Kaj lahko pričakujemo od nove posodobitve Windows 10 – Creators Update

Microsoft bo začenši z 11. aprilom postopoma ponujal posodobitev operacijskega sistema Windows 10. Posodobitev bodo najprej prejeli novejši računalniki, nato pa še ostale naprave. Za tiste, ki želite nove funkcionalnosti preizkusiti že prej, pa bo Microsoft en teden prej, torej od 5. aprila, omogočil ročno posodobitev z uporabo Update Assistanta.

Microsoft bo s to posodovitvijo prinesel nekaj novosti za igračarje in ustvarjalce, v naslednjih posodobitvah pa želijo futurističen svet obogatene resničnosti približati ljudem. Vir: Android Central

Microsoft bo s to posodobitvijo prinesel nekaj novosti za igričarje in ustvarjalce. V naslednjih posodobitvah pa želijo futurističen svet obogatene resničnosti približati ljudem. Vir: Android Central

Posodobitev primarno vključuje funkcionalnosti za ustvarjalce

Ena najbolj odmevnih novosti je novi način Game Mode, ki poskrbi, da gre med igranjem iger zadostna količina sistemskih virov k čim boljši izkušnji igranja, da igra poteka kar se da gladko. Poleg tega je Microsoft dodal tudi njihovo tako imenovano Beam pretakanje (angl. Beam Streaming) v Xbox aplikacijo na Windows 10. Z njim lahko igričarji, ki igrajo na računalniku, svoje igranje pretakajo prek Microsoftove storitve.

Glede ustvarjalnega dela Microsoft vključuje nov program 3D Paint (slikar), ki uporabnikom omogoča enostavno oblikovanje objektov v treh dimenzijah. Te kreacije bodo kasneje letos, po novi posodobitvi, delovale tudi z očali Windows Mixed Reality, ki bodo omogočala opazovanje prostora prek obogatene resničnosti (angl. augmented reality).

Novi program slikar bo omogočal ustvarjanje 3D objektov. Vir: Youtube

Novi program slikar bo omogočal ustvarjanje 3D objektov. Vir: Youtube

Microsoft je v svoj program za filme in TV vključil tudi podporo za 360-stopinjske videe, prav tako pa je dobila trgovina Windows Store nov oddelek za e-knjige. Nekaj posodobitev je doživel tudi brskalnik Edge, ki bo omogočal shranjevanje večje zbirke zavihkov za kasnejšo uporabo, podpiral pa bo tudi branje e-knjig.

Poleg omenjenih posodobitev je Microsoft pripravil tudi nekaj zanimivih manjših dodatkov. Funkcionalnost zmanjšanja modre svetlobe zvečer, kar olajša napor oči, bo tako vključena v sam operacijski sistem. O varovanju vaših oči ob uporabi računalnika zvečer smo pisali že v enem izmed vodičev, ki vam bo pokazal, kako lahko to funkcionalnost dobite že danes. Microsoft je dodal tudi zmožnost gledanja filmov in oddaj ter video pogovorov prek Skypa v manjšem oknu, ki bo omogočal uporabniku, da zraven počne še kaj drugega.

En bolj zanimivih dodatkov, ki ga želimo preizkusiti, pa je ta, da se računalnik samodejno zaklene, ko se s svojim telefonom od njega oddaljimo. Ta novost naj bi delovala tako na Android telefonih kakor na iPhonih in telefonih s sistemom Windows Phone.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On