Novi AMD procesorji Ryzen – končno konkurenčni Intelu?

Podjetje AMD zadnja leta večinoma proizvaja procesorje, ki jih videvamo v cenejših namiznih računalnikih, medtem ko se tisti najbolj zahtevni kupci največkrat obrnejo k Intelu. Zdaj pa je AMD javnosti predstavil svoje nove izredno zmogljive procesorje, poimenovane Ryzen 7.

Primerljiva ali boljša zmogljivost po nižji ceni

AMD je zaenkrat predstavil tri najzmogljivejše procesorje. Vsi imajo osem jeder in podpirajo večnitnost (multithreading). Zgrajeni so s 14-nanometrskim proizvodnim procesom, kar jim omogoča, da opravijo kar 52 % več dela v vsakem ciklu v primerjavi s predhodniki, ki tiktakajo s podobno frekvenco.

Ryzen

2. marca bodo novi Ryzen procesorji skupaj z novimi matičnimi ploščami na voljo kupcem. Vir: PCworld.com

Na predstavitvi je AMD poudarjal, da so novi Ryzen procesorji enako ali bolj zmogljivi kot neposredni konkurenti pri Intelu, povrh tega pa so še cenejši.

Procesor z oznako 1700 tiktaka s frekvenco 3 GHz in je najbolj energetsko učinkovit 8-jedrni procesor na trgu, saj porabi le 65 W energije. Kupci pa bodo poleg procesorja dobili še hladilnik Wraith Spire, ki bo omogočal izredno tiho delovanje računalnika, saj proizvede le 32 decibelov. Za model 1700 bo potrebno plačati 329 dolarjev, AMD pa ga je na predstavitvi postavil proti nekoliko dražjemu Intel Core i7 7700K procesorju, ki ga je AMDjev 1700 v testih večnitnosti prehitel.

Na sredini po ceni in zmogljivosti je procesor 1700 X, s frekvenco delovanja 3,4 GHz, stal pa bo 399 dolarjev.

Najbolj zmogljiv Ryzen 7 procesor je 1800 X, s 3,6 GHz in ceno 499 dolarjev, kar je manj kot polovica cene Intelovega Core i7 6900K, s katerim ga je AMD primerjal na predstavitvi in ga po testih tudi prehitel.

Pomembno pa je vedeti, da je AMD zmogljivost svojih in konkurenčnih procesorjev večinoma primerjal zgolj na podlagi enega benchmark testa (Cinebench R15), zato bo potrebno na realne primerjave počakati, ko bodo procesorji na voljo uporabnikom od 2. marca naprej.

Zagotovo pa bomo uporabniki zaradi truda AMD-ja na boljšem, saj končno predstavlja konkurenco Intelu, ki bo cene svojih procesorjev moral morda tudi spustiti.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On