Microsoft Xbox Project Scorpio: najmočnejša igralna konzola na svetu

Igralci računalniških iger si pogosto zgradijo namizne računalnike, v katere postavijo najboljše procesorje in grafične kartice, veliko delovnega pomnilnika, dovolj prostora za shranjevanje … Skratka računalnike, ki jim omogočajo igranje najbolj zahtevnih iger na najbolj zahtevnih nastavitvah.

Vsi igričarji pa ne želijo igrati na računalniku. Nekateri raje uživajo v dnevni sobi, v udobju kavča, igro pa spremljajo na velikem televizorju. Seveda pa si tudi oni želijo kar najboljše izkušnje, najboljših iger, najgladkejšega pretakanja sličic (angl. framerate). Microsoft je lani za najbolj zahtevne igričarje predstavil Xbox One S, ki je ponujal igranje v 4K ločljivosti, Sony pa je odgovoril s PlayStation 4 Pro. Zdaj pa so se pri Microsoftu odločili dokončno pomesti s konkurentom in najavili Xbox Project Scorpio.

Igranje pri 4K ločljivosti s 60 sličicami na sekundo

Vsi viri opisujejo novi Xbox kot pravo zver, saj bodo znotraj ohišja skrite res odlične komponente. Nov 8-jedrni procesor (vsak izmed jeder bo tiktakal pri frekvenci 2,3 GHz), po meri razvita grafična kartica s 40 računskimi enotami in frekvenco kar 1172 MHz (česar v igralnih konzolah še nismo videli), kar 12 GB pomnilnika RAM in 1 TB prostora za shranjevanje. Dodali so še Blu-Ray optično enoto, ki podpira Blu-Ray diske ločljivosti 4K UHD.

Microsoft za to konzolo pravi, da je uslišanje prošenj uporabnikov. Vir: Engadget

Microsoft za to konzolo pravi, da je uslišanje prošenj uporabnikov. Vir: Engadget

Vse te specifikacije odpirajo vrata razvijalcem, da razvijejo izjemne igre, ki bodo igralca res potegnile vase. Seveda pa je 4K in 60 slik na sekundo res zahtevno naročilo. Sonyjev PlayStation 4 Pro kljub temu, da oznanja igranje pri 4K ločljivosti, tega ne ponuja čisto zares, saj konzola umetno zviša resolucijo (angl. upscaling), da zapolni vse piksle na 4K televizorju.

Xbox Project Scorpio bo tako prva konzola, ki bo ponujala resnično 4K igranje, seveda pa veliko sloni na plečih razvijalcev, ki morajo dobro uporabiti dane komponente in iz njih izvleči največ.

Ključno vlogo pri uspehu nove konzole bodo odigrali razvijalci iger. Vir: Slickdeals

Ključno vlogo pri uspehu nove konzole bodo odigrali razvijalci iger. Vir: Slickdeals

Novi Xbox bo ponujal tudi prostorski zvok po standardu Dolby Atmos, prav tako pa bo podpiral očala za virtualno resničnost, čeprav Microsoft še ni razkril podrobnosti, kako bo zadeva delovala.

Prodaja obstoječega Xboxa je bila v zadnjem času zadovoljiva, a vseeno se ne more primerjati s PlayStationom. Microsoft tako upa, da bo njihova najmočnejša konzola do sedaj te številke obrnila v njihovo korist. Kako bo celotna konzola izgledala in kakšno ceno ji bodo postavili, bomo izvedeli na letošnji igričarski konferenci E3 v juniju.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On