Vodič: Kako shraniti varnostno kopijo trenutnega stanja sistema Windows

Strojna oprema ni edini del računalnika, ki se lahko pokvari. Tudi programska oprema je dovzetna za različne napake, ki lahko operacijskemu sistemu ali programom preprečujejo normalno delovanje. Microsoft je v svoj sistem Windows vgradil posebno varnostno funkcionalnost System Image Backupki ustvari sliko celotnega sistema. To sistemsko sliko pa lahko ob morebitnih težavah uporabite za obnovitev sistema.

Po toči zvoniti je prepozno, zato si je sistemsko sliko potrebno ustvariti preventivno in jo shraniti na zunanji medij (DVD, USB ali zunanji disk). Pa začnimo!

Ustvarimo varnostno kopijo sistemske slike

Odprimo Control Panel (nadzorno ploščo). Če imamo pogled, podoben spodnjemu, najdimo File History in ga odprimo. V nasprotnem primeru v iskalnem polju zgoraj desno vtipkajmo File History in kliknemo na najdeno ikono.

Vir: PCMag

Vir: PCMag

V tem oknu kliknemo na povezavo v spodnjem levem kotu.

535241-how-to-back-up-and-restore-an-image-file-of-windows-10

Odpre se nam okno Backup and Restore (Windows 7). Na levi strani kliknemo na povezavo Create a system image.

535243-how-to-back-up-and-restore-an-image-file-of-windows-10

Sistem bo pregledal destinacije, kam lahko shranite varnostno kopijo, sami pa izberemo trdi disk, USB, DVD ali pa morebitno omrežno lokacijo. Kliknemo Next.

535245-how-to-back-up-and-restore-an-image-file-of-windows-10

Nato potrdimo, katere dele trdega diska želimo zajeti v sistemski sliki, in kliknemo na Start Backup. Windows bo zdaj ustvaril varnostno kopijo sistemske slike.

Ustvarimo System Repair Disc (DVD za popravilo operacijskega sistema)

Včasih je napaka sistema tako huda, da se sploh ne more zagnati. V takem primeru potrebujemo pripomoček, ki se mu reče System Repair Disc. V optično enoto vstavimo prazen DVD. V istem oknu, kot smo bili prej (Backup and Restore (Windows 7)), na levi strani kliknemo na Create a system repair disc, v novem oknu izberemo DVD, ki smo ga vstavili, in kliknemo na Create Disc.

535246-how-to-back-up-and-restore-an-image-file-of-windows-10

Obnovitev sistemske slike

Prej smo preventivno ustvarili dve varnostni orodji, ki vam lahko pomagata, če se vaš operacijski sistem začne obnašati nenavadno, javlja napako ali pa se sploh ne zažene. Odvisno od tega, kako huda je napaka, obnovitev sistemske slike ni nujno vaša edina možnost. Zato si pomagajte z brskalnikom, kjer poiščete informacije o določeni napaki. Če pa je vaša edina možnost obnovitev sistemske slike, to storite tako:

Vklopite medij, ki ste ga na začetku uporabili za ustvarjanje varnostne kopije sistemske slike. Prižgite računalnik in odprite Settings (Nastavitve), Update & Recovery in na levi strani izberite zavihek Recovery. Pod Advanced startup kliknite na Restart Now.

535247-how-to-back-up-and-restore-an-image-file-of-windows-10

Ko pridete do Choose an option, izberite TroubleshootAdvanced Options in System Image Recovery. Nato sledite navodilom sistema, ki vas bodo vodila do obnovitve sistemske slike.

535236-how-to-back-up-and-restore-an-image-file-of-windows-10

V primeru hujše napake, ko se operacijski sistem ne zažene, zaženite sistem z DVD-ja, ki ste ga ustvarili kot System Repair Disc. To storite tako, da med prižiganjem računalnika klikate na določeno tipko na tipkovnici, ki vas bo odpeljala do Boot Menu, tam boste lahko izbrali medij, s katerega želite pognati sistem. Tipke, ki vas pripeljejo do omenjenega menija, so odvisne od proizvajalca matične plošče, običajno pa je ena od tipk Esc, F2, F9, F10 ali Delete. Dostikrat vam računalnik takoj ob prižigu napiše, katero tipko morate stisniti, da pridete do Boot menija.

Ko vam uspe sistem pognati z DVD-ja, bi morali priti do okna Choose an option, od tam pa sledite enakim navodilom kot zgoraj.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On