Vodič: Kako preprečiti programom, da bi se zagnali ob vklopu računalnika

Številni programi, ki jih naložimo na računalnik, se želijo zagnati že takoj ob vklopu računalnika (kljub temu, da jih sploh ne bomo uporabljali). To lahko precej upočasni čas zagona sistema. Ko kupimo nov računalnik, to morda še ne predstavlja problema (čeprav proizvajalci pogosto na sistem naložijo mnogo programov, ki jih sploh ne uporabljamo). Vendar pa se lahko po letih uporabe zagon sistema konkretno upočasni.

Danes vam bomo pokazali, kako v operacijskih sistemih Windows 8 in 10 programom na našem računalniku enostavno preprečimo zagon ob prižigu računalnika.

Pri izbiri programov za preprečitev samodejnega zagona bodimo pozorni in izberimo le tiste, za katere vemo, kaj počnejo

Pred operacijskim sistemom Windows 8 je bila pot do konfiguracije zagonskih programov težja, zdaj pa lahko nastavitve najdemo v Upravitelju opravil (angl. Task Manager). Do njega lahko dostopamo na različne načine, dva najhitrejša pa sta z desnim klikom na opravilno vrstico in izbiro Upravitelj opravil ali pa z bližnjico na tipkovnici – tipka Windows in tipka X ter iz menija ponovno izbira Upravitelj opravil.

Če se nam pokaže okrnjen pogled Upravitelja opravil, kliknemo na Več podrobnosti. Vir: HowToGeek

Če se nam pokaže okrnjen pogled Upravitelja opravil, kliknemo na Več podrobnosti. Vir: HowToGeek

Odprlo se nam bo okno, ki pa morda še ne bo kazalo prave vsebine (odvisno, ali smo kdaj v preteklosti do njega že dostopali). Običajno se bo namreč prikazalo le okno s trenutno odprtimi programi, za podrobnejši pogled pa kliknimo na Več podrobnosti. Odpre se nam pogled s številnimi zavihki, vsak je zelo uporaben ob svojem času, nas pa zdaj najbolj zanima zavihek Zagon. Tam najdemo vse programe, ki se zaganjajo skupaj s sistemom, polega vsakega pa izvemo še, ali je trenutno omogočen samodejni zagon ter kako velik vpliv (v časovnem smislu) ima program na zagon sistema.

Pod zavihkom Zagon se skrivajo programi, ki se samodejno zaženejo ob prižigu računalnika. Vir: HowToGeek

Pod zavihkom Zagon se skrivajo programi, ki se samodejno zaženejo ob prižigu računalnika. Vir: HowToGeek

Morda bi prišli na idejo, da bi kar vse programe označili kot onemogočene. A to ne bi bilo dobro, saj operacijski sistem potrebuje določene programe, da deluje pravilno. Zato ne spreminjamo ničesar, česar ne poznamo. Na srečo nam Upravitelj opravil tu pomaga, saj lahko desno kliknemo na vsak program, izberemo Poišči na spletu, nato pa se nam odpre okno brskalnika, v katerem lahko preberemo več o programu, ki smo ga izbrali.

Ko smo se prepričali, da je program varno onemogočiti za samodejni zagon, lahko to storimo na dva načina. Z desnim klikom na program in izbiro Onemogoči ali pa z istoimenskim gumbom v desnem kotu okna spodaj. Ko z onemogočanjem programov zaključimo, zapremo Upravitelja opravil, onemogočeni programi pa se ob naslednjem zagonu sistema ne bodo več samodejno zagnali.

Ko smo prepričani, da želimo program onemogočiti za samodejni zagon, desno kliknemo na program in izberemo Onemogoči. Vir: HowToGeek

Ko smo prepričani, da želimo program onemogočiti za samodejni zagon, desno kliknemo na program in izberemo Onemogoči. Vir: HowToGeek

Kot omenjeno, uporaba tega trika ni nujno zdravilo za počasen zagon računalnika, predstavlja pa prvi korak. Če ne drugega, boste vsaj izvedeli, koliko in kateri programi se brez vašega vedenja prižgejo takoj, ko zaženete računalnik.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On