Test: pametna fitnes ura Samsung Gear Fit 2

Testirali smo zanimivo pametno fitnes uro Samsung Gear Fit 2, ki se od predhodnice razlikuje po posodobljenem dizajnu, vgrajenem GPS in zmožnosti samodejnega prepoznavanja aktivnosti (tipov vadbe).

Nevpadljiv, športno-eleganten dizajn

Prva stvar, ki jo ob priklopu ure ugotoviš, je, kako čudovit je zaslon. Svetel, z visoko ločljivostjo, izstopajočimi barvami … Glede na Samsungovo zgodovino uporabe Super AMOLED zaslonov na pametnih telefonih pa to ni nič presenetljivega.

Samsung Gear Fit 2 koraki

Posebnost teh zaslonov je ta, da črno barvo prikazujejo tako, da se piksli preprosto ugasnejo. Tako lahko varčujemo z baterijo, če uporabljamo številčnico ure (angl. watch face), ki je pretežno črne barve. Prav tako pa nam je omogočena funkcija Always-On display oziroma zaslon, ki je vedno prižgan. Pametne ure večinoma delujejo tako, da prižgejo zaslon in pokažejo čas, ko zapestje obrnemo k očem. Z always-on zaslonom pa ura ne potrebuje prepoznavati nobenih gest, temveč preprosto vedno kaže čas (v sicer malo bolj okrnjeni obliki – le preproste barve z veliko črnega ozadja).

Na izbiro imamo veliko različnih številčnic, ki lahko poleg časa prikazujejo števec korakov, porabljene kalorije, stanje baterije in vreme. Veliko številčnic lahko izberemo na sami uri in jih, če to omogočajo, tudi nekoliko prilagajamo (barve, velikost, pisava). Še mnogo več pa jih lahko na uro namestimo prek aplikacije Samsung Gear. Na voljo so različni stili, analogne in digitalne številčnice, preproste, barvite … Zagotovo najdete stil, ki pristaja vam in vašim trenutnim oblačilom.

Samsung Gear Fit 2 formal wear

Gear Fit 2 za razliko od večine drugih fitnes sledilcev dobro pristoji tudi formalnejšim oblačilom. Na fotografiji je viden tudi always-on zaslon.

Na testu nas je zanimalo tudi, kako dobro se zaslon obnese v sončnem vremenu, saj veliko pametnih ur in telefonov trpi zaradi problema pretemnega zaslona, ki oteži uporabo izven notranjih prostorov ali kritja sence. Z veseljem smo ugotovili, da je zaslon popolnoma uporaben tudi zunaj. Gear Fit 2 ponuja 11 stopenj svetlosti, na žalost pa jo moramo nastavljati ročno, saj ura nima vgrajenega senzorja za svetlobo.

Mehek pašček in ukrivljen zaslon za udobno uporabo

Gear Fit 2 je izredno lahka ura, uporabljen pašček pa dobro objame zapestje. Na splošno je uporaba zelo udobna, zahvaljujoč tako mehkemu paščku kot ukrivljenemu zaslonu. Način zapiranja zaponke paščka nam ni bil najbolj všeč. Je preprost za uporabo, vendar se nam je nekajkrat zgodilo, da se je zaponka odprla, če smo bolj grobo potegnili ob oblačilo (recimo med oblačenjem ali nameščanjem rokavic). Samsung pa je kupcem na srečo omogočil menjavo paščkov, saj se jih enostavno odklopi in priklopi ob uro z uporabo nameščenih zaponk.

Prav tako je pozitivna odpornost na vodo, saj lahko Gear Fit 2 za pol ure potopimo dober meter globoko. Tako lahko tudi pri močnejšem znojenju Fit 2 uporabljate brez problema.

Samsungov operacijski sistem Tizen skrbi za vse funkcionalnosti

Samsung Gear Fit 2 ura

Na trgu pametnih dodatkov, ki jih nosimo na telesu (angl. wearables), sta najbolj popularna operacijska sistema Googlov Android Wear in Applov watchOS. Samsung pa v svoje pametne dodatke vgrajuje lastni OS, poimenovan Tizen. Posledica tega je, da za njihove naprave obstaja dosti manj aplikacij kot za druga dva operacijska sistema.

To pa na uporabo Gear Fit 2 ne vpliva, saj to ni pametna ura, temveč fitnes sledilec (angl. fitness tracker), ki ponuja tudi določene funkcionalnosti pametnih ur (prikazovanje obvestil o klicih, SMS in e-mailih), na katere lahko večinoma tudi odgovorimo z enostavnimi, kratkimi odgovori (npr. “Yes”, “No”, “Can’t talk right now”).

