HDR in Quantum Dot v televizorjih pomembnejša kot 4K ločljivost?

Ločljivost zaslonov na naših telefonih, monitorjih in televizorjih ves čas raste. Tako se dolgoletni standard Full HD (1080p) že nekaj časa umika novemu, in sicer 4K. Ta prinaša res neverjetno ločljivost, enako kot če bi postavili 4 Full HD zaslone v enega. Dodatni piksli so izredno dobrodošli za vse, ki uporabljajo zaslone za kakršnokoli grafično delo, seveda pa tudi za tiste, ki preprosto uživajo v filmih in slikah v najboljši možni kakovosti.

Pa vendar obstaja še nekaj drugih tehnologij, ki lahko kakovost slike izboljšajo v še večji meri, kot jo je prehod na 4K:

High Dynamic Range (HDR)

Če vsaj občasno spremljate razvoj tehnologije, ste zagotovo že slišali za HDR. To je tehnologija, ki omogoča konkretno izboljšanje kontrasta slike, torej razlike med najsvetlejšo in najtemnejšo točko. Obenem pa ponuja dosti več informacij o svetlobi in barvah. Da HDR deluje, kot je treba, seveda moramo imeti video vir, ki vsebuje te dodatne informacije, in zaslon, ki zna te dodatne podatke brati.

4ktvs_hdr_comparison12

Kako se to odraža na sliki? Vsebine, ki jih gledate, so lahko obenem svetlejše in temnejše (izboljšan kontrast), kar pomeni, da se v temnih delih slike, na primer sencah, vidi mnogo več podrobnosti. V preteklosti je bilo potrebno za vidne podrobnosti v sencah te nekoliko osvetliti, a s tem izgubimo na kontrastu in izvirni sliki. Prav tako pa HDR v najsvetlejših predelih slike, na primer na nebu ali na osvetljenih stavbah, ohranja detajle, ki bi jih drugače izgubili.

Ste že kdaj poskusili nekoga fotografirati s telefonom v sončnem vremenu? Če ste želeli, da je obraz osebe dobro osvetljen, je bilo nebo popolnoma presvetljeno, vidno kot zgolj bela svetloba. HDR pa omogoča, da tudi v takih okoliščinah vidimo vse podrobnosti slike (na primer oblake), kot bi jih z golim očesom. Poleg podrobnosti v sliki pa HDR prinaša tudi več barvnih odtenkov, ki jih lahko zaslon prikazuje, kar prinese bogatejše barve.

High Dynamic Range prinaša večjo spremembo kakovosti slike kot pa zgolj prehod na višjo ločljivost 4K. HDR zasloni namreč video (in slikovne) vsebine mnogo bolj približajo temu, kar bi dejansko videli z lastnim očesom.

Quantum Dot

Tehnologija kvantnih pik je zelo pomembna ravno pri HDR televizorjih, saj brez nje zasloni preprosto ne bi zmogli dovolj visoke svetlosti, ki omogoča povečan kontrast in izboljšane detajle v sencah in osvetljenih predelih.

Kvantne pike so izredno majhne pike, ki glede na velikost oddajajo različno svetlobo. Vir: TCL Philippines

Kvantne pike so izredno majhne pike, ki glede na velikost oddajajo različno svetlobo. Vir: TCL Philippines

Kot izda že ime, so kvantne pike zelo majhni delci velikosti med 2 in 10 nanometri. Koliko je posamezen delček velik, pa je zelo pomembno, saj je njegova velikost povezana z barvo svetlobe, ki jo oddaja. Manjši delci oddajajo modro, večji pa bolj rdečo svetlobo.

Običajni LED LCD televizorji uporabljajo bele diode LED za osvetlitev zaslona z zadnje strani. Zaradi rumenega fosforja, s katerim so diode premazane, pa oddajajo širok spekter svetlobe, s katerim je zelo težko ustvariti nasičene, bogate barve. Kvantne pike pa svetlobo iz modrih LED diod pretvorijo v ozke pasove svetlobe, kar omogoča bogate primarne barve.

Glavne prednosti tehnologije Quantum dot so visoka maksimalna svetlost, bolj natančne barve in pa večja barvna nasičenost. Tako televizorji, ki uporabljajo to tehnologijo, prikazujejo sliko, ki je najbolj podobna resničnemu svetu do sedaj.

Obstaja nekaj različnih verzij tehnologije HDR, saj ta še ni standardizirana

Standardna ločljivost novih televizij postaja 4K (3840 x 2160), saj prinaša resnično ostro sliko. A ostra slika sama po sebi ni dovolj, da dobite najboljšo možno kakovost gledanja. Zato bodite pri nakupu novega televizorja pozorni na oznake HDR10, HDR1000 ali pa Dolby Vision. Vse namreč označujejo svojo vrsto tehnologije HDR, a bodo vse prinesle opazno izboljšavo slike. Nekateri televizorji bodo posebej tudi označeni kot Quantum dot zasloni, na kar se tudi splača paziti, saj so prednosti velike.

Samsung UE55KS8002 prinaša vse najnovejše tehnologije v svetu televizorjev.

Samsung UE55KS8002 (1.687,99 €, enaA.com) vam prinaša vse najnovejše tehnologije v svetu televizorjev.

En predlog za nakup je 55-palčni Samsung UE55KS8002, ki v svojem lepem ohišju z minimalnimi robovi skriva tudi omenjeni tehnologiji in 4K ločljivost. Poleg ene najboljših slik na trgu pa omogoča tudi povezavo Wi-Fi in celo Bluetooth ter 4 HDMI vhode. Svojega lahko naročite v spletni trgovini enaA.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On