AMD oznanil 16-jedrno pošast – procesor Threadripper

Letošnje leto je po zaslugi AMD-ja končno prineslo nekaj konkurence na trg računalniških procesorjev, kjer že leta dominira Intel. AMD je namreč pred nekaj meseci predstavil procesorje Ryzen 3, 5 in 7, ki se Intelu postavljajo po robu z odličnimi zmogljivostmi pri večjedrnih opravilih in seveda z nižjo ceno. Zdaj pa so predstavili tudi nov procesor Ryzen 9, ki bo tekmoval z Intelom za mesta v najbolj zmogljivih namiznih računalnikih.

AMD ni izdal drugih podrobnosti, zato lahko o primerjavi z bodočim 12-jedrnim Intel Core i9 le ugibamo

Threadripper procesor lahko na trgu pričakujemo poleti, AMD pa si zagotovo želi prehiteti Intel, ki naj bi kmalu predstavil svoj novi procesor Core i9 z 12 jedri, prav tako namenjen najdražjim in najzmogljivejšim namiznim računalnikom.

AMD Ryzen procesorji, o katerih smo pisali pred časom, v primerjavi z Intel Core procesorji te prehitijo pri večnitnih opravilih, ki naenkrat zaposlijo več jeder, na primer urejanje videov in različna grafična dela. Intel Core procesorji pa so bolj primerni za navdušence nad igrami, saj ponujajo višje frekvence delovanja, igre pa vsaj zaenkrat le redko izrabljajo štiri jedra, kaj šele osem. Skoraj zagotovo bo Threadripper cenejši od trenutno najzmogljivejšega Core procesorja – 10-jedrnega i7 6950X, ki stane kar 1700 dolarjev.

AMD je predstavljenim procesorjem nadal zanimiva imena. Vir: Barron's

AMD je predstavljenim procesorjem nadal zanimiva imena. Vir: Barron’s

Poleg omenjenega procesorja je AMD razkril tudi nekaj drugih procesorjev, celo 32-jedrnega, poimenovanega Epyc, seveda pa je ta namenjen računalnikom v podatkovnih centrih. Odkrili pa so tudi nov 4-jedrni Ryzen procesor, ki bo na enem čipu združil tudi grafično komponento (angl. APU – Accelerated Processing Unit). Poleg procesorjev so predstavili tudi novo grafično arhitekturo Vega. Prva grafična kartica s to arhitekturo bo prišla konec junija, a bo namenjena predvsem znanstvenim namenom.

Kot omenjeno, smo lahko vsi uporabniki računalnikov veseli, da je AMD končno začel konkurirati Intelu, saj bomo tako dobili več opcij na trgu, prav tako pa pričakujemo nekolikšno znižanje cen procesorjev. Več podatkov o sami zmogljivosti novo predstavljenih AMD procesorjih pa bomo verjetno izvedeli konec maja oziroma v začetku junija na dogodku Computex 2017.

Matevž Krajnik

Author: Matevž Krajnik

Share This Post On