Prikazovanje obvestil kot na telefonu

Zmožnost prikazovanja obvestil na sami napravi je zelo dobrodošla, saj se pogosto zgodi, da telefona ne slišimo zvoniti, če ga imamo v žepu ali torbici, še manj pa slišimo SMS obvestila. Te funkcionalnosti nekateri fitnes sledilci nimajo ali pa je implementirana na zelo enostaven način. Gear Fit 2 vam ob prejemu obvestila to izpiše v enaki meri kot telefon – preberete lahko celoten SMS, elektronsko sporočilo, sporočila Facebookovega Messengerja, Viber sporočila, itd. Pokaže vam celo pomanjšano fotografijo, ki jo je vaš prijatelj objavil na Instagram.

Ob spoznavanju Fit 2 in telefona smo dobili obvestilo, naj za privzeto SMS aplikacijo uporabimo originalno Samsungovo (drugače uporabljamo aplikacijo Textra), da bomo dobili polno funkcionalnost prikazovanja in odgovarjanja na SMS prek same naprave. Na srečo pa kljub obvestilu to ni bilo potrebno, vse je delovalo normalno tudi z uporabo aplikacije Textra.

Gear Fit 2 ima ob desni strani dva gumba, ki jih uporabljamo za navigacijo po operacijskem sistemu. Zgornji nas vedno vrne na prejšnji pogled, spodnji pa deluje kot gumb domov. S pritiskom na slednjega pridemo tudi do vseh aplikacij: predvajalnik glasbe, vadba, merjenje srčnega utripa, vnos količine popite vode in kave, “poišči moj telefon” in nekaj drugih.

Samsung Gear Fit 2 aplikacije

Če uporabljate telefon z verzijo Androida 5.0 ali višjo, lahko Gear Fit 2 uporabite kot zaupanja vredno napravo (angl. trusted device). To vam v primeru, da telefon zaklepate (z geslom, številko PIN, vzorcem ali prstnim odtisom), omogoča, da telefona ne rabite odklepati na izbran način, če je povezan z napravo. Ko se ta povezave prekine, npr. otrok vam vzame telefon in gre dovolj daleč stran, je telefon spet normalno zaklenjen.

Samodejno zazna ritem skladb

Samsung je v Gear Fit 2 vključil 4 GB prostora, kamor lahko prenesete svojo glasbo (do 1000 skladb), Fit 2 povežete z Bluetooth slušalkami in že jo lahko poslušate, brez uporabe telefona. Ta zmožnost je zelo uporabna za športne navdušence, ki želite vaditi brez telefona (recimo tek v naravi). Zanimivo pa je tudi, da Fit 2 samodejno zazna ritem skladb, ki ste jih naložili, in tiste s primernim tempom vključi na seznam predvajanja, poimenovan Workout.

Na testu smo Gear Fit 2 med vadbo povezali s Samsungovimi fitnes slušalkami Gear IconX, prek katerih smo poslušali glasbo z ure. Med hojo je povezava delovala normalno, med tekom pa je glasbo močno prekinjalo. Z drugimi Bluetooth slušalkami povezave nismo testirali.

Zelo uporabna funkcija je tudi Find my phone (Najdi moj telefon). Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste telefon nekam založili in potem prosili prijatelja, naj vas pokliče, da boste slišali, kje se telefon nahaja. Gear Fit 2 vam omogoča isto funkcionalnost neposredno na sami napravi.

Gear Fit 2 je kompatibilna z Android telefoni (z verzijo 4.3 ali novejšo za Galaxy telefone, 4.4 ali novejšo za ostale), ki imajo vsaj 1,5 GB delovnega spomina (RAM).

Poudarek na fitnesu in sledenju skoraj vsemu, kar počnete

Samsung Gear Fit 2 24h log

Grafični prikaz aktivnosti vašega dne. Vijolično – spanje, svetlo zeleno – lažja aktivnost, temnejše zeleno – vadba

V svetu tehnologije trenutni trendi prinašajo obilo naprav in aplikacij, s pomočjo katerih lahko merite in sledite svojemu vsakdanu. Od spremljanja vašega premetavanja med spanjem do količine popite kave. Štetje korakov pa je že nekaj let vgrajeno v vse moderne pametne telefone.

Eden glavnih prodajnih argumentov naprave Gear Fit 2 je samodejno spremljanje aktivnosti. Ni potrebe po tem, da ročno začnete spremljanje vadbe, saj Fit 2 sam ve, ali tečete, kolesarite, ste na napravi za veslanje ali pa kaj drugega. Vsaj tako pravi Samsung. Na našem testu je ura prepoznala hitro hojo in tek, kolesarjenja pa ne. Enkrat je celo prepoznala kuhanje kot dinamično vadbo, s katero smo izgubili 76 kalorij.

