Uporabniki Windows 10 bodo imeli več nadzora nad tem, katere podatke delijo z Microsoftom

Microsoft se že več let spopada z obtožbami o zbiranju zasebnih podatkov uporabnikov operacijskega sistema Windows 10. Zdaj pa glede tega končno tudi ukrepajo. Tako so prvič objavili informacije o tem, katere podatke dejansko zbirajo preko operacijskega sistema.

Z novo posodobitvijo bodo imeli uporabniki več nadzora nad tem, katere podatke delijo

Windows 10 od naslednjega tedna naprej dobiva novo posodobitev, imenovano Creators Update. Ta bo uporabnikom omogočila, da sami izberejo stopnjo deljenja podatkov: osnovno ali polno. Microsoftove ekipe so poleg tega precenjevale, katere podatke zares potrebujejo, s čimer so za polovico zmanjšali količino podatkov, ki jih zbirajo na osnovni stopnji.

Nova posodobitev bo prinesla nekaj več nadzora nad tem, kaj delimo z Microsoftom. Vir: TheVerge

Nova posodobitev bo prinesla nekaj več nadzora nad tem, kaj delimo z Microsoftom. Vir: TheVerge

Na svoji spletni strani TechNet so objavili podrobne dokumente in tako uporabnikom ponudili seznam vseh podatkov, ki jih spremljajo. Windowsi zbirajo nekatere podatke o predvajanju multimedijskih vsebin (ne točno, kaj se predvaja, temveč kako dolgo), o vaši internetni zgodovini in iskalnih nizih (besedilo, ki ga vtipkate v iskalno polje brskalnika).

Prav tako zbirajo informacije takrat, ko iščete datoteke lokalno, torej na svojem računalniku, koliko zadetkov ste našli in s katerim programom ste odprli določeno datoteko.

Strah se ni popolnoma polegel

V zgodbo spremljanja podatkov zasebne narave so se vmešali tudi razni organi. V Franciji so ukazali Microsoftu, naj neha spremljati uporabnike Windowsov. S strani varuhov varnosti podatkov Evropske Unije pa je prišlo tudi opozorilo, da nova posodobitev ne prinaša dovolj sprememb.

Ali v današnjem digitalnem svetu sploh še obstaja zasebnost? Vir: Voice of People Today

Ali v današnjem digitalnem svetu sploh še obstaja zasebnost? Vir: Voice of People Today

Vsi pomisleki glede varnosti zasebnih podatkov so ustvarili negotovost glede sistema Windows 10 in če mu sploh lahko zaupamo, da ne spremlja vsakega našega klika. S pomočjo objavljenih dokumentov je Microsoft naredil velik korak naprej, s čimer je naslovil nekajletne strahove uporabnikov. Upamo lahko le, da so šli s tem korakom dovolj daleč in nam niso pritajili še česa.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On