Vodič: Kako hitro urediti fotografije za objavo na družbenih omrežjih

V svetu, kjer slika pove več kot tisoč besed, moramo skrbno paziti na izgled fotografij, ki jih objavimo na družbenih omrežjih. Instagram je s svojimi filtri med ljudmi povzročil pravo evforijo, saj je vsak lahko zajel relativno dolgočasen posnetek in ga z uporabo filtra spremenil v nekaj zelo zanimivega.

Vsem pa filtri preprosto niso dovolj. Za vse, ki želite imeti več nadzora nad posameznimi svetlobnimi in umetniškimi vidiki slike, so na voljo številne popularne aplikacije za pametne telefone. Dve, ki sta nam najbolj všeč, sta Snapseed in VSCO. Danes vam bomo na hitro predstavili, kako urediti fotografije z aplikacijo Snapseed.

Odlično orodje za hitre popravke ali pa zahtevnejše urejanje

Screenshot_20170129-151837

Snapseed ponuja obilico orodji, s katerimi lahko naredimo manjše ali večje popravke.

Ko aplikacijo prvič odpremo in izberemo fotografijo za urejanje, se pred nami pojavi kar nekaj orodij. Z njimi lahko urejamo, karkoli želimo. Prvo in za nas najbolj uporabno orodje je Tune Image. Z njim nadzorujemo sedem stvari: osvetljenost, kontrast, nasičenost, vzdušje, svetlobne viške, sence in toplino barv. Pogosto je to edino orodje, ki ga uporabimo, z urejanjem pa zaključimo v manj kot dveh minutah.

Postopek, ki deluje za veliko večino fotografij, je: zvišanje kontrasta, nasičenosti in vzdušja, včasih znižanje svetlobnih viškov ter znižanje ali zvišanje senc. Tako dobimo urejeno fotografijo, ki izgleda dosti lepše in bolj atraktivno.

Snapseed Before & After

Sproti lahko spremljamo vsa orodja in filtre, ki smo jih uporabili, in jih po potrebi obdelamo še bolj.

Snnapseed Tune Image

V orodju Tune Image imamo nadzor nad sedmimi kategorijami, prisotnost katerih lahko zvišujemo ali znižujemo (od -100 do +100).

Naslednje pogosto uporabljeno orodje je Crop. Z njim lahko sliko obrežemo po svojih željah, zelo uporabne pa so tudi izbire že določenih razmerij stranic, npr. 16:9 in 4:3.

Če ugotovite, da je na vaši fotografiji le en delček presvetel oz. pretemen, potrebuje več oziroma manj kontrasta ali nasičenosti barv, lahko to popravite z orodjem Selective. Orodje omogoča, da kjerkoli na sliki izberete točko (ali točke), določite velikost dosega in tako naredite popravke le v tistem manjšem območju. Zelo priročno, če želite recimo posvetliti obraze ljudi.

Zelo nam je všeč tudi orodje Text, saj v njem najdemo veliko različnih pisav in stilov, ki jih lahko dodamo fotografijam, da jih še bolj popestrimo.

Glavno pri uporabi te aplikacije je eksperimentiranje. Saj le sami veste, kakšno fotografijo želite. Zato je najbolje, da vsa orodja preizkusite, da ugotovite, kako vam lahko pomagajo.

Tudi za ljubitelje filtrov je poskrbljeno

Snapseed ponuja kar nekaj filtrov, ki jih lahko preizkusite, če se vam ne da ukvarjati z zgoraj predstavljenimi orodji. Vseeno pa boste imeli več nadzora in možnosti kot pri Instagramu, saj lahko pri vsakem izmed spodaj prikazanih spreminjate nastavitve.

Snapseed Filters

Zelo zanimiv filter, ki bi morda spadal v zgornji oddelek orodij, je Lens Blur. Z njim lahko dosežemo, da je določen del slike izostren, medtem ko je vse ostalo zamegljeno. Tako lahko izberemo krog oziroma elipso poljubne oblike, ki bo predstavljala izostren del, nato pa določimo jakost zamegljenosti in širino prehoda.

Zelo je uporaben tudi filter Face, ki na fotografiji samodejno najde obraz, mi pa ga lahko potem z različnimi tehnikami bolj ali manj izpostavimo.

Snapseed nam omogoča sprotno spremljanje vseh sprememb, ki smo jih naredili. Pokaže nam vsa orodja in filtre, ki smo jih uporabili, lahko pa hitro skočimo v posameznega in sliko dodelamo še bolj.

Aplikacija je odlična za vse, ki želite svoje fotografije spraviti na višji nivo z dosti več nadzora kot z uporabo običajnih filtrov. Brezplačno je na voljo tako uporabnikom Android telefonov (Google Play) kot iOS naprav (iTunes Store).

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On