Samsung S Health aplikacija

Samsung prav tako oglašuje, da vam Fit 2 lahko pomaga pri štetju ponovitev pri določenih vajah, npr. počepi, trebušnjaki in še nekaj drugih. V resnici pa zadeva deluje dobro le za vaje, pri katerih je razpon giba velik – počepi, izpadni koraki, itd. Pri drugih vajah pa je štetje zelo nenatančno.

Spremljanje vadb kot je tek je dobro implementirano. Uporabnik ima na voljo informacije o tem kje smo tekli (vgrajen GPS), o pretečenem času, razdalji, porabljenih kalorijah, povprečnem srčnem utripu, hitrosti … Po zaključku vadbe si lahko vse informacije pogledamo na sami uri ali pa na telefonu v aplikaciji S Health.

Aplikacija S Health je zelo povezana z Gear Fit 2, saj je v njej shranjeno vse, kar Fit 2 o vas spremlja. Sami si lahko izberete, katere informacije naj vam S Health prikazuje. Zelo uporabna funkcija so trendi, grafični prikaz vaših aktivnosti skozi dan oziroma teden, s pomočjo katerega preprosto spremljate vaš napredek.

Spodbujanje motivacije za vadbo

Gear Fit 2 ves čas šteje vaše korake in vam po doseženem ciljnem številu (cilj nastavite sami) pokaže značko pohvale. Spodbujanje motivacije je zelo prisotno v napravi. Če ura zazna, da hitro hodite vsaj 10 minut, vas pohvali in vas spodbudi, da nadaljujete z enakim tempom. Če sedite dalj časa in ura ne zazna nobene aktivnosti, vas po določenem času spodbudi, da je za vaše zdravje dobro, da se malo sprehodite.

Ura samodejno spremlja tudi vaš srčni utrip, med vadbo je merjenje konstantno, drugače pa naredi meritev vsakih 10 minut. Vse meritve si lahko ogledate v aplikaciji S Health.

Fit 2 ima vgrajen tudi enostaven števec, s katerim lahko seštevate kozarce vode oziroma skodelice kave, ki ste jih spili.

Zanimivo je tudi spremljanje kakovosti spanja, sploh če tega še niste nikoli poizkusili (za to obstajajo namenske aplikacije za telefone). Ko se zjutraj zbudite, lahko vidite, koliko časa ste spali, koliko od tega je bilo globokega spanja, vidite pa lahko tudi grafični prikaz razporeditve faz spanja.

Trajanje delovanja baterije odvisna od svetlosti, števila obvestil in uporabe sledenja vadbam

V povprečju boste Gear Fit 2 izčrpali v dveh dneh. Lahko pa ob lažji uporabi iztržite tudi tri. Kako pogosto boste svojo Fit 2 polnili, je odvisno od tega, ali jo imate povezano s telefonom ves dan ali jo tudi kdaj odložite, kako pogosto dobivate obvestila in ali jo uporabljate za sledenje vadbi vsak dan. Prav tako močnejša osvetlitev zaslona slabo vpliva na baterijo. Ko smo uporabljali funkcijo always-on zaslon, smo imeli na večer prvega dne manj kot 50 % baterije, zato smo tisto noč Fit 2 raje napolnili.

Samsung v škatli priloži priročno polnilno postajo, ki jo imate lahko na nočni omarici, Gear Fit 2 pa preprosto položite nanjo in se bo z magneti pritrdila na postajo.

Samsung Gear Fit 2 Polnjenje

Zaključek

Osebno sem bil vse od prve pojavitve pametnih ur skeptičen o njihovi uporabnosti, vendar sem po testnem obdobju z Gear Fit 2 (ki sicer ni pametna ura, temveč fitnes sledilec s pametnimi funkcijami) postal zagovornik njihove praktičnosti. Z vključenimi fitnes sposobnostmi pa Gear Fit 2 ponuja res ogromno. Sploh ob pogledu na ceno.

Samsung Gear Fit 2 skatla

V škatli boste našli fitnes uro, polnilno postajo, dodaten pašček in navodila za uporabo

Gear Fit 2 priporočamo tako športnim navdušencem kot tistim, ki si želite lične ure, pametnejše od navadne. Morda pa vas ravno ta izdelek motivira, da se začnete ukvarjati s športom, saj je s Fit 2 celoten proces zelo zabaven.

Samsung Gear Fit 2 lahko kupite v spletni trgovini enaA s klikom na tole povezavo (najnižja cena v Sloveniji in brezplačna dostava). Po našem testu pa je izšla še naprednejša ura Samsung Gear S3, ki je tudi na voljo v enaA.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On