči, žarnice …). Program f.lux omogoča, da sami označimo, kakšno vrsto svetlobe imamo, in tako kar najbolje zaščitimo svoje oči.

flux_Screenshot_2

Najboljše za vaše oči bo, če program nastavite na enako temperaturo barv, kot jo imajo luči v vaši sobi.

Priročna je tudi možnost, da f.lux začasno zaustavimo, za eno uro ali pa kar do sončnega vzhoda, če želimo bolj pravilne barve, medtem ko gledamo filme ali delamo z grafičnimi programi (npr. Photoshop).

Program f.lux je prosto na voljo za operacijske sisteme Windows, Mac in Linux ter Android, našli ga boste na tej povezavi. Program je na voljo tudi za sistem iOS (iPhone), vendar mora biti telefon zaradi zaprtosti operacijskega sistema popolnoma odklenjen (angl. jailbreak), kar pa izniči garancijo proizvajalca. Imajo pa iPhoni v sistemu že vključeno funkcijo Night Shift, ki deluje na enak, le malo bolj oskubljen princip.

Twilight

Aplikacija Twilight ponuja veliko nastavitev; profile si zato lahko ustvarite tako, da vam najbolj ustrezajo. Vir: CyberGuy.com

Aplikacija Twilight ponuja veliko nastavitev; profile si zato lahko ustvarite tako, da vam najbolj ustrezajo. Vir: CyberGuy.com

Twilight je brezplačna aplikacija, ki ponuja enako funkcionalnost kot program f.lux, vendar z več nastavitvami. Prehod v nočni način je še vedno povezan z lokacijo in posledično sončnim zahodom, uporabnik pa lahko nastavi temperaturo barv zaslona, intenzivnost nočnega načina, zmanjša pa lahko celo osvetlitev zaslona, če se mu zdi, da je zaslon preveč svetel tudi ob najtemnejši nastavitvi sistema. Uporabnik pa ni omejen le na gibanje sonca, temveč lahko delovanje aplikacije nadzoruje po svoji želji.

Aplikacija je brezplačno na voljo za sistem Android (Google Play), obstaja pa tudi plačljiva verzija, ki ponuja še nekaj več nastavitev.

Zagotovo bi po nekajminutnem brskanju po internetu našli še kar nekaj programov in aplikacij, ki omogočajo podobne funkcionalnosti, vendar sta ti dve najbolj popularni. Ko boste prvič poskusili program ali aplikacijo, se vam bodo barve zdele čudne in preveč oranžne, vendar vztrajajte, nastavite si daljši tranzicijski čas (iz običajnega v nočni način) in morda omilite moč programa. Vaše oči in spanec vam bodo hvaležni!

